Ascultă Radio Vacanța Live

București FM sărbătorește a 35-a aniversare

Denumit iniţial Antena Bucureştilor, apoi Radio Bucureşti, postul este parte a reţelei Radio România Regional.

București FM sărbătorește a 35-a aniversare

Articol de AP, 17 aprilie 2025, 06:10 / actualizat: 17 aprilie 2025, 12:15

Dedicat vieţii de zi cu zi a Capitalei, Radio România București FM sărbătorește, joi, 35 de ani de existență în viața comunității bucureștene.

Denumit iniţial Antena Bucureştilor, apoi Radio Bucureşti, postul este parte a reţelei Radio România Regional.

Scurt istoric

La 17 aprilie 1990, îşi începea emisia Antena Bucureştilor, prin Staţia Herăstrău, pe frecvenţa de 70,4 MHz, banda OIRT – banda în unde ultrascurte pentru ţările din blocul comunist, fiind un post ce transmitea în mai multe limbi de circulaţie internaţională şi era dedicat exclusiv vieţii cotidiene din Bucureşti.

Iniţiativa înfiinţării postului i-a aparținut lui Eugen Preda, reîntemeietorul radioului public, şi a preşedintelui TVR de la acea vreme, Răzvan Theodorescu.

Din studioul 26 al Radiodifuziunii Române, la ora 13:00, s-a auzit pentru prima dată „Ascultaţi Antena Bucureştilor!”.

Până în martie 1994, Antena Bucureştilor transmitea timp de 5 ore pe zi, de luni până sâmbătă. Din 21 aprilie 1994, Antena Bucureştilor transmite zilnic, între orele 6:55 – 20:00, pe frecvenţele 70,4 MHz bandă est şi 98,3 MHz bandă vest, frecvenţe pe care, între orele 20:00 – 6:55 va fi transmis programul România Actualităţi.

Emisiunile în limbile maghiară şi germană vor fi difuzate în continuare, după orarul obişnuit, pe frecvenţa de 70,4 MHz.

Grila de program, în noua formulă, includea buletine de ştiri la jumătatea fiecărei ore, iar la orele fixe se transmit buletine meteo privind Bucureştiul şi Sectorul Agricol Ilfov, informaţii privind transportul în comun, precum şi date din traficul rutier.

În fiecare luni, postul lansa un dialog cu ascultătorii, sub genericul „A patra putere faţă în faţă cu cetăţeanul”, privind problemele stringente ale Capitalei, răspunzând întrebărilor ce pot fi formulate în direct, la telefon. Iniţiatorul şi moderatorul emisiunii a fost Gheorghe Verman.

La 31 decembrie 1994, în noaptea de Revelion, Antena Bucureştilor a difuzat în premieră în România, pe unde radio, un program non-stop, în direct, intitulat „Revelionul oamenilor singuri”, bazat mai ales pe muzică bună şi umor de calitate.

Începând cu luna august 1995, Antena Bucureştilor a emis semnal stereofonic, iar timp de 20 de minute zilnic, studioul din Bucureşti a fost conectat cu studiourile teritoriale din ţară. Tot de la acest moment, postul a beneficiat de o nouă instalaţie de emisie, realizată în colaborare cu o firmă elveţiană, cu ajutorul căreia recepţia postului se extinde în judeţele Călăraşi, Buzău, Ialomiţa, Prahova, Constanţa, Argeş Teleorman, Braşov şi Giurgiu.

Din 1 decembrie 1998, a avut loc reorganizarea postului, prin crearea Studioului Teritorial de Radio Bucureşti, noul director fiind Ştefan Ciochinaru, Gheorghe Ghelmez – director adjunct, Marian Bistriceanu şi George Ghidrigan – realizatori coordonatori.

Noua entitate funcţiona în componenţa Departamentului Studiourilor Teritoriale şi Locale, condus de directorul general adjunct al Radiodifuziunii, Gheorge Verman şi de Florin Bruşten – secretar general. Studioul avea în componenţă Antena Bucureştilor şi Antena Satelor. Din 3 mai 1999, au fost introduse şi noi grile de programe, realizate, în premieră, de echipe care au câştigat licitaţii de realizare a emisiunilor.

În august 1999, postul Antena Bucureştilor participă la Festivalul Internaţional de radio şi televiziune „Plaiul meu natal” Ujgorod, Ucraina, unde a primit „Premiul pentru originalitate”.

La 1 aprilie 2000, Antena Bucureştilor funcţiona după o nouă grilă de programe care se dorea să vină în întâmpinarea dorinţelor cetăţenilor, pentru ca la 4 mai, în acelaşi an, postul să inaugureze o cabină digitală – T28.

Începând cu anul 2000, odată cu începerea modernizării de către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii a reţelelor sale de emiţătoare radio, programul Antenei Bucureştilor a început emisia pe un emiţător de 10 kW, model Harris, de ultimă generaţie, astfel fiind posibil ca postul să fie recepţionat în Bucureşti şi parţial în judeţele Ilfov, Prahova, Dâmboviţa, Buzău, Călăraşi, Ialomiţa şi Giurgiu, însemnând o suprafaţă acoperită de circa 8.691 kmp – 3,6% din suprafaţa ţării.

În 2 decembrie 2002, postul Antena Bucureştilor se transformă în Radio Bucureşti, devenind singurul post de radio dedicat vieţii de fiecare zi a Capitalei.

La 31 ianuarie 2003, era organizată prima ediţie a galei Premiilor Radio Bucureşti.

Din luna iulie a aceluiaşi an, postul şi-a pus ascultătorii în direct cu litoralul şi prin intermediul programului Radio Vox Costineşti, lansat la 5 iunie 2003.

Începând cu noiembrie 2004, programele Studioului Teritorial Bucureşti au început să fie recepţionate în format digital, pe frecvenţa de 223.936 MHz (Canal 12A), prin utilizarea unui emiţător T-DAB (Terestrial-Digital Audio Broadcasting). Astfel, Radio Bucureşti a fost printre primele posturi din România care a intrat în era transmisiilor radio digitale. În acest mod, cu o putere la ieşirea din antenă (PAR) de doar 1,25 kW era acoperită Capitala şi localităţile învecinate Chitila, Baloteşti, Berceni, etc.

În 2004, Radio Bucureşti era condus de Ştefan Ciochinaru, şi emitea 24 de ore din 24, grila de programe fiind structurată pentru a asigura o ofertă media modernă, inspirată din specificul actualităţii din cea mai mare aglomerare urbană a ţării.

Aşteptările publicului bucureştean se regăseau în grupajele informative difuzate din oră în oră, iar în prime time, din jumătate în jumătate de oră.

Pulsul marelui oraş, imaginea Capitalei, problemele cu care se confruntă bucureştenii, aşteptările acestora de la autorităţile locale, dar şi de la instituţiile statului se regăseau în paleta programelor de actualitate economică, socială, muzicală, culturală, sportivă etc.

Contactul cu ascultătorii s-a dezvoltat prin extinderea emisiunilor interactive.

Grilele de program au fost adaptate în funcţie de anotimp şi evenimente cu mare rezonanţă în viaţa Capitalei şi a ţării includ în multe situaţii sugestii ale ascultătorilor, comunicate redacţiei, inclusiv prin dialogurile în direct cu aceştia.

Organizarea unor concursuri pe teme de cultură generală destinate liceenilor şi studenţilor, în parteneriat cu mari edituri şi instituţii culturale bucureştene, cooperarea cu asociaţiile studenţeşti şi de tineret, cu alte organisme ale societăţii civile au condus la optimizarea grilelor de programe prin realizarea de emisiuni aşteptate de ascultători.

În anul 2006, Radio Bucureşti emitea zilnic, 24 de ore din 24, pe frecvenţa 98,3 FM, având ca arie de acoperire municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov. Postul şi-a propus să devină unul al familiei bucureştene, cu preocupările, bucuriile, preferinţele şi, de ce nu, cu modul ei de relaxare. Pe parcursul întregii zile, buletinele de ştiri şi jurnalele de Bucureşti au completat din oră în oră oferta informaţională, naţională şi internaţională, cu ştirile oraşului, furnizate de o echipă consolidată de reporteri.

S-a reuşit, astfel, consolidarea statutului de radio public local pentru Capitală.

În anul 2007, s-a constatat creşterea credibilităţii postului în rândul ascultătorilor (un studiu CURS comandat de CNA plasează Radio Bucureşti pe locul 7 în rândul posturilor care difuzează ştiri de încredere, la nivel naţional).

Postul a elaborat şi a pus în undă o grilă flexibilă, cu accent pe informaţiile sociale, culturale, sportive şi legate de administraţia locală. De altfel, Radio Bucureşti a continuat să aibă o bună colaborare cu administraţia locală, facilitând dialogul zilnic între ascultători şi autorităţile administraţiei locale şi centrale (primari de sector, primar general, prefect de Bucureşti şi localităţile din judeţul Ilfov).

Pentru a spori gradul de interactivitate, pentru cabina de emisie a fost alocat un număr de telefon mobil, astfel încât ascultătorii să poată trimite mesaje scurte. Ideea s-a dovedit una de succes, numărul mare de sms-uri primite zilnic dovedind faptul că ascultătorii vor să ia parte la realizarea programelor prin oferirea de informaţii din trafic, participarea la concursuri sau prin intervenţiile din cadrul dezbaterilor.

Radio Bucureşti a continuat colaborarea cu instituţii de prestigiu şi autoritate implicate în viaţa socială, culturală, economică, politică a Capitalei (Opera Naţională, ONG-uri, Primării, Ministere, organizaţii). În plus, au fost încheiate în premieră parteneriate cu teatrele din Bucureşti, având dublu scop – creşterea vizibilităţii postului nostru şi conştientizarea publicului asupra rubricilor culturale de la Radio Bucureşti şi asupra importanţei pe care postul o acordă valorilor culturale şi educative.

În anul 2007, Radio Bucureşti a încheiat un acord de parteneriat cu Radio Maastricht, relansând astfel colaborarea pe care reţeaua studiourilor regionale o are cu radioul regional olandez. Colaborarea presupune pregătirea personalului şi schimburi de experienţă între cele două părţi şi a început cu un workshop desfăşurat în luna noiembrie, la care au participat redactorii şefi şi jurnalişti de la toate radiourile locale şi regionale ale SRR.

În 2009, postul a lansat o grilă flexibilă şi complexă, care cuprindea atât emisiuni de actualitate, cât şi dezbateri la care sunt invitate personalităţi din lumea culturală, academică, economică, politică. Accentul a rămas însă pe informaţiile sociale, culturale, sportive şi legate de administraţia locală. De altfel, Radio Bucureşti a continuat să aibă o bună colaborare cu administraţia locală, facilitând dialogul zilnic între ascultători şi autorităţile administraţiei locale şi centrale (primari de sector, primar general, prefect de Bucureşti şi localităţile din judeţul Ilfov).

În vara aceluia an, Radio Bucureşti a desfăşurat campania “Păstrează-ţi bunele maniere în trafic”, cu scopul de a conştientiza participanţii la trafic cu privire la necesitatea unei atitudini civilizate pe străzi şi şosele. Au fost difuzate, numai la Radio Bucureşti, relătari, reportaje şi discuţii interactive, în care şoferii şi pietonii au fost îndemnaţi să-şi stăpânească instinctele în „jungla” traficului.

Campania “Păstrează-ţi bunele maniere în trafic” a susţinut cauze precum banda unică şi pistele pentru biciclişti şi intenţiona să contribuie la schimbarea mentalităţii participanţilor la trafic.

În 2010, Bucureşti FM şi-a definit formatul muzical – Contemporary Hit Radio – CHR, cu difuzarea hiturilor curente, contemporane şi recurente într-o anume succesiune, cu un anume grad de repetitivitate, cu o selecţie a melodiilor realizată prin cercetări calitative. Publicul – ţintă al postului a devenit segmentul cu vârste între 30 şi 50 de ani, cu studii medii şi superioare, uşor preponderent feminin.

Temele importante, cu impact, erau urmărite pe parcursul întregii zile (în emisiuni şi ştiri), autopromovate pe site-ul propriu şi pe reţelele de socializare, prin conturile asociate postului.

Integrarea secţiunilor on-line ale studiourilor teritoriale s-a realizat prin multiplicarea formatului site-ului Radio România, asigurându-se astfel un format unitar, uşor de identificat ceea ce a dus, în cazul unor studiouri regionale, cum ar fi şi Bucureşti FM, la o creştere constantă a numărului de accesări şi vizitatori.

Emisiunile aveau un puternic caracter interactiv, ascultătorii putând participa la temele şi subiectele discutate prin intermediul telefoanelor

La nivelul anului 2011, Radio România Bucureşti FM difuzează în limba română, în fiecare duminică, timp de 55 de minute, emisiunea „Dialoguri interculturale”, cu şi despre comunităţile naţionale din Capitală.

Postul a continuat rafinarea formatul muzical CHR (contemporary hit radio), adoptat în anul 2010, iar baza de date utilizată la alcătuirea zilnică a playlisturilor este permanent actualizată, funcţie de soft-ul de monitorizare Media Forest şi de playlisturile posturilor concurente de pe piaţă.

În 2011, Bucureşti FM a început procesul de reformare a Camerei Ştirilor, cu intenţia de a consolida „coloana vertebrală” a postului, concretizat printr-o selecţie a redactorilor prezentatori şi pregătirea acestora prin cursuri de dicţie şi radiogenie.

Ştirile se difuzează din oră în oră, cu o frecvenţă sporită în prime-time (6:00-9:00 şi 16:00-19:00), oferind o imagine completă şi complexă a oraşului.

Emisiunile culturale şi sportive au fost menţinute în programele de weekend, prezentate de realizatori tineri şi dinamici. Emisiunile au un puternic caracter interactiv, ascultătorii fiind îndemnaţi să participe activ la dezbateri pe teme şi subiecte de interes lansate de moderatori.

Formatul muzical adoptat de Radio România Bucureşti FM a fost adaptat structurii de program, cu respectarea principiului complementarităţii la nivel Societății Române de Radiodifuziune.

În anul 2014, postul este poziţionat pe piaţa media ca un radio al comunităţilor, dat fiind caracterul eterogen al locuitorilor din Capitală. Postul difuzează program propriu 24 de ore din 24, cu o grilă de programe care reunește emisiuni de actualitate, muzicale, culturale (inclusiv cultură urbană), cu realizatori dedicaţi pe fiecare linie de emisiuni, care corespund formatului CHR al postului (voci testate, dinamism etc). Grupajele de ştiri sunt proprii şi difuzate din oră în oră, cu jurnale extinse la orele 8.00, 12.00, 17.00, 20.00.

Temele abordate în emisiuni şi ştiri sunt cele de interes pentru publicul ţintă (preponderent feminin), dar şi cele care ţin de actualitatea bucureşteană, în condiţiile respectării statutului de post public local. Prin produsele on-air şi online este susţinută zona culturală veritabilă în toate formele ei de exprimare, postul fiind şi partener media de tradiţie al principalelor teatre din Capitală, centre culturale, organisme independente. În acelaşi timp, s-a acordat atenţie sferei underground şi artiştilor valoroşi afaţi la început de drum.

Radio România Bucureşti FM a devenit promotorul unui stil de viaţă sănătos. Prin proiectele sale, postul susţine iniţiative de dezvoltare urbană – proiectele asociaţiei „Ivan Patzaichin Mila 23” pentru Dâmboviţa, susţine iniţiative de dezvoltare personală, preocupări de timp liber etc. şi prezintă proiecte de educaţie instituţionale şi alternative.

O atenţie specială a fost acordată activităţii în mediul online, care a presupus schimbarea platformei, dezvoltarea echipei responsabile de activitatea web, colaborarea între toate colectivele şi cursuri de training.

Din iulie 2014, reţeaua studiourilor regionale ale Radio România a început proiectul „EU aleg România” dedicat descoperirii României prin destinaţiile sale: cetăţi medievale, saline unice în lume, cascade spectaculoase, munţi plini de mistere.

Proiectul s-a desfăşurat prin programele studiourilor regionale – Bucureşti FM, Radio Cluj, Radio Constanţa, Radio Oltenia-Craiova, Radio Iaşi, Radio Reşiţa, Radio Timişoara și Radio Târgu Mureş.

În mediul online, Bucureşti FM a acordat o atenţie specială dezvoltării componentei mediatice de acest gen, prin schimbarea platformei, organizarea unei echipe responsabile de activitatea web, colaborarea între toate colectivele studioului şi participarea angajaţilor la cursuri de training.

Din iulie 2015, emisia Bucureşti FM funcţionează parţial în sistem self DJ, o premieră în sediul central al Societății Române de Radiodifuziune pentru un radio care emite în principal on air.

În același an, echipa Bucureşti FM a primit un premiu special, pentru proiectul „EU aleg Romania”, în cadrul celei mai importante competiţii dedicate responsabilităţii sociale corporative – Romanian CSR Awards, aflată la a treia ediţie – o recunoaştere a eforturilor companiilor de a susţine comunităţile în care activează şi o răsplată pentru oamenii care s-au implicat şi au făcut posibilă implementarea proiectelor de responsabilitate socială.

Campania „EU aleg Romania”, iniţiată de Reţeaua Studiourilor Regionale Radio România, a fost apreciată pentru ideea promovării unor locuri deosebite din ţară, multe dintre ele foarte puţin cunoscute.

București FM, la 35 de ani

„Suntem acolo când ieși dimineața pe ușă, când prinzi ambuteiaj pe Magheru, când vrei să afli ce se petrece pe Calea Victoriei sau ce se mai întamplă la tine-n cartier: suntem radioul care știe Bucureștiul ca-n palmă și ți-l povestește cu stil.

Ne-am adaptat, am evoluat, am crescut odată cu orașul și comunitățile diverse care-l populează. Iar în luna aprilie trecem pe modul aniversar! Și pentru că 35 de ani nu se sărbătoresc oricum, ne-am gândit așa: daca tot te-am alimentat atâta timp cu energie, informație și muzică bună… acum e momentul să-ți băgăm și carburant, la propriu!”, transmite echipa București FM la sărbătorirea a 35 de ani.

Centrul de vizitare al Parcului Național Piatra Craiului, închis de sărbătorile pascale
Evenimente joi, 17 aprilie 2025, 12:30

Centrul de vizitare al Parcului Național Piatra Craiului, închis de sărbătorile pascale

Centrul de vizitare al Parcului Național Piatra Craiului va fi închis în perioada sărbătorilor pascale, respectiv de vineri până luni...

Centrul de vizitare al Parcului Național Piatra Craiului, închis de sărbătorile pascale
Concert în memoria lui Gabriel Cotabiţă, la Teatrul Național București
Evenimente miercuri, 16 aprilie 2025, 12:30

Concert în memoria lui Gabriel Cotabiţă, la Teatrul Național București

Un concert tribut pentru Gabriel Cotabiţă, unul dintre cei mai populari artişti ai României din ultimii 40 de ani, va avea loc pe 28 aprilie, de...

Concert în memoria lui Gabriel Cotabiţă, la Teatrul Național București
BRAȘOV: Sărbători pascale speciale, la Dino Parc Râșnov
Evenimente miercuri, 16 aprilie 2025, 11:00

BRAȘOV: Sărbători pascale speciale, la Dino Parc Râșnov

Pentru un altfel de Paște, printre ouă de dinozauri și plin de surprize preistorice, sunteți așteptați la Dino Parc Râșnov, scrie Radio...

BRAȘOV: Sărbători pascale speciale, la Dino Parc Râșnov
SIBIU: Făgăraș Fest, în iulie, la Sebeșu de Sus
Evenimente miercuri, 16 aprilie 2025, 08:30

SIBIU: Făgăraș Fest, în iulie, la Sebeșu de Sus

Făgăraș Fest revine anul acesta cu o experiență de neuitat, anunță Radio România Brașov FM. A șasea ediție va avea loc în perioada 11-13...

SIBIU: Făgăraș Fest, în iulie, la Sebeșu de Sus
Evenimente miercuri, 16 aprilie 2025, 08:01

Concertul „Poveste din Bucureștiul de odinioară”, în deschiderea Galei Radio România Cultural

Sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, Big Band-ul Radio și Orchestra de Cameră Radio vor recrea farmecul sonorităților interbelice, alături...

Concertul „Poveste din Bucureștiul de odinioară”, în deschiderea Galei Radio România Cultural
Evenimente marți, 15 aprilie 2025, 18:30

Paștele, la Castelul Bran

Pentru al 14-lea an consecutiv, Castelul Bran oferă turiștilor evenimente pregătite special pentru perioada Paștelui, anunță Radio România...

Paștele, la Castelul Bran
Evenimente marți, 15 aprilie 2025, 17:00

Caravana Shakespeare, în zeci de localități din România, timp de 22 de săptămâni

Între 23 aprilie și 14 septembrie, Teatrul Național „Marin Sorescu” se va deplasa cu 3 auto-utilitare de „scene mobile” în toată țara....

Caravana Shakespeare, în zeci de localități din România, timp de 22 de săptămâni
Evenimente marți, 15 aprilie 2025, 14:00

Eros Ramazzotti revine la București în 2026

Dupa showul soldout de acum doi ani, Eros Ramazzotti revine la Bucuresti pe 22 aprilie 2026 la Laminor Arena in cadrul turneului mondial...

Eros Ramazzotti revine la București în 2026