Ascultă Radio Vacanța Live

BUCUREȘTI: Om cu Om – Festival de Cartier

Scopul evenimentului, aflat la prima ediţie, este de a cultiva spiritul civic.

BUCUREȘTI: Om cu Om – Festival de Cartier

Articol de AP, 5 octombrie 2023, 13:15 / actualizat: 5 octombrie 2023, 21:24

Om cu Om – Festival de Cartier va aduce împreună oamenii care locuiesc, lucrează sau studiază în cartierele Buzeşti, Icoanei şi Mântuleasa, prin ateliere de cunoaştere, implicare civică şi artă comunitară care vor avea loc în toate weekend-urile lunii octombrie.

Scopul evenimentului, aflat la prima ediţie, este de a cultiva spiritul civic, îmbinând activităţi plăcute şi creative cu imboldul de a forma o reţea de vecinătate care să revitalizeze cele trei cartiere.

Proiectul este co-finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti Acasă 2023.

Ideea festivalului a pornit de la dorinţa de a forma comunităţi reale, în contextul în care interacţiunile digitale predomină mai mult ca oricând, în detrimentul socializării fizice. Festivalul se adresează celor care locuiesc, lucrează sau studiază în apropiere de locurile de desfăşurare a activităţilor, pentru a readuce conceptul de comunitate în rândul acestora prin intermediul unor experienţe mai directe şi mai concrete.

„Cine nu îşi doreşte să aibă o zi mai bună? Unul dintre felurile în care poţi avea o zi mai bună este să împărtăşeşti gândurile şi ideile tale cu alţi oameni. Personal, am constatat că ce ne aduce cel mai uşor laolaltă, chiar şi cu oameni noi, sunt jocurile, plimbările, arta şi cultura”, a declarat Monica Anastase, fondatoarea festivalului Om cu Om şi preşedinte al Asociaţiei Tam-Tam.

Proiectul va fi găzduit de Centrul EKA – Centrul Stării de Bine (Buzeşti), Teatrul Improteca (Icoanei) şi Centrul Shakti (Mântuleasa).

Facilitatorii atelierelor, sociologi, antropologi şi artişti, vor crea un spaţiu ghidat în care locuitorii îşi pot cunoaşte vecinii de cartier, descoperind lucruri pe care le au în comun şi oportunităţi de a crea noi proiecte şi iniţiative împreună. Evenimentul se adresează adulţilor şi copiilor mai mari de 10 ani, vizând atât familii, cât şi persoane vârstnice sau tineri care vor avea ocazia să descopere cu adevărat cartierele în care locuiesc.

„Merităm oraşe mai bune atât pentru oameni cât şi pentru mediu. Schimbarea poate începe aproape de casă, regândind viaţa cartierului şi creând momente pentru interacţiuni sănătoase cu vecinii noştri”, spune Diana Dobrin, sociolog care facilitează şi activează cadre de schimbare pozitivă în cartiere şi comunităţi la Asociaţia pentru Tranziţie Urbană, fiind ghid pentru atelierul de implicare civică din Mântuleasa.

Programul festivalului:

7-8 octombrie: atelier de cunoaştere la cele trei centre

  • Buzeşti – Centrul EKA, str. Horaţiu nr. 28
  • Icoanei – Teatrul Improteca, str. Comăniţa nr. 9
  • Mântuleasa – Centrul Shakti, str. Părintele Stăniloaie nr. 7

Prezentarea echipei:

  • Buzeşti – Anca şi Matei Stănculescu (moderatori; coach şi psihoterapeuţi), Andra Mitia Krysta (antropolog), Denisa Popescu (artist vizual, Antistatic), Vlad Benescu (artist performativ, EKA)
  • Icoanei – Andrei Bratu (moderator; actor), Raluca Boisteanu (sociolog), Bogdan Costea (actor), Lavinia Falcan (pictoriţă)
  • Mântuleasa – Monica Anastase (moderator; actriţă), Diana Dobrin (sociolog), Alina Uşurelu (artist multivalent), Bela Zoltan (artist vizual)

Atelierul va cuprinde jocuri de cunoaştere coordonate de moderatori: jocul nou-lansat Om cu Om, cu întrebări de cunoaştere jucăuşe, ce provoacă imaginaţia.

14-15 octombrie: atelier de implicare civică la cele trei centre şi prin cartier

Plimbare ghidată prin cartier, pe un traseu propus de moderator şi sociolog. Participanţii vor fi încurajaţi să împărtăşească observaţii, amintiri, poveşti despre locurile prin care trec. Debrief la centru, atelier de implicare civică despre cum se pot transforma observaţiile în acţiuni benefice pentru locuire.

21-22 octombrie: atelier de artă comunitară la cele trei centre

Ghidaţi de artişti, participanţii creează obiecte de artă comunitară:

  • Buzeşti: plăcuţe ceramice cu modele desenate de participanţi, inspirate din relaţia cu „acasă” (ghidate de Denisa Popescu şi Vlad Benescu)
  • Icoanei: pictură de mari dimensiuni (mural ghidat de Lavinia Falcan) + happening-uri în spaţiul public (ghidate de Bogdan Costea)
  • Mântuleasa: upcycling de obiecte găsite sau de acasă (Bela Zoltan) + fotografie/poezie/desen inspirat din locuri din cartier (Alina Uşurelu)

28-29 octombrie: final de proiect, expunerea obiectelor de artă

  • Buzeşti: Centrul EKA
  • Icoanei: locaţiile vor fi decise de către participanţi
  • Mântuleasa: treasure hunt cu hartă pe care se află locurile partenere din cartier, unde vor fi distribuite obiectele create de participanţi şi poveştile acestora

Finalul proiectului, de pe 28-29 octombrie, este deschis publicului larg, fără limită de participare. Participarea este gratuită, cu înscriere prin intermediul acestui formular.

Pe termen lung, Festivalul Om cu Om doreşte să planteze seminţe de bună vecinătate şi comunitate în cât mai multe cartiere din Bucureşti şi din ţară, pentru o societate cât mai sănătoasă. Anca şi Matei Stănculescu (Centrul EKA) şi Andrei Bratu (Improteca) vor juca rolul de gazde pentru noile reţele de vecinătate ce vor fi formate.

După eveniment, participanţii vor avea şi un spaţiu online, un grup de Facebook prin care vor putea păstra legătura mai uşor. Jocul Om cu Om, care va fi lansat în cadrul primului atelier al proiectului, va fi disponibil în curând şi în librăriile Cărtureşti.

Raluca Boisteanu, sociolog şi coordonator proiect în cadrul Centrului de Resurse pentru Participare Publică, subliniază efectul benefic pe care îl are timpul petrecut alături de cei care locuiesc în acelaşi spaţiu.

„În munca mea la firul ierbii am văzut de multe ori puterea comunităţii atunci când oamenii s-au unit să dea o faţă nouă cartierului/satului/oraşului lor. Într-un mod creativ şi artistic picturi murale inspiraţionale au prins viaţă, petreceri în tramvai menite să apropie vecinii au fost posibile, foişoare pentru stat la vorbă au devenit realitate iar spaţii de colectare a gunoiului – trash art – şi-au îndeplinit rolul pentru care au fost create. Dacă vrei să te conectezi mai bine la cartierul tău, să cunoşti abilităţile vecinilor tăi şi să construieşti relaţii durabile te aşteptăm să ni te alături în cele 4 weekend-uri din luna octombrie. Avem nevoie de tine să dăm viaţa cartierului!”, spune Raluca Boisteanu.

Radio România Bucureşti FM și Radio România Internaţional se numără printre partenerii media.

Peak IT, ediția a 7-a, de joi, la Brașov
Evenimente miercuri, 2 aprilie 2025, 17:45

Peak IT, ediția a 7-a, de joi, la Brașov

Evenimentul conceput de comunitatea IT se va desfășura și de această dată la Hotel Aro Palace și marchează o nouă oportunitate de învățare...

Peak IT, ediția a 7-a, de joi, la Brașov
Festivalul Internaţional de Joc şi Joacă, în weekend, la Teatrul Masca
Evenimente miercuri, 2 aprilie 2025, 15:30

Festivalul Internaţional de Joc şi Joacă, în weekend, la Teatrul Masca

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Joc şi Joacă va avea loc de vineri, 4 aprilie, până duminică, 6 aprilie, la Teatrul Masca...

Festivalul Internaţional de Joc şi Joacă, în weekend, la Teatrul Masca
BUCUREȘTI: Ce se vede, în luna aprilie, la Teatrul Ion Creangă
Evenimente miercuri, 2 aprilie 2025, 14:00

BUCUREȘTI: Ce se vede, în luna aprilie, la Teatrul Ion Creangă

Teatrul Ion Creangă aduce pe scenă spectacole captivante pentru toate vârstele, de la „Marea aventură urbană”, la „Visul unei nopți de...

BUCUREȘTI: Ce se vede, în luna aprilie, la Teatrul Ion Creangă
Hamlet, Don Giovanni, Romeo și Julieta: Uverturi celebre, la Sala Radio
Evenimente miercuri, 2 aprilie 2025, 11:00

Hamlet, Don Giovanni, Romeo și Julieta: Uverturi celebre, la Sala Radio

Hamlet, Romeo și Julieta sau Don Giovanni? Personaje emblematice sunt evocate la Sala Radio prin partiturile imaginate de mari compozitori. Vineri,...

Hamlet, Don Giovanni, Romeo și Julieta: Uverturi celebre, la Sala Radio
Evenimente marți, 1 aprilie 2025, 18:30

”Perspective grandioase”, în regia lui Cristi Juncu, premieră la Teatrul Nottara

”Perspective grandioase” de Bess Wohl, în regia lui Cristi Juncu, va avea premiera oficială pe 5 aprilie 2025, de la orele 19:30, la Sala...

”Perspective grandioase”, în regia lui Cristi Juncu, premieră la Teatrul Nottara
Evenimente marți, 1 aprilie 2025, 17:00

Expoziții literare de excepție la Centrul Universitar UBB din Reșița

După București și Iași, două expoziții literare remarcabile ajung la Reșița, oferind publicului o incursiune fascinantă în universul a doi...

Expoziții literare de excepție la Centrul Universitar UBB din Reșița
Evenimente marți, 1 aprilie 2025, 15:30

BRĂILA: Holograf, Marcel Pavel și Raluka vor susține recitaluri la Festivalul Internațional ‘George Grigoriu’

Holograf, Marcel Pavel și Raluka vor susține recitaluri în cadrul ediției de anul acesta a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară...

BRĂILA: Holograf, Marcel Pavel și Raluka vor susține recitaluri la Festivalul Internațional ‘George Grigoriu’
Evenimente marți, 1 aprilie 2025, 14:00

PoliFEST se întoarce

Peste 15.000 de studenți și elevi sunt așteptați să participe la PoliFEST 2025. Evenimentul are loc în Centrul Universitar București și...

PoliFEST se întoarce