BUCUREȘTI: X-FEST, Festivalul internațional de Teatru Tânăr Excelsior
9 zile, 18 reprezentații ale spectacolelor cu relevanță pe plan internațional și artiști talentați din Germania, Franța, Bulgaria, Cehia, România și Grecia sunt promisiunile primei ediții a Festivalului Internațional X-FEST
Articol de Mihaela Ioniță, 30 august 2023, 11:14 / actualizat: 30 august 2023, 12:18
Teatrul Excelsior organizează, în perioada 7-15 octombrie, prima ediție a X-FEST, Festivalul Internațional de Teatru Tânăr Excelsior, iar tema acestuia „Limite/Limits” promite o incursiune în spațiul de rezonanță a vremurilor pe care le trăim. Companiile de teatru și artiștii valoroși ai acestora din Germania, Franța, Cehia, Grecia, Bulgaria și România vor prezenta publicului 18 spectacole cu relevanță pe plan internațional, pe parcursul celor 9 zile de festival
”E o mare provocare pentru mine să vin în întâmpinarea unei categorii de public neglijate în România, adolescenții și tinerii adulți, și să ofer, atât prin repertoriul pe care îl coordonez la Teatrul EXCELSIOR cât și prin organizarea acestui festival, produse culturale care să-i pună față în față pe tineri cu artiști și creații care le pot modela sufletul și le pot reaminti că fără artă, fără frumos, viața e inconsistentă” , spune regizorul Vlad Cristache, managerul instituției, care și dorește ca X-FEST să devină, în timp, cel mai important Festival Internațional de Teatru al României.
Celebrul Schaubühne Theater din Berlin revine în București, de data aceasta cu ”O istorie a violenței”, un spectacol în regia lui Thomas Ostermeier, probabil cel mai marcant nume al lumii teatrale actuale.
Din Franța este adus un spectacol ce a avut mare succes în această vară în programul Festivalului de la Avignon – ”Cea care privește lumea”, scris și regizat de Alexandra Badea, recent laureată cu Premiul pentru Teatru al Academiei Franceze. Spectacolul este produs de Hédéra Hélix și Mascaret Production.
O altă companie din Berlin, de mare succes internațional, RambaZamba, vine pentru prima dată în țara noastră cu spectacolul ”Zbor deasupra unui cuib de cuci”, în regia lui Leander Haußmann, celebru actor și regizor german de teatru și film, care a montat la cele mai prestigioase scene din Germania, precum Berliner Ensemble, Thalia Theater Hamburg, Volksbühne Berlin.
De asemenea, în X-FEST spectatorii se vor putea întâlni cu două trupe senzaționale din Cehia. ”This is not a love song”, spectacolul companiei Ufftenzivot din Praga, regizat de Sára Arnstein, este o explozie de muzică, improvizație și umor despre muzica pop și modul în care industria muzicală ne influențează viețile într-un mod pe care ni-l dorim sau poate nu.
”BOOM vol. 2”, spectacolul companiei Cirk La Putyka din Praga, conceput și regizat de Rostislav Novak Jr., a avut premiera la Edinburgh Festival Fringe în august 2022. Tinerii artiști ai Circului La Putyka au găsit împreună cu studenții și absolvenții Academiei de Teatru și Circ din Kiev acel limbaj comun prin care să celebreze arta printr-o uniune ingenioasă a teatrului cu circul, acrobația, street dance-ul, muzica live și cu dansul contemporan.
Teatrul Excelsior va deschide seria spectacolelor din România cu o premieră absolută: ”Două ore cu pauză”, un spectacol de Gianina Cărbunariu, unul din cele mai importante nume ale regiei și dramaturgiei românești de azi. Noul ei spectacol abordează o temă extrem de sensibilă din istoria noastră recentă – educația instituționalizată.
Din Grecia, de la Salonic, vine spectacolul ”Humanitarium”, al teatrului Ars Moriendi, conceput de tânărul regizor Thanos Nikas ca un joc interactiv, un experiment live cu final deschis, în care spectatorii votează câștigătorul după fiecare rundă, pe o aplicație instalată pe telefoanele mobile la intrarea în sală.
Teatrul Național ”Ivan Vazov” din Sofia participă la festival cu un spectacol marca Andrea Gavriliu. ”Fiesta” este un remarcabil performance, la granița dintre teatru și dans, creat de una din cele mai apreciate coregrafe din România împreună cu opt dintre actorii celui mai prestigios teatru din Bulgaria.
O odisee cool pentru tineri, spectacolul ”Tschick. De ce am furat mașina” – regizat la Teatrul German de Stat din Timișoara de Irisz Kovacs – va spune povestea lui Maik și a lui Tschick, doi adolescenți care cred că trebuie să existe și o altă lume decât cea pe care o cunosc acasă și la școală.
Teatrul ”Regina Maria” din Oradea va prezenta spectacolul ”Fiul” de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, o dramă de familie care tratează într-un mod realist un subiect sensibil: depresia la adolescenți și suferința prin care trec toți cei care se confruntă cu o astfel de problemă.
”Antisocial”, în regia lui Bogdan Georgescu, una dintre cele mai de succes producții cu și despre tineri ale Teatrului Național ”Radu Stanca din Sibiu, ne va oferi o perspectivă complexă asupra stării de fapt din școlile românești. Teatrul ”Maria Filotti” Brăila va prezenta ”Naufragiat! Fantasticele aventuri ale lui Louis de Rougemont (povestite chiar de el însuși)” de Donald Margulies, în regia lui Andrei Huțuleac. ”Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, montat de Diana Mititelu la Teatrul de Stat Constanța, spectacol ce i-a adus tinerei regizoare Premiul pentru Debut la Gala UNITER din 2021, este o radiografie a psihicului adolescentin.
Teatrul Tineretului din Piatra Neamț aduce, în premieră pe scenele din București, ”Frontal” – un spectacol de Gianina Cărbunariu, premiat în cadrul celei de-a XX-a ediții a Premiilor Radio România Cultural, la categoria „Teatru”.
Teatrul Excelsior va închide Festivalul cu spectacolul ”Punk Rock” de Simon Stephens, în regia lui Vlad Cristache. Visceral, incisiv, bulversant, este o analiză dezarmant de sinceră a societății noastre, din perspectiva unor adolescenți aflați în pragul examenului maturității.
De asemenea, X-FEST va avea o secțiune de formare pentru tineri care include workshopuri, spectacole-lectură, precum și zeci de spectacole în liceele bucureștene.
Biletele sunt disponibile pe https://bilet.ro/X-FEST și la casa de bilete a Teatrului Excelsior.
Foto/Facebook