BUCUREȘTI: Salutări din R.S.R – Imagini din trecutul nostru comunist
Venisajul expoziției este programat joi, 27 iulie, de la ora 18:00.
Articol de Mihaela Ioniță, 26 iulie 2023, 14:06 / actualizat: 26 iulie 2023, 16:32
Casa de Târgoveț – Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural găzduiește expoziția „Salutări din R.S.R – Imagini din trecutul nostru comunist”.
Venisajul expoziției este programat joi, 27 iulie 2023, ora 18:00.
Expoziția marchează lansarea proiectului cu același titlu, care urmărește digitizarea și expunerea online a unei colecții de cărți poștale din România comunistă (1950-1989) adunată de domnul Andrei Stomff, jurist, poet și colecționar de artă, pe o perioadă de peste 30 ani.
Subiectele cărților poștale ating diverse aspecte ale vieții cotidiene românești, peisaje naturale, monumente istorice, stațiuni turistice și balneoclimaterice, centre urbane, cabane și hoteluri ori monumente de for public.
Scopul proiectului este de a facilita accesul publicului la patrimoniul cultural al României, atât pe plan național, cât și internațional, prin digitizarea, documentarea și catalogarea analitică a cărților poștale. În cadrul acestor activități se procesează minimum 3.000 de cărți poștale față-verso, care vor fi disponibile online, cu posibilitate de descărcare gratuită. În site se vor putea consulta galerii tematice cu monumente și peisaje dispărute, respectiv monumente și peisaje culturale care s-au modificat de-a lungul timpului.
Mai mult de jumătate din cele 3000 de cărți poștale au fost expediate, iar pe verso se regăsesc mesajele transmise destinatarilor. Dacă în perioada anilor 1950, se adresau mai degrabă conducerii de la locurile de muncă, sindicatului sau chiar Partidului Comunist, mulțumindu-le pentru permisiunea de a merge în concediu sau la tratament, în perioada anilor 1970 – 1980, mesajele erau către familie și prieteni cărora li se transmiteau salutări sau urări. Nu lipsesc nici mesajele de dragoste transmise între iubiți sau declarațiile de dragoste făcute pentru prima dată.
Proiectul este derulat de Direcția Patrimoniu Digital – cIMeC și este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Casa de Târgoveț – Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural se află Calea Șerban Vodă, nr. 33, sector 4, București.