Ascultă Radio Vacanța Live

Cea de-a 35-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamţ, până pe 27 noiembrie

În intervalul 12-27 noiembrie 2024 are loc cea de-a 35-a ediţie a Festivalului de Teatru Piatra Neamţ, organizată de Teatrul Tineretului. În program sunt incluse spectacole de teatru, animaţii stradale, concerte şi lansări de carte, potrivit Teatrului Tineretului.

Cea de-a 35-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamţ, până pe 27 noiembrie
Foto: Facebook | Teatrul Tineretului Piatra Neamț

Articol de Marian Stoica, 12 noiembrie 2024, 20:00 / actualizat: 14 noiembrie 2024, 13:09

Pe scena teatrului vor fi prezente spectacole de la Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul Municipal „Lucia Sturdza Bulandra” Bucureşti, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Teatrul „Nottara” Bucureşti, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Chişinău, Teatrul de Comedie Bucureşti, Teatrul „Luceafărul” Iaşi sau Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale” Bucureşti, printre altele.

Nu lipsesc reinterpretări ale textelor clasice, dramatizări şi versiuni muzicale, spectacole de teatru de păpuşi.

În cadrul acestei ediţii va fi revizitată arhiva Teatrului Tineretului şi va fi editat un catalog cu informaţii sintetizate despre Festival începând din anul 1969, până în prezent. De asemenea, va fi completată arhiva digitală a festivalului, pe site-ul Teatrului Tineretului.

Precedenta ediţie a Festivalului de Teatru Piatra-Neamţ a debutat la 8 septembrie şi a tras cortina la 2023. A cuprins 33 spectacole din 7 ţări şi 63 evenimente.

„Tema ediţiei este Zona de siguranţă, prin care Teatrul Tineretului îşi doreşte să creeze un spaţiu sigur de întâlnire şi dialog între artişti şi spectatori, o zonă tampon în mijlocul unei lumi în care limitele sunt forţate din ce în ce mai puternic.”, se arăta într-un comunicat de presă, remis AGERPRES de conducerea Teatrului Tineretului.

Secţiunea naţională a festivalului a cuprins spectacole bazate pe texte contemporane româneşti, semnate de artişti emergenţi. Secţiunea internaţională „Something to declare” a inclus 6 spectacole din Cehia, Bulgaria/Germania, Ucraina/Germania, Slovenia, Kosovo şi Belgia, semnate de artiste ale căror creaţii circulă în spaţiul european, în festivaluri şi în turnee.

În cadrul Secţiunii „TT în Festival”, au fost prezentate spectacolele realizate de către echipa Teatrului Tineretului în stagiunea 2022/2023.

Secţiunea „Festival +” a însemnat două proiecţii de film, cinci lansări de carte şi reviste culturale, două vernisaje, un concert, o instalaţie multimedia, Atelierul Spectatorul critic şi Lansarea „UNLOCK THE CITY!” – proiect cultural co-finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul „Europa Creativă”.

În 2022, Festivalul de Teatru Piatra Neamţ s-a derulat în perioada 5-18 septembrie. Au participat opt ţări cu 29 de spectacole şi 47 evenimente. Tema acestei ediţii a fost „146 kilometri”, reprezentând distanţa dintre Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ şi Vama Siret, aflată la graniţa dintre România şi Ucraina.

Din programul evenimentului au făcut parte secţiunea naţională, secţiunea internaţională, secţiunea „TT în Festival” şi secţiunea „Festival plus”. Secţiunea naţională a inclus spectacole cu un concept contemporan, care au expus o viziune critică asupra provocărilor lumii de astăzi. Secţiunea internaţională a reunit producţii ale unor artişti din Ucraina, Republica Moldova, Germania, Ungaria, Estonia, Letonia şi Franţa, care au propus teme de reflecţie asupra realităţilor unei Europe confruntate cu multiple provocări, dintre care cea mai complicată este războiul din Ucraina.

Secţiunea „TT în festival” a prezentat cele mai recente producţii ale Teatrului Tineretului, montări în premieră ale unor texte originale. Nu au lipsit expoziţiile, lansările de carte, concertele, proiecţiile de filme şi un circuit video mapping.

Ediţia cu numărul 32 a Festivalului de Teatru Piatra Neamţ s-a desfăşurat în perioada 3 – 12 septembrie 2021, cu participarea unor artişti din şapte ţări. Tema ediţiei a fost „POSTPREZENT”, reprezentând o invitaţie „la reflecţie asupra acestei perioade care ne pune în situaţia de a ne regândi valorile şi comportamentele”.

Secţiunea naţională a reunit în special spectacole realizate pentru spaţii neconvenţionale, în aer liber. Secţiunea internaţională, denumită „Something to declare”, a fost regândită astfel încât să se adapteze acestui context în care mobilitatea este limitată. Artişti internaţionali care activează în Belgia, Cehia, Germania, Kosovo, Moldova, Polonia şi România „au fost comisionaţi de către echipa curatorială pentru a crea o serie de lecture performances ce aduc în discuţie teme ale realităţii globale de astăzi”, se arăta într-un comunicat transmis AGERPRES.

Prima ediţie a Festivalului Spectacolelor de Teatru pentru Copii şi Tineret a avut loc la 24 iunie 1969, la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ, sub conducerea directorului Ion Coman. Au participat personalităţi de teatru din Franţa, fosta URSS, Ungaria, Cehoslovacia, fosta RFG, Grecia etc., arată teatrultineretului.ro.

Primele cinci ediţii s-au desfăşurat bianual, iar următoarele două, o dată la patru ani.

Ultima ediţie înainte de 1989 a avut loc în 1985, fiind redenumită „Gala Spectacolelor de Teatru pentru Tineret” şi drastic cenzurată de regimul comunist.

În 1992, Festivalul a fost resuscitat de către Nicolae Scarlat, directorul de atunci al Teatrului Tineretului. A fost primul Festival Internaţional de Teatru din România, potrivit sursei citate. Au participat companii de teatru din SUA, Italia, Ungaria, Lituania şi Moldova. Începând cu această ediţie, Festivalul a fost înscris de Ministerul Culturii pe Agenda manifestărilor culturale internaţionale a României.

Denumirea actuală a evenimentului datează din 1996, când ediţia a fost organizată sub directoratul lui Corneliu-Dan Borcia.

AGERPRES

Ziua Națională, sărbătorită la munte: Unele hoteluri, ocupate încă din aprilie
Evenimente joi, 21 noiembrie 2024, 17:00

Ziua Națională, sărbătorită la munte: Unele hoteluri, ocupate încă din aprilie

Chiar dacă nu este minivacanță, hotelurile de la munte sunt pline de Ziua Națională, anunță Radio România Brașov FM. Județul Brașov se...

Ziua Națională, sărbătorită la munte: Unele hoteluri, ocupate încă din aprilie
„Anna Karenina”, premieră la Teatrul Mic
Evenimente joi, 21 noiembrie 2024, 15:30

„Anna Karenina”, premieră la Teatrul Mic

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Anna Karenina”, după Lev Tolstoi, în regia lui Dumitru Acriș, pe 23 și 24 noiembrie...

„Anna Karenina”, premieră la Teatrul Mic
Evenimente de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională, la Muzeul Satului
Evenimente joi, 21 noiembrie 2024, 12:30

Evenimente de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională, la Muzeul Satului

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează pe 30 noiembrie şi 1 decembrie o serie de evenimente sub genericul...

Evenimente de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională, la Muzeul Satului
Via Transilvanica, promovată printr-un documentar
Evenimente joi, 21 noiembrie 2024, 08:30

Via Transilvanica, promovată printr-un documentar

Via Transilvanica este primul traseu de lungă distanță din România, amenajat de Asociația Tășuleasa Social. ”Apă și talpă”, un...

Via Transilvanica, promovată printr-un documentar
Evenimente miercuri, 20 noiembrie 2024, 18:30

Rossini dirijat de David Crescenzi, la Sala Radio

Vineri, 22 noiembrie, de la ora 19:00, Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio vă invită să ascultați la Sala Radio Petite messe...

Rossini dirijat de David Crescenzi, la Sala Radio
Evenimente miercuri, 20 noiembrie 2024, 17:00

TIMIȘ: Expoziţia Tezaur Uman Viu, la Muzeul Satului Bănăţean

Muzeul Satului Bănăţean (MSB) din Timişoara va marca Ziua Naţională a Tezaurului Uman Viu printr-o expoziţie care se va desfăşura în...

TIMIȘ: Expoziţia Tezaur Uman Viu, la Muzeul Satului Bănăţean
Evenimente miercuri, 20 noiembrie 2024, 15:30

„Lights On Romania” îmbină arta contemporană cu magia Crăciunului, la Cluj

Asociația Daisler anunță lansarea ediției cu numărul 7 a festivalului internațional de instalații de lumină Lights On. Lights On Romania se...

„Lights On Romania” îmbină arta contemporană cu magia Crăciunului, la Cluj
Evenimente miercuri, 20 noiembrie 2024, 14:00

De Ziua Națională, dinozaurii dau petrecere cu mici gigantici, la Dino Parc Râșnov

Iubitorii de paleontologie și de petrecere a timpului liber în natură sunt așteptați în 30 noiembrie și 1 Decembrie la Dino Parc Râșnov,...

De Ziua Națională, dinozaurii dau petrecere cu mici gigantici, la Dino Parc Râșnov