Cea de-a 6 ediție a Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov, de vineri
În acest an, Festivalul propune 6 expoziții în 4 locuri din oraș: Casa Sfatului, Piața Sfatului, Bastionul Țesătorilor și Parcul Eroilor.
Articol de Răzvan Tirea, 9 august 2023, 14:30
La final de săptămână puteți vedea cum ia naștere banda desenată istorică sub ochii voștri, în cadrul sesiunilor concurs de desen cu artiști invitați la cea de-a 6-a ediție a Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov.
Evenimentul debutează vineri și este prima ediție de vară, după 5 autumnale.
În acest an, Festivalul propune 6 expoziții în 4 locuri din oraș: Casa Sfatului, Piața Sfatului, Bastionul Țesătorilor și Parcul Eroilor, și 30 de evenimente dedicate benzilor desenate istorice, prezentare de carte, dezbateri, sesiuni de autografe.
În premieră, însă, vineri, de la 15.00, în Piața Sfatului, și sâmbătă, de la 16.00, la Bastionul Țesătorilor, mai mulți autori vor intra în competiție desenând bandă istorică după o temă dată pe loc.
„În fața Casei Sfatului o să avem o tribună pentru un concurs între autori, o să fie un fel de concurs eliminatoriu, o să declarăm într-un final câștigătorul, pe baza unei teme date pe loc. Deci trebuie să fie nu doar creativi și buni desenatori, ci și foarte spontani în alegerea subiectelor. Nu știu dacă la vreun festival BD din România s-a mai practicat asta. Noi am fost fermecați de aceste sesiuni «live drawing». Le-am văzut în străinătate. Invit brașovenii, invit turiștii să vină la aceste concursuri”, a precizat directorul festivalului, istoricul Nicolae Pepene, la Radio România Brașov FM.
În desemnarea câștigătorilor, un cuvânt de spus îl va avea și publicul, care, dacă tot este în centrul orașului, se poate bucura și de celelalte evenimente pregătite de echipa Festivalului.
Unul dintre ele este expoziția ce îl omagiază pe Gopo.
„Sunt 100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu-Gopo și, pentru prima oară, atât Arhiva Națională de Filme, cât și Studioul Cinematografic Anima Film au avut generozitatea, curajul de a aduce piese originale, începând de la planșe, până chiar la aparate de filmat într-o expoziție. Apoi mai avem și câteva colecții private, în special colecția Lucian Oancea și Fundația Gopo. O să intrăm în lumea lui Gopo și a Omulețului Gopo, mai ales, dar cu piese de patrimoniu, pentru că nu poți să consideri că este altceva decât patrimoniu să ai diploma premiului Palme d’Or, primul Palme d’Or câștigat de un român, în 1957”, a adăugat istoricul Nicolae Pepene.
Un alt moment aniversar ce va fi marcat la Brașov este împlinirea a 75 de ani de Pif.
Tematica acestei ediții este „istoria contrafactuală” și veți avea ocazia să intrați în lumea lui „ce-ar fi fost dacă” văzută în diverse moduri.
Festivalul se va încheia în 13 august.
Programul complet al festivalului poate fi accesat pe brasovistorie.ro.
Sursa foto: Facebook / Festivalul de Benzi Desenate Istorice