Ascultă Radio Vacanța Live

Centenarul Mausoleului Eroilor de la Mărăşeşti | VIDEO

Ceremoniile cinstesc amintirea celor căzuţi în luptele din Primul Război Mondial.

Centenarul Mausoleului Eroilor de la Mărăşeşti | VIDEO

Articol de AP, 6 august 2023, 15:30 / actualizat: 6 august 2023, 18:27

Mausoleul Eroilor din Mărăşeşti este primul mare proiect naţional înfăptuit de societatea românească după unirea tuturor provinciilor istorice la 1 Decembrie 1918.

În 1919, la Congresul Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor Române, mitropolitul a propus ridicarea unei Biserici a Neamului, pe locul luptelor de la Mărăşeşti, ca un altar unde văduvele, orfanii de război şi societatea românescă să cinstească amintirea celor căzuţi în luptele din Primul Război Mondial.

În urmă cu 100 de ani, la Mărășești se punea piatra de temelie a celui mai important memorial dedicat ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă din timpul Primului Război Mondial, a scris Ministerul Apărării pe Facebook.

„Pe aici nu se trece! 6 august 1917 – Bătălia de la Mărășești

O zi plină de semnificații, cu o puternică încărcătură emoțională. A fost ziua care a decis în mod covârșitor soarta României.

Dragostea față de țară și credința că vor reuși i-au îndemnat pe militarii noștri să continue să lupte cu demnitate și să strige cu toată puterea ,,PE AICI NU SE TRECE”, oferind astfel o victorie marcantă României în timpul Primului Război Mondial. Le mulțumim tuturor militarilor care au luptat cu demnitate și onoare să apere România”, a mai scris MApN pe Facebook.

Ministerul Apărării publică și povestea lui Constantin Mușat, unul dintre cei mai importanți eroi ai Primului Război Mondial.

„Caporalul ilfovean a rămas în memoria colectivă, după ce, fără o mână în timpul luptelor din munți, a refuzat sa fie lăsat la vatră. Soldatul cu un singur braț a continuat războiul aruncând grenade cu brațul rămas”, potrivit MApN.

„România modernă nu poate exista în afara civilizaţiei occidentale, iar orice tentativă, internă sau externă de a îndepărta ţara noastră de partenerii şi aliaţii va fi respinsă”, a spus preşedintele Senatului, aflat la manifestările dedicate Centenarului Mausoleului de la Mărăşeşti.

Nicolae Ciucă vorbit despre stabilitatea de care are nevoie ţara noastră în contextul războiului din Ucraina.

„Războiul este cea mai mare tragedie care se poate întâmpla unui popor. Din păcate, trăim într-o lume instabilă, în care războiul s-a reîntors ca instrument pentru acapararea de teritorii ale unui stat suveran, iar aceasta se întâmplă chiar la graniţa României. În istorie, războaiele nedrepte au fost în final pierdute. Imperialismul militar şi identitar, ideologiile totalitare de stânga sau de dreapta, mişcările politice autoritare nu au supravieţuit în faţa valorilor lumii libere. Democraţia liberală şi lupta pentru garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului au învins de fiecare dată. Ca stat membru al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice, România este de partea bună a istoriei. Alături de partenerii noştri construim în fiecare zi viitorul democratic şi siguranţa economică a României”, a punctat Nicolae Ciucă.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în care arată că, în cea mai importantă bătălie din campania anului 1917 din Primul Război Mondial, din această localitate, Armata Română a reuşit, cu preţul unor mari sacrificii de vieţi omeneşti, să oprească ofensiva puterilor centrale, stabilizând frontul. În memoria celor peste 5000 de ofiţeri şi soldaţi care s-au jerţit atunci, au fost ridicate mai multe monumente.

În comunicat Administrației Prezidențiale, se mai arată că actualul conflict militar din Ucraina ne aminteşte ororile războiului şi, totodată, datoria de a consolida capacitatea de apărare şi rezilienţa ţării.

O emisiune aniversară de mărci poştale „˜În memoria Eroilor neamului”, dedicată Centenarului Mausoleului de la Mărăşeşti, este disponibilă de vineri în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, dar şi online.

Emisiunea este alcătuită din două mărci poştale, o coliţă dantelată şi un plic „˜prima zi”, precizează Romfilatelia.

Pe primul timbru, cu valoarea nominală de 4,70 lei, este redată imaginea Mausoleului Eroilor din Mărăşeşti, alături de portretul lui Pimen Georgescu, mitropolit al Moldovei în perioada 1909 – 1934, unul din promotorii ideii pentru construirea edificiului.

Pe al doilea timbru, cu valoarea nominală de 9 lei, este ilustrat portretul generalului Constantin Christescu, unul dintre cei mai importanţi strategi militari din Primul Război Mondial, cel care a gândit planurile celebrei bătălii de la Mărăşeşti din vara anului 1917.

Pe coliţa emisiunii, având timbrul cu valoarea nominală de 34 lei, sunt redate următoarele elemente: în partea superioară – detaliu din cupola Mausoleului, cu redarea crucii, iar în laterale – medalia (avers şi revers) dedicată Eroilor neamului şi Mausoleului emisă în perioada Regalităţii.

GALAȚI: Grădina Publică găzduiește Festivalul de Paște
Evenimente vineri, 4 aprilie 2025, 14:00

GALAȚI: Grădina Publică găzduiește Festivalul de Paște

În perioada 11-27 aprilie, gălățenii sunt invitați să se bucure de delicii culinare, precum și de atracții precum Iepuraşul Gigant,...

GALAȚI: Grădina Publică găzduiește Festivalul de Paște
Luiza Zan, în primul concert simfonic la Sala Radio
Evenimente vineri, 4 aprilie 2025, 12:30

Luiza Zan, în primul concert simfonic la Sala Radio

Muzica este orchestrată de talentatul compozitor, dirijor și pianist Andrei Petrache. Artista de jazz Luiza Zan și Orchestra de Cameră Radio...

Luiza Zan, în primul concert simfonic la Sala Radio
Expoziție de pictură Francesca Dumitrașcu, la Craiova
Evenimente vineri, 4 aprilie 2025, 08:30

Expoziție de pictură Francesca Dumitrașcu, la Craiova

Vineri, 4 aprilie, de la ora 15.00, la Muzeul de Artă din Craiova va avea loc vernisajul expoziției de pictură “Miraje” a artistei plastice...

Expoziție de pictură Francesca Dumitrașcu, la Craiova
Mineral Expo revine la Iași
Evenimente joi, 3 aprilie 2025, 17:00

Mineral Expo revine la Iași

O nouă ediție Mineral Expo are loc la Iași, în perioada 4-6 aprilie, iar vedeta acestei ediții este Heliodorul – piatra luminii solare. În...

Mineral Expo revine la Iași
Evenimente joi, 3 aprilie 2025, 15:30

Opera Naţională Bucureşti prezintă „Tosca” de Puccini

Opera Naţională Bucureşti prezintă, sâmbătă, 12 aprilie, Tosca de Puccini, cu tenorul italian de talie internaţională Vittorio Grigolo în...

Opera Naţională Bucureşti prezintă „Tosca” de Puccini
Evenimente miercuri, 2 aprilie 2025, 20:00

S-a deschis sesiunea de aplicații pentru WonderPuck #9

Cea de-a noua ediție a WonderPuck Street Festival va avea loc în perioada 5-7 septembrie 2025, în Cluj-Napoca și Florești. Artiștii,...

S-a deschis sesiunea de aplicații pentru WonderPuck #9
Evenimente miercuri, 2 aprilie 2025, 17:45

Peak IT, ediția a 7-a, de joi, la Brașov

Evenimentul conceput de comunitatea IT se va desfășura și de această dată la Hotel Aro Palace și marchează o nouă oportunitate de învățare...

Peak IT, ediția a 7-a, de joi, la Brașov
Evenimente miercuri, 2 aprilie 2025, 15:30

Festivalul Internaţional de Joc şi Joacă, în weekend, la Teatrul Masca

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Joc şi Joacă va avea loc de vineri, 4 aprilie, până duminică, 6 aprilie, la Teatrul Masca...

Festivalul Internaţional de Joc şi Joacă, în weekend, la Teatrul Masca