Constanta Black Sea Air Show: Primele evoluții, dezvăluite de organizatori
Intrarea la spectactolul aerian din 5 august va fi liberă.
Articol de AP, 23 iulie 2023, 15:18 / actualizat: 24 iulie 2023, 17:12
Cea de-a II-a Ediție a Constanta Black Sea Air Show , un eveniment organizat de Aeroportul International Mihail Kogalniceanu Constanta, Aeroclubul României și Agenția de turism și evenimente Mistral Tours, cu sprijinul Forţele Aeriene Române si Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și al Primăriei Mihail Kogălniceanu – Constanța, și-a dezvăluit, luni, o parte din evoluțiile din program.
Intrarea va fi liberă, accesul publicului fiind permis începând cu ora 09:30.
„Pregătim un program special, complex, cu numere inedite de acrobație aeriană, care va fi susținut de la sol de personalul aeroportuar, cu o implicare deosebită în ceea ce privește asigurarea tuturor condițiilor de securitate și siguranță. În perioada următoare vom informa publicul și cu privire la opțiunile de transport pe ruta Constanța – Mihail Kogălniceanu și retur astfel încât fiecare participant să se poată organiza.Vă așteptăm în număr cât mai mare!”, a declarat Bogdan Artagea, Director General Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța.
Forţele Aeriene Române și Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pregătesc o demonstrație aeriană și statică „pe măsura așteptărilor tuturor”.
Programul evoluțiilor va cuprinde prezentarea dinamică a 2 avioane de luptă multirol F-16 MLU Fighting Falcon, un avion de luptă multirol Eurofighter Typhoon (ITA), 9 elicoptere IAR 330 Puma în toate versiunile de echipare aflate în înzestrare, 2 aeronave de transport tip C-27J Spartan, 7 avioane ușoare de tip IAK-52, printre care se vor regăsi integrate și avioanele formației de înaltă acrobație „Iacării Acrobați”, 3 aeronave de tip IAR-99 ȘOIM, un elicopter tip Bell 206, 2 elicoptere de tip UH-60 Black Hawk (SUA), 2 elicoptere de tip AH-64 Apache (SUA), 2 elicoptere de tip CH-47 Chinook (SUA), un elicopter de tip IAR-316 B Alouette (IGAv), un elicopter de tip Eurocopter EC-135 (IGAv), un sistem de aeronave fără pilot – UAS (SMFT) dar și alte surprize, menite să încânte publicul prezent.
“Ne propunem să contribuim la realizarea colaborativă a unui spectacol aerian impresionant și memorabil, motiv pentru care am decis să implicăm un număr considerabil și divers de aeronave, cu multiple și variate evoluții, cu demonstrații de parașutare de înaltă precizie precum și cu demonstrarea capabilităților Forțelor Aeriene, a Forțelor Terestre și a Forțelor pentru Operații Speciale în exerciții tactice demonstrative întrunite.
Prin ceea ce planificăm și pregătim, ne dorim și urmărim să stimulăm interesul și atenția publicului larg dar mai ales a tinerei generații către valorile și tradițiile dezvoltate și păstrate cu excelență de aviatori, specifice Forțelor Aeriene!”, a punctat comandor Nicolae Crețu, reprezentant Forțele Aeriene Române.
„Aeroclubul României aniversează 100 de ani de la înființare în acest an, ceea ce ne obligă la evoluții spectaculoase, ceea ce pregatim și pentru Constanța Black Sea Air Show!Împreună cu formația de acrobație Șoimii României, am pregătit 2 evoluții solo de EXTRA 330SC, o formație de 4+1 EXTRA, o formație de 5+1 EXTRA, 2 lansări de parașutiști și o formație de 3 ICP SAVANNAH, cu o durată totală de evoluție a noastră de 100 minute. Pentru static display/expoziția statică, am pregătit CESSNA 182T, ZLIN-242L, PS-28 CRUISE, ZLIN-526 L260 și IAR-46S. De asemenea, la zbor va participa și Scoala Superioară de Aviație Civilă, cu o formație de 3 CESSNA 172 și un bimotor Tecnam, cu un interval de 20 de minute de evoluție în total. Promitem senzație și un adevarat spectacol pe 5 August!”, a completat George Rotaru, Director General al Aeroclubul României.
„Ne aflăm în plină organizare a celui mai mare eveniment aviatic de pe Litoral. Constănțenii, dar și turiștii noștri merită un show aerian de excepție, așa încât, după 4 ani de așteptare, pregătim acum un Spectacol grandios, la care așteptăm peste 20.000 vizitatori. Lucrăm într-un comandament de organizare extrem de riguros, în care ne coordonăm impecabil, între structurile militare și cele civile și fiecare dintre noi, cei direct implicați în organizare, ne adăugăm determinarea și ambiția de a oferi publicului un spectacol istoric!”, a conchis Corina Martin, de la Agenția de turim și evenimente Mistral Tours, coorganizator principal.