„Cornel Medrea. Sculptură și voluptate în Parisul interbelic”, la Palatul Suțu
Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze, începând de vineri, 23 februarie, expoziția-medalion „Cornel Medrea. Sculptură și voluptate în Parisul interbelic”.
Articol de M P, 21 februarie 2024, 15:30
Expoziția „Cornel Medrea. Sculptură și voluptate în Parisul interbelic” va putea fi vizitată începând de vineri, 23 februarie, de la ora 10:00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2).
Medalionul este inserat în cadrul expoziției Pinacotecii MMB, intitulată „Între România și Franța. Un parcurs plastic remarcabil”, informează Radio România București FM.
„2024 este un an comemorativ pentru sculptorul Cornel Medrea, împlinindu-se 60 de ani de la trecerea sa în neființă. (…) Cornel Medrea a fost influențat puternic de sculptura pe care a admirat-o în marile grădini și muzee pariziene, dar și în atelierele de sculptori pe care le-a vizitat, fie că este vorba despre Auguste Rodin, Antoine Bourdelle, Aristide Maillol, Charles Despiau sau Constantin Brâncuși.
Influențele franceze în opera practicată de Medrea se pot observa prin lucrările realizate de sculptor în perioada interbelică. Sculpturile de tip ronde-bosse, prezentate în cadrul medalionului: Pubertate (1926), Confidență, Nud șezând (1937) sunt turnate în material definitiv în bronz, iar Euterpe (1928) reprezintă desenul pregătitor pentru basorelieful care decorează bustul monumental dedicat lui Șt.O. Iosif de la Brașov.
Prin acest medalion-semnal ne propunem să contribuim la reamintirea și omagierea rolului important pe care îl are acest artist în arta românească, dar și în istoria bucureșteană. De asemenea, inițiativa arată disponibilitatea deschiderii colecției Cornel Medrea către marele public”, a spus drd. Felicia Raetzky, curator.
Medalionul „Cornel Medrea. Sculptură și voluptate în Parisul interbelic” va putea fi vizitat la Palatul Suțu în perioada 23 februarie – 24 martie 2024.