Corul Madrigal – Concert Extraordinar de Ziua Culturii Naționale
Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, deschide anul concertistic cu un eveniment dedicat celebrării culturii naționale și a creatorilor români.
Articol de M P, 11 ianuarie 2025, 09:30
Marți, 14 ianuarie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la Concertul Extraordinar „MADRIGAL – DESPRE CULTURĂ”, la Aula Magna a Palatului Patriarhiei.
Concertul este structurat ca o călătorie prin creația românească a secolelor XVII – XX și prezintă publicului o colecție de lucrări reprezentative din patrimoniul cultural național, informează Radio România București FM.
Invitații speciali ai Corului Madrigal sunt actorii Victoria Cociaș, Claudiu Istodor și Adrian Titieni.
Spectatorii sunt invitați la un spectacol sincretic, un periplu prin creația muzicală românească din secolele XVII – XX, punctat de unele dintre cele mai remarcabile eseuri ale gânditorilor și oamenilor de cultură români, interpretate de actorii Victoria Cociaș, Claudiu Istodor și Adrian Titieni.
Repertoriul Concertului Extraordinar „Despre Cultură” conține atât lucrări de muzică veche românească, cum sunt cele din „Codex Caioni” – seria culeasă de călugărul franciscan transilvan Ion Căianu și prelucrată de Constantin Rîpă – sau fragmente din celebrul „Florilegiu Bizantin” structurat de maestrul Marin Constantin, cât și lucrări moderne și de inspirație folclorică, semnate de Mihail Jora, Alexandru Pașcanu, Paul Constantinescu, Marin Constantin, Cornelia Tăutu sau Corneliu Cezar, precum și texte emblematice semnate de Titu Maiorescu, Emil Cioran și Zoe Dumitrescu-Bușulenga.
Conceptul evenimentului este semnat de Emil Pantelimon, design-ul de lumini este coordonat de Mircea Mitroi, iar regia de sunet de Gabriel Scîrlet. La pian interpretează Abel Corban.
Concertul Extraordinar „MADRIGAL – DESPRE CULTURĂ” este, de asemenea, primul eveniment al programului aniversar „Marin Constantin 100”.
În 2025, Corul Madrigal sărbătorește 100 de ani de la nașterea fondatorului său, Marin Constantin (1925 – 2011), printr-o serie amplă de proiecte și evenimente culturale, care se vor desfășura pe tot parcursul anului.