DÂMBOVIȚA: „Calea Luminii”, organizată în Joia Mare la Târgovişte
În cadrul evenimentului se vor aprinde lumânări, cu ocazia sărbătorilor pascale.
Articol de Marian Stoica, 30 aprilie 2024, 11:30
Târgoviștenii sunt așteptați, în Joia Mare, în Piața „Mihai Viteazul” şi pe Bulevardul „Regele Carol I” din municipiu, unde va avea loc o nouă ediție a evenimentul „Calea Luminii”.
Evenimentul, unic în România, este inițiat de artistul plastic târgoviştean Mihai Şerbănescu.
Eveniment local cu tradiție
Cu o vechime de 25 de ani, evenimentul poartă o însemnătate spirituală profundă, devenind un reper al sărbătorilor pascale în Târgovişte.
„Calea Luminii pune municipiul Târgovişte pe harta României în ceea ce înseamnă evenimente distincte, evenimente foarte frumoase, la care participă întreaga comunitate. Lumina înseamnă speranţă, înseamnă biruinţa binelui asupra răului’, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Târgovişte, Daniel Cristian Stan.
„Calea Luminii” se bucură de o participare majoră a oamenilor, relatează Agerpres.
Lumina, un simbol al speranței
În cadrul acestuia, se aprinde un număr lumânări lumânări egal cu al anului respectiv plus una, care devine un simbol al speranţei, menționează organizatorul evenimentului.
„Atât Denia din Joia Mare, cât şi Calea Luminii, reprezintă mărturia credinţei noastre, a târgoviştenilor, dâmboviţenilor şi chiar a multor români din toată ţara care vin la Târgovişte pentru aceste evenimente, dar şi modul prin care noi ne pregătim pentru întâmpinarea marii sărbători a Învierii Domnului. Prin lumânările pe care le ţinem aprinse în mână sau pe care le aprindem pe Calea Luminii, devenim şi noi părtaşi ai luminii dumnezeieşti, devenim fii ai luminii sau ai Domnului nostru Iisus Hristos, Cel care a spus <<Eu sunt lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii>>. Ţin să precizez că această manifestare are loc în legătură cu sărbătoarea Învierii Domnului, aprofundând semnificaţia luminii ca simbol al iubirii şi al jertfei, al biruinţei binelui aspra răului, al biruinţei asupra întunericului, iar Calea Luminii este şi o invitaţie la apropiere şi mai mare faţă de Biserica noastră strămoşească”, a declarat vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgovişte, Ionuţ Ghibanu.