Home » Evenimente » DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Muzeul Național al Țăranului Român s-a redeschis astăzi, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală.
‘Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit pentru câțiva ani). Le veți găsi acolo unde le-ați lăsat, împreună cu povești noi despre muzeu, despre sat și oraș, țăran și copil. În spiritul muzeografiei inițiate de Horia Bernea și colectivul său în 1990, invităm vizitatorii să descopere chipul unui țăran complex, așa cum poate fi descifrat din obiectele expuse, parte dintr-un patrimoniu muzeal de peste 155.000 de piese‘, se arată într-un comunicat.
Tot astăzi a avutloc inaugurarea oficială a Centrului de Proiecte Culturale Europene de la Sfântu Gheorghe, care va funcționa în incinta fostei Fabrici de Țigarete din municipiu. Cu acest prilej, sunt vernisate trei expoziții de excepție, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor.
Publicul va putea vedea expoziția ‘Zeii de împrumut ai Vienei. Martori împietriți’, ce reunește lucrări ale fotografei Christine de Grancy, care, de-a lungul timpului, a urcat pe acoperișurile Vienei pentru a surprinde sculpturi, mesaje și alte vestigii ale trecutului. Expoziția itinerantă, realizată în colaborare cu Forumul Cultural Austriac, reprezintă un omagiu adus artistei, care s-a stins din viață în luna martie.
Vineri are loc, la Muzeul Hărților, cea de-a X-a stagiune a ‘Cartografii sonore: Conversație despre timp’. Seara specială care îmbină muzica de cameră cu povestea, într-un demers artistic care explorează tema universală a timpului, este organizată de Muzeul Hărților, alături de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, de la ora 18.00. Evenimentul oferă prilejul de a-i asculta pe Cristina Tegzeșiu (oboi), Albert Moisi (fagot), Paul Ionescu (pian) și Oana Manițiu (narator).
‘Concertul propune o incursiune narativă și sonoră într-un spațiu în care timpul nu este măsurat, ci simțit. Muzica devine limbajul prin care trecutul, prezentul și visarea se întâlnesc. Trei instrumente muzicale – oboi, fagot și pian – vor construi un dialog contrapunctat de intervențiile narative care leagă momentele muzicale de ambianța creată. Rezultatul este un spectacol intim, care invită la reflecție și emoție’, se arată în comunicat.
Programul complet al evenimentelor din acest weekend, AICI