Destinații de weekend: Sfârşit de săptămână, la Bucureşti şi în ţară
Începând cu 10 mai şi până la 17 mai, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” sărbătoreşte 88 de ani de existenţă printr-o serie de evenimente.
Articol de Marian Stoica, 10 mai 2024, 18:30
Ceremonia de deschidere are loc la Scena Dumitra, ora 11.00, şi este urmată, de la ora 13.30, la Sala Gheorghe Focşa, de vernisajul expoziţiei „Portul popular de sărbătoare”, unde vor fi prezentate peste 150 de piese de port din colecţiile muzeului, informează un comunicat remis AGERPRES.
În zilele de 11 şi 12 mai, vizitatorii pot asista la spectacole de muzică şi dans, lansări de carte, şezători, ateliere, realizate împreună cu Asociaţia Piery din Urziceni, Primăria Municipiului Urziceni, Centrul Cultural Urziceni, Primăria Municipiului Hârşova, Casa de Cultură Hârşova. În toată perioada 10-17 mai, vizitatorii sunt aşteptaţi la târgul din curtea muzeului, pe aleile căruia vor fi meşteri populari din toată ţara, cu nenumărate produse tradiţionale şi creaţii artizanale.
* Vineri, 10 mai, începe cea de-a VII-a ediţie a Hoinar Festival, prilej cu care la Bucureşti se vor afla 15 artişti de talie internaţională pentru a susţine patru spectacole-incursiune pe scenele Teatrului ACT şi Ateneului Român, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES. Recitalul de lied „Songs of the Clown„, susţinut de pianista Daria Tudor şi de mezzosoprana Verena Tonjes, va fi prezentat în deschiderea evenimentului, pe de la ora 19.30, la Teatrul ACT. Programul muzical este încadrat de lecturi şi proiecţii video cu Buster Keaton, Charlie Chaplin, Marcel Marceau şi Emmett Kelly.
Programul festivalului, ce se va încheia la 14 mai, include: un spectacol dedicat copiilor cu vârste între 6-12 ani – „A fost odată un pian”, pe 11 mai, de la ora 11.00, la Teatrul ACT; o adaptare muzical-dramatică a piesei „Vocea umană”, scrisă de Jean Cocteau, prezentată pe 12 mai, de la ora 19.30, la Teatrul ACT; precum şi un concert-spectacol pe ritmuri de Johannes Brahms şi Camille Saint-Saens, cu participarea specială a actriţei Alexandrina Halic – „Carnaval”, pe 14 mai, de la ora 19.00, la Ateneul Român.
* Din 10 mai şi până la 12 mai, la Alba Iulia este programată cea de-a XV-a ediţie a Târgului de c’arte Alba Transilvana, la care participă peste 70 de edituri. Potrivit managerului Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, Silvan Stâncel, în fiecare dintre cele trei zile de desfăşurare a târgului, dimineaţa vor fi ateliere pentru copii şi tineri, iar după-amiază, evenimente cu „nume notorii şi valoroase”.
Vor fi prezenţi la târg Daniel Nazare, directorul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” Braşov, cu conferinţa intitulată „Dar şi roboţii se tem pentru viitorul lor”, scriitoarea Ana Blandiana, care va încerca să răspundă dacă „Poate poezia salva lumea?”, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, ce le va vorbi celor prezenţi despre „Eminescu – un personaj al lui Caragiale”, şi preotul Constantin Necula, care va avea conferinţa denumită „Cultura cărţii. Cartea culturii”. Printre cele 12 momente artistice, se numără recitaluri susţinute de Bere Gratis, Florin Chilian şi Paula Seling. Evenimentul se va desfăşura, la fel ca anul trecut, pe esplanada Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, iar în caz de vreme nefavorabilă, în Palatul Principilor – Sala Dietei şi în clădirea Sălii Unirii.
Materialul complet, AICI