Ascultă Radio Vacanța Live

Sfârşit de săptămână, în Bucureşti şi în ţară

Cetatea Enisala, una dintre cele mai impunătoare fortăreţe medievale din Dobrogea, găzduieşte, în perioada 23-25 august 2024, un eveniment de amploare dedicat promovării culturii şi tradiţiilor judeţului Tulcea, anunţă organizatorii evenimentului într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Sfârşit de săptămână, în Bucureşti şi în ţară
Foto: Toi Toi & Dixi Romania/facebook.com

Articol de Marian Stoica, 23 august 2024, 20:00 / actualizat: 24 august 2024, 22:46

Printre artiştii invitaţi la eveniment se numără Andia, Smiley, Carla’s Dreams, Lupii lui Calancea, Proconsul şi Voltaj, intrarea publicului la concerte fiind gratuită.

Festivalul de la Enisala ‘Unitate la cetate’ va oferi participanţilor trei zile de neuitat, caracterizate de apusuri spectaculoase, focuri de artificii şi show-uri impresionante de lasere şi lumini. Publicul de toate vârstele este invitat să participe la acest eveniment, care include şi un târg tradiţional cu standuri special amenajate”, se specifică în comunicat. Pe lângă experienţele culinare şi de divertisment, festivalul va include şi spectacole de dans, ateliere de meşteşuguri tradiţionale şi workshopuri pentru copii, care vor aduce în prim-plan vibe-ul festivalier, cultura locală şi care vor crea o atmosferă de sărbătoare şi comunitate. Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Tulcea, în parteneriat cu Primăria comunei Sarichioi.

* În perioada 23-25 august, are loc a cincea ediţie a festivalului „Open Air Blues in the garden” din Dărmăneşti, judeţul Bacău. Artiştii care vor urca pe scenă sunt: Handmade Blues, Soul Serenade, Rareş Totu & friends (România), JJ Thames & Luca Giordano Band, Noreda Graves (Statele Unite/Italia), Brave Rival (Marea Britanie), Krissy Matthews and The Viking Blues band feat.Will Wilde (Marea Britanie/Norvegia), Felix Rabin (Franţa), The Boneshakers (Statele Unite), Solomon Hicks, Jamell Richardson şi Stephen Hull (Statele Unite).

Fiecare zi a festivalului va începe la ora 19:00 şi va include patru concerte extraordinare, spectatorii fiind invitaţi şi la activităţi extra muzicale. Biletele şi abonamentele sunt puse în vânzare numai online, pe platforma iabilet.ro, iar cei interesaţi pot afla noutăţi de pe site-ul festivalului, https://blues-in-the-garden-festival.ro/, precum şi de pe paginile de social media ale evenimentului.

În zilele de 23 şi 24 august, se desfăşoară la Reşca (Dobrosloveni), judeţul Olt, Festivalul de reconstituire istorică Romula Fest – Istorie & Folk. Pe durata festivalului, la Dobrosloveni, vor avea loc reconstituiri istorice de ritualuri, obiceiuri şi lupte din perioada antică, ateliere de meşteşuguri tradiţionale, concert de muzică folk. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Olt, Primăria Dobrosloveni, Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Olt, Muzeul Judeţean Olt.

Romula – Reşca (Dobrosloveni) este cel mai mare centru urban roman din Oltenia şi un sit arheologic de referinţă pentru cunoaşterea epocii romane în regiunea Dunării de Jos. Situl arheologic Romula din Dobrosloveni se numără printre cele cuprinse în Lista Patrimoniului Mondial Unesco, în cadrul „Frontierelor Imperiului Roman – Dacia”.

Piaţa Cetăţii din Alba Iulia găzduieşte în perioada 23-25 august cea de-a 12-a ediţie a Alba Iulia Music & Film Festival (AIMFF), potrivit https://albafilmfest.ro/. În deschiderea evenimentului, este proiectat filmul „Moromeţii 3”, ultimul din trilogia lui Stere Gulea, care va duce publicul în anul 1954, acolo unde Niculae Moromete, acum tânăr scriitor, se află în faţa unor alegeri greu de gestionat.

Prima zi de festival va aduce şi două titluri străine, „Dogman”, cel mai nou lungmetraj al lui Luc Besson, şi „Zile perfecte” (r. Win Wenders). „Nasty” (România, 2024) ajunge în Cetatea Alba Carolina în a doua zi a festivalului. Regizat de Tudor Giurgiu, Tudor D. Popescu şi Cristian Pascariu, documentarul este o incursiune în cariera impresionantă a lui Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului şi primul lider al clasamentului ATP după înfiinţarea sa.

Lista filmelor româneşti va fi completată de „Horia”, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu. De neratat în a doua zi de festival este şi comedia „Aşteptându-l pe Dali” (r. David Pujol). AIMFF se va încheia cu filmul „O viaţă remarcabilă” (r. James Hawes), urmat de „Clasat” (r. Horia Cucută, George ve Gäneaard) şi de clasicul „Mic dejun la Tifanny”, cu Audrey Hepburn în rol principal.

AIMFF este prezentat de Transilvania International Film Festival (TIFF), în organizarea Asociaţiei Film şi Cultură Urbană, a Primăriei Municipiului Alba Iulia şi Centrului Cultural Palatul Principilor, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

A patra ediţie a Buzău Internaţional Arts Festival (BIAF), care va aduce în faţa publicului evenimente inedite, de la Concertul Tribut dedicat regretatului artist Nicu Covaci până la vernisajul unei expoziţii unice de icoane pictate pe lăzi de muniţie rămase în urma trupelor, în războiul din Ucraina, se va desfăşura în perioada 23 august – 20 septembrie. Ediţia din acest an reuneşte cele două festivaluri ce au pus bazele BIAF: Festivalul Internaţional de Film Buzău – BUZZ IFF şi Festivalul Internaţional de Teatru Independent COMIC 7 B.

Deschiderea oficială a festivalului este programată la 23 august, începând cu ora 17.30, în Parcul Crâng din municipiul Buzău.

În perioada 25 august – 8 septembrie, Galeriile de Artă Buzău vor găzdui expoziţia lucrărilor lui NED (Ion Nedelcu), iar în data 11 septembrie, artistul fotograf Haris Germanidis din Grecia va prezenta publicului, în premieră în România, o colecţie de fotografii care surprind esenţa contemporaneităţii în artă.

BIAF 2024 este organizat de Asociaţia CulturAll şi Asociaţia Bulevardul Culturii, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău şi Centrul Cultural şi Educaţional Alexandru Marghiloman. BIAF este un proiect finanţat de Ministerul Culturii.

* În intervalul 25-31 august 2024, are loc cea de-a 27-a ediţie a Galei Tânărului Actor – HOP, la Casa de Cultură a Studenţilor şi la Teatrul de Păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia. Zilele de 25 şi 27 august cuprind ateliere şi repetiţii, etapa de concurs şi decernarea premiilor urmând să se desfăşoare între 28 şi 31 august.

Directorul artistic al ediţiei este regizorul Erwin Şimşensohn, directorul general al Teatrului de Stat din Constanţa. Din juriu fac parte actorii Adrian Titieni, Raluca Aprodu, regizorul Vlad Cristache, regizoarea Gianina Cărbunariu, regizorul Andrei Măjeri şi criticii de teatru Alina Epîngeac şi Claudiu Groza, arată uniter.ro, site-ul Uniunii Teatrale din România, organizatorul evenimentului.

Tema ediţiei din acest an a galei este „Identitatea actorului autentic – amprenta unicităţii sale. Actorul AUTENTIC – Actorul COMPLET”.

Atât la Secţiunea Individual, cât şi la Secţiunea Grup, concurenţii vor avea libertatea totală în a pregăti un moment (comic, dramatic sau, de preferinţă, care acoperă o varietate de genuri), care să le pună în valoare mai presus de orice capacitatea de înţelegere a unui text dramatic, de transmitere logică a unor idei, gânduri, sentimente, dar şi capacitatea de a folosi în ajutorul lor instrumentele de bază (gândul, vocea, corpul).

Probele zilnice de concurs şi gala de premiere vor fi transmise live de RoEvents pe contul de Facebook al Galei HOP – Gala Tânărului Actor şi pe site-ul www.galahop.uniter.ro.

Duminică, 25 august, violoncelistul Marin Cazacu şi ansamblul „Violoncellissimo” vor susţine, de la ora 19.00, în Parcul Ştirbei din Sinaia, concertul în aer liber „Clasic, Jazz, Rock and more…”, avanpremieră a Turneului Clasic la Puterea a III-a, care va avea loc în toamnă în întreaga ţară. Programul final al turneului poate fi găsit pe www.violoncellissimo.ro. 

AGERPRES

Marșul Eroilor de la Păuliș, în premieră în județul Arad
Evenimente joi, 12 septembrie 2024, 18:30

Marșul Eroilor de la Păuliș, în premieră în județul Arad

Manifestări ample vor avea loc în județul Arad pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la luptele de la Păuliș, informează Radio România...

Marșul Eroilor de la Păuliș, în premieră în județul Arad
„Festivalul Balmoșului”, în comuna Corbu din Harghita
Evenimente joi, 12 septembrie 2024, 12:30

„Festivalul Balmoșului”, în comuna Corbu din Harghita

La finalul acestei săptămâni, în comuna Corbu din Harghita are loc Festivalul Balmoșului. Evenimentul dedicat uneia dintre cele mai îndrăgite...

„Festivalul Balmoșului”, în comuna Corbu din Harghita
Deschidere de stagiune la Filarmonica Brașov
Evenimente miercuri, 11 septembrie 2024, 18:30

Deschidere de stagiune la Filarmonica Brașov

Filarmonica Brașov deschide stagiunea 2024 – 2025 cu Simfonia Nr. 1 de George Enescu și celebrul Bolero de Ravel. Simfonia Nr. 1 de George...

Deschidere de stagiune la Filarmonica Brașov
Ateliere de weekend, la Muzeul de Artă Constanţa
Evenimente miercuri, 11 septembrie 2024, 17:00

Ateliere de weekend, la Muzeul de Artă Constanţa

Atelierele de la Muzeul de Artă Constanța vor fi organizate din 21 septembrie în fiecare sâmbătă, între orele 11.00 și 12.30. Din data de 21...

Ateliere de weekend, la Muzeul de Artă Constanţa
Evenimente miercuri, 11 septembrie 2024, 15:30

Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea deschide stagiunea cu „Dragoste”

Spectacole pentru toate vârstele, cursuri gratuite de teatru, dar și expoziții de artă plastică, la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea....

Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea deschide stagiunea cu „Dragoste”
Evenimente miercuri, 11 septembrie 2024, 12:30

Vânătoare de comori, la Muzeul de Artă Populară Constanţa

Copiii sunt așteptați pe 12 septembrie la Muzeul de Artă Populară din Constanța, unde va avea loc o vânătoare de comori. Muzeul de Artă...

Vânătoare de comori, la Muzeul de Artă Populară Constanţa
Evenimente miercuri, 11 septembrie 2024, 11:00

Cluj-Napoca: Motoarele se turează din nou la Women Rally

La Cluj-Napoca, în acest weekend, Women Rally va aduna doamne și domnișoare pasionate de automobilism din întreaga țară. În weekend-ul care...

Cluj-Napoca: Motoarele se turează din nou la Women Rally
Evenimente marți, 10 septembrie 2024, 20:00

Începe o nouă ediție a Bucharest Music Film Festival

Evenimentul marchează 565 de ani de la prima atestare documentară a orașului. Cea de-a XII-a ediție a evenimentului Bucharest Music Film Festival...

Începe o nouă ediție a Bucharest Music Film Festival