DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână, în București și în țară
Jazz in the Park Festival are loc în weekend, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.
Articol de Marian Stoica, 30 august 2024, 16:00
Cea de-a 12-a ediţie a festivalului Jazz in the Park, care va avea loc între 30 august şi 1 septembrie, se anunţă a fi una memorabilă, ce aduce laolaltă un mix captivant de sunete şi stiluri muzicale, anunţă organizatorii. Cei trei headlineri de excepţie promit experienţe muzicale unice: Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox, Cymande şi Avishai Cohen Trio.
Potrivit organizatorilor, la Jazz in the Park Festival, publicul va avea ocazia să îi asculte şi pe: Manu Katche, bateristul francez de renume internaţional care a cântat cu Peter Gabriel şi Sting, Orchestra Baobab din Senegal, cea mai cunoscută trupă africană din lume, Tigran Hamasyan Trio, cu o combinaţie unică de jazz, muzică armeană şi influenţe contemporane, sau pe Isfar Sarabski Quartet din Azerbaijan, care redefineşte jazzul cu un stil modern, combinat cu influenţe azere arhaice, alături de Jazzanova Live, Kinga Glyk, Norzeatic şi Qinta Spartă, Jazzbois, Oreglo, Trigon, KRiSPER, Amphitrio, NAUSYQA şi Wasted Generation.
* Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului de Operă şi Operetă, organizat de Opera Naţională Română Timişoara (ONRT) pe scena Teatrului de vară din Parcul Rozelor din Timişoara, va aduce, în perioada 30 august – 1 septembrie, spectacolele „Dancing Queen”, „Ţara Surâsului” şi „Nabucco”.
Ediţia din acest an a festivalului este deschisă cu baletul-rock „Dancing Queen – Povestea unei cariere”, pe muzica înregistrată a formaţiei Queen, după care vor urma opereta „Ţara Surâsului” de Franz Lehar şi opera „Nabucco” de Giuseppe Verdi, potrivit unui comunicat al ONRT.
Spectacolele încep la ora 20.30, iar intrarea este liberă la toate evenimentele.
* Sâmbătă, 31 august, va avea loc la Ateneul Român din Bucureşti deschiderea celei de-a XIX-a ediţii a Concursului Internaţional George Enescu. (sursa: https://concurs.festivalenescu.ro)
Dirijoarea bulgară Delyana Lazarova urcă la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio pentru concertul de deschidere al concursului, care îi va avea drept solişti pe Maria Marica (pian), Benjamin Kruithof (violoncel) şi Alexandra Segal (pian), câştigători ai anterioarei ediţii a Concursului George Enescu.
Programul serii se va deschide cu o premieră mondială: Simfonia Nr. 1 Consolations pentru orchestră, compusă de coreeanul Shin Kim, câştigător al Premiului pentru muzică simfonică al Concursului Enescu.
Concursul Internaţional George Enescu – cea mai importantă competiţie de gen din România şi una dintre cele mai importante din lume -, ajuns la a XIX-a ediţie, va avea loc între 31 august şi 27 septembrie, în Bucureşti, face cunoscut Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
În 1913, George Enescu a înfiinţat Premiul naţional de compoziţie ce i-a purtat numele, care a fost acordat anual, fiind susţinut de marele compozitor român din fonduri personale până în 1946, cu scopul încurajării creaţiei româneşti.
Acest model de susţinere a tinerilor compozitori a inspirat apariţia Concursului Internaţional de Compoziţie patronat spiritual de George Enescu, care, după o ediţie-pilot din 1991 prezidată de Ştefan Niculescu, din anul 2003 a devenit un reper al competiţiilor pentru creaţie simfonică şi camerală din întreaga lume, potrivit UCMR.
* Cea de-a doua ediţie a evenimentul naţional „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfăşura sâmbătă, 31 august, în peste 128 de localităţi, din 31 de judeţe ale României.
Potrivit organizatorilor, proiectul organizat şi derulat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România pune în valoare patrimoniul cultural rural românesc, prin aducerea laolaltă, prin prezentarea şi prin promovarea a peste 136 de obiective muzeale, evenimente şi programe educative şi culturale din România, disponibile gratuit vizitatorilor din a doua parte a zilei de 31 august, până spre miezul nopţii.
Detaliile despre desfăşurarea acestei ediţii şi programul de pe 31 august pot fi consultate pe website-ul www.noapteamuzeelor-la-sate.ro, precum şi pe reţelele de comunicare ale instituţiilor culturale locale implicate în proiect.
* Sâmbătă, 31 august, şantierul arheologic de la Cheile Vârghişului îşi va deschide porţile pentru public, între orele 9.00 şi 16.00.
Cu acest prilej, vor fi organizate ateliere pentru copii în limbile română, maghiară, engleză şi germană, activităţi de debitare silex şi tehnici de vânătoare, vor fi prezentate un minilaborator de geologie şi săpăturile din peştera Orban Balazs, potrivit unui comunicat.
O echipă de arheologi şi cercetători ştiinţifici de la Universitatea Valahia din Târgovişte a iniţiat campanii de săpături arheologice în peşterile din Cheile Vârghişului, în parteneriat cu instituţii de prestigiu din ţară şi din străinătate, precum şi cu câteva muzee, în urma cărora au fost descoperite importante artefacte, potrivit sursei citate.
AGERPRES