Din 8 martie, la Art Safari București vor fi expuse tablouri din Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu
În noua ediție ART Safari București, unul dintre cele mai îndrăgite evenimente dedicate artei din România și Europa de Est, vor fi expuse, începând cu data de 8 martie, 91 de lucrări din Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu, au anunțat reprezentanții Muzeului de Artă Constanța pe pagina de socializare a instituției. Este o premieră și o ocazie bună ca tablouri valoroase din acest muzeu- nestemată, unic în România, să fie admirate de un public numeros.
Articol de Doina Sîrbu, 16 ianuarie 2024, 15:58
Așadar, opere de mare valoare ale artei românești, povești remarcabile, colecții strălucitoare și mari maeștri vor putea fi văzute la Art Safari, în perioada 8 martie-28 iulie 2024, la Palatul Dacia-România. Potrivit organizatorilor expoziția va cuprinde:
„Muzeul secret”, curator: Leila Pîrvan Rus – Una dintre cele mai importante colecții de artă românească, dintr-un colț uitat al Dobrogei, Topalu: Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Ciucurencu, Dărăscu, Ressu, Iser, Piliuță. Comoara fără asemănare din arta românească!
„Eustațiu Stoenescu. Portretistul aristocrației”, curator: Angelia Iacob – Aristocrat rafinat, iubitor de frumos, pictor de mare forță, cel mai mare portretist român al secolului trecut, marginalizat istoric de comuniști: Eustațiu Stoenescu (1884, Craiova – 1957, New York). Fă o plimbare printre cele mai frumoase portrete din arta românească! Descoperă un artist care a cunoscut culmile succesului, de la Craiova până la Paris și New York.
„Grădinile Palatului” (expoziție temporară, 8 martie – 14 aprilie) – Admiră cele mai frumoase flori ale artei românești, pictate de mari maeștri: Luchian, Grigorescu, Tonitza, Aman, Mützner, dar și de Regina Maria.
„Istoria României în 100 de portrete”, curator: Cornel Ilie – Regi, regine, conducători de țară, politicieni, sportivi, oameni de cultură și alte personalități sunt reunite într-o expoziție cu portrete de la importante muzee din România, expuse în mare parte pentru prima dată.
„Atelierele din Pangratti”, curator: Simona Vilău – Strada care a concentrat cele mai valoroase spirite artistice ale României postbelice. Printre cei care au creat în atelierele de aici se numără: Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Ion Nicodim, Gheorghe Iliescu-Călinești, Constantin Lucaci, Horia Bernea, Vasile Gorduz, Georgeta Năpăruș.
Biletele s-au pus deja în vânzare.
Foto: Muzeul de Artă Constanţa