DOLJ: Culele din Brabova și Cernătești vor intra în circuitul turistic, dar și în patrimoniul UNESCO
Articol de Nadia Deciu, 16 septembrie 2023, 10:25 / actualizat: 16 septembrie 2023, 14:38
Două comori arhitecturale revin în patrimoniul naţional. Sunt case vechi boiereşti, cule din Dolj, veritabile monumente, care vorbesc despre cum se trăia în această regiune din Oltenia. Cuvântul ”culă” provine din turcă și înseamnă turn, construcție semifortificată de apărare. Familiile de boieri se adăposteau în timp de război sau când năvăleau turcii sau tătarii. De aceea, construcțiile aveau ziduri de apărare foarte groase, scări interioare, guri de tragere pentru armele de foc, dar și ascunzători.
Clădirile au fost inaugurate, vineri, după ce au trecut printr-un amplu proces de reabilitare. Au fost restaurate, consolidate și dotate cu echipamentele necesare, fiind, astfel, transformate în adevărate muzee. Valoarea investiției s-a ridicat la aproape un milion de euro, din fonduri europene, un proiect al Consiliului Județean Dolj.
Cula Izvoranu – Geblescu, din comuna Brabova, și Cula Cernăteștilor, din comuna Cernătești, sunt considerate de experți printre cele mai reprezentative tipuri de construcții boierești, dar și singurele din această categorie, care au supraviețuit în sudul Olteniei.
În curând vor intra în circuitul turistic, dar și în patrimoniul UNESCO.
Începând cu data de 16 septembrie, Cula Cernăteștilor (comuna Cernătești) și Cula Izvoranu-Geblescu (comuna Brabova) își vor putea primi vizitatorii.
Simona Lica, Radio România Oltenia – Craiova
Foto: Claudiu Vasile