„Eminescu, ziditorul limbii române”, spectacol omagial de Ziua Culturii Naționale
Pornind de la un scenariu original, spectacolul „Eminescu, ziditorul limbii române” urmăreşte povestea vieţii marelui poet.
Articol de M P, 14 ianuarie 2024, 10:05
Pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, are loc lansarea primului spectacol de teatru omagial dedicat poetului național Mihai Eminescu.
Pornind de la un scenariu original, spectacolul „Eminescu, ziditorul limbii române” urmăreşte povestea vieţii marelui poet, prin versurile sale, începând cu anii tinereții, comuniunea cu natura şi descoperirea iubirii, până la maturitate și lupta cu societatea românească pururi contemporană, anunță Radio România București FM.
Evenimentul va avea loc în cadrul unei premiere pe canalul de youtube al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, luni, 15 ianuarie, ora 9:00. Spectacolul „Eminescu, ziditorul limbii române” aduce un omagiu lui Mihai Eminescu, considerat nu doar un poet, ci și un arhitect al limbii române.
Din distribuţia spectacolului fac parte actori ai Teatrului Național, Teatrul Excelsior și Teatrul Coquette, rolul principal fiind interpretat de celebrul actor Marius Bodochi. Spectacolul este realizat de Ruxandra Bălașu, o tânără regizoare care a pus deja în scenă opere ale unor autori reprezentativi, având în distribuție mari actori și artiști români.
Regizorul spectacolului, cunoscut pentru abordarea sa inovatoare și creativă, a reușit să transpună emoția și profunzimea operei lui Eminescu pe scenă, creând astfel o experiență artistică memorabilă.
Costumele, decorurile și coloana sonoră au contribuit la crearea unei atmosfere care va transporta publicul în lumea poetică și lingvistică a marelui poet. De asemenea, spectacolul include recitaluri susținute de violonistul Valentin Albeșteanu, soprana Miruna Ionescu, baritonul Marius Nine și pianistul Valentin Cucu.
Primul spectacol de teatru omagial „Eminescu, Ziditorul Limbii Române” reprezintă un triumf artistic și cultural, reușind să transmită publicului emoția și profunzimea operei lui Mihai Eminescu. Acest eveniment nu este doar o celebrare a Zilei Culturii Naționale, ci și un omagiu adus geniului literar care a contribuit la fundamentarea și îmbogățirea limbii române.