Ascultă Radio Vacanța Live

Expoziţia „Efectul Picasso” se deschide la Muzeul de Artă Recentă

Cu o valoare de asigurare de 135 milioane de euro, expoziţia marchează jumătate de secol de la moartea artistului.

Expoziţia „Efectul Picasso” se deschide la Muzeul de Artă Recentă
Foto: MARe/Muzeul de Artă Recentă

Articol de AP, 26 septembrie 2023, 18:13

Reunind 46 de lucrări semnate de Pablo Picasso, expoziţia care îi este dedicată artistului spaniol va fi deschisă, de miercuri și până pe 8 ianuarie, la Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti (MARe).

Cu o valoare de asigurare de 135 milioane de euro, expoziţia marchează jumătate de secol de la moartea lui Picasso.

În cadrul expoziţiei sunt prezentate, de asemenea, 65 de lucrări – picturi, sculpturi, fotografie, ceramică, graffiti – semnate de 37 de artişti români contemporani, influenţaţi de opera celei mai importante figuri a artei moderne. Printre artiştii români expuşi se numără Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Ştefan Bertalan, Alma Redlinger, Neculai Păduraru, Vasile Gorduz, Florin Mitroi, Victor Man, Silvia Radu și Dumitru Gorzo.

„Când am ales Picasso pentru această expoziţie am vrut să alegem reperul major al artei moderne din întreaga lume şi să arătăm relaţia acestuia cu arta românească”, a declarat directorul muzeului, Erwin Kessler, în cadrul unei conferinţe de presă.

La rândul său, ministrul Culturii a precizat că a urmărit pregătirea expoziţiei încă din prima zi de mandat.

„Este un moment pe care l-am aşteptat şi eu foarte mult, l-am aşteptat şi ca iubitor de artă, pentru că nu foarte des pot să admir lucrările lui Picasso în Bucureşti, şi, în acelaşi timp, ca ministru al Culturii, pentru că în prima zi de mandat, într-o strânsă legătură cu Muzeul de Artă Recentă, am început să urmărim în detaliu pregătirea acestei expoziţii. Efectul Picasso, din punct de vedere al vieţii culturale, este inestimabil, aşa cum este şi opera prezentată aici, în acest muzeu, şi există câteva argumente de necontestat pentru lucrul acesta: o dată că România intră în circuitul ţărilor europene cu iniţiative culturale de anvergură fiind singura ţară care găzduieşte această expoziţie în Europa Centrală şi de Est şi, de asemenea, înscriindu-se în rândul a opt ţări de pe două continente – America de Nord şi Europa – cu această expoziţie. Al doilea argument care întăreşte avantajul enorm al organizării acestei expoziţii în Bucureşti este acela că parteneriatul pe care MARe l-a creat cu Musée National Picasso Paris este revelator pentru capacitatea instituţiilor de cultură din România de a intra în parteneriate de anvergură cu instituţii culturale importante din alte ţări”, a subliniat Raluca Turcan.

Ministrul a adăugat că un lucru bun prin organizarea acestei expoziţii şi aducerea împreună a efortului mai multor entităţi într-un spirit de solidaritate. ‘Solidaritatea este oricând posibilă dacă valorile sunt autentice’, a transmis ministrul.

„Includerea în această expoziţie a 50 de lucrări ale artiştilor români inspiraţi de Picasso subliniază forţa creatoare a unei generaţii de artişti, începând cu anii ’60 până astăzi, care prin arta lor au reuşit să asigure ţării un loc aparte pe harta culturală europeană”, a completat Raluca Turcan.

Ea şi-a manifestat convingerea că expoziţia va aduce la Bucureşti vizitatori nu doar din România, ci şi din străinătate, iar Capitala va deveni ‘un epicentru cultural care prelungeşte euforia culturală pe care am avut-o şi în urma Festivalului Enescu’.

„Ministerul Culturii este partener, am sprijinit finanţarea acestui proiect cu aproximativ 51% din cheltuielile aferente organizării. Finanţarea a fost făcută prin subprogramul Prioritate/Finanţare în cadrul Programului prioritar ‘Ciprian Porumbescu’ în domeniul artei vizuale”, a menţionat Raluca Turcan.

Directorul Institutului Francez din România, Julien Chiappone-Lucchesi, a mărturisit că a aşteptat foarte mult deschiderea expoziţiei ‘Efectul Picasso’ la Bucureşti.

„Sunt foarte bucuros pentru că directorul Erwin Kessler şi echipa sa lucrează de trei ani, iar Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România l-au însoţit din toată inima în ultimii doi ani pentru acest eveniment. Expoziţia ‘Efectul Picasso’ face parte din seria de evenimente de pe tot globul care marchează 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso, iniţiat de Muzeul Picasso din Paris şi aflat sub înaltul patronaj al preşedintelui Emmanuel Macron. Celebrarea lui Picasso conectează mari muzee din cele mai importante oraşe ale lumii”, a afirmat Julien Chiappone-Lucchesi.

Expoziţia „Efectul Picasso” este o referinţă pentru ce trebuie să fie fenomenul cultural în Bucureşti, a evidenţiat şi primarul general Nicuşor Dan.

„Primăria îşi doreşte să pună Bucureştiul pe harta marilor competiţii sportive şi a marilor evenimente culturale. Suntem într-o competiţie globală şi a fi prezent pe piaţa globală culturală nu înseamnă numai că bucureştenii se bucură de această expoziţie Picasso, înseamnă şi că oraşul acesta atrage inclusiv din punct de vedere economic. Sunt foarte bucuros că reuşim prin acest eveniment şi prin alte evenimente culturale să poziţionăm Bucureştiul pe harta acelor evenimente culturale de înaltă ţinută şi, bineînţeles, că o expoziţie de anvergura asta este o referinţă pentru ce trebuie să fie fenomenul cultural în Bucureşti”, a spus Nicuşor Dan.

Potrivit prezentării MARe, expoziţia va fi însoţită de un impresionant catalog bilingv, în care vor fi reproduse (full color) lucrările expuse (peste 100 de ilustraţii de mari dimensiuni), analizate în două texte introductive, semnate de istorici de artă români şi francezi.

Pe durata expoziţiei, Muzeul de Artă Recentă va susţine o serie de cursuri pentru copii, în cadrul programului său consacrat, MARe de Mic, calibrate la temele, subiectele, tehnicile, imaginile şi experienţele provocate de „Efectul Picasso”.

De asemenea, în cursul lunii ianuarie, muzeul va organiza un simpozion internaţional de două zile dedicat lui Picasso şi influenţei sale asupra artei (est) europene după cel de-al Doilea Război Mondial. Vor participa istorici de artă din România, Franţa, Germania şi Cehia.

Biletele pentru vizitarea expoziţiei pot fi achiziţionate online.

Festivalul Pastramei și Mustului, la Drobeta Turnu Severin
Evenimente joi, 17 octombrie 2024, 12:30

Festivalul Pastramei și Mustului, la Drobeta Turnu Severin

În perioada 17-20 octombrie 2024 pe Esplanada Crișan din Drobeta Turnu Severin are loc Festivalul Pastramei și Mustului. Evenimentul este...

Festivalul Pastramei și Mustului, la Drobeta Turnu Severin
Spectacol pentru copii, duminică, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov
Evenimente miercuri, 16 octombrie 2024, 20:00

Spectacol pentru copii, duminică, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

După succesul festivalului 25 de ore de teatru non-stop, organizatorii acestuia revin la Brașov, cu un spectacol pentru copii. Mai exact,...

Spectacol pentru copii, duminică, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov
Festivalul Răchiei din Banat, la Băile Herculane
Evenimente miercuri, 16 octombrie 2024, 17:00

Festivalul Răchiei din Banat, la Băile Herculane

Răchie din prună, măr, cireașă, gutuie, pară și smochine, dar și bucate tradiționale și concerte. Toate acestea vă așteaptă la...

Festivalul Răchiei din Banat, la Băile Herculane
Bucharest Feminist Film Festival, la Cinema Muzeul Țăranului
Evenimente miercuri, 16 octombrie 2024, 15:30

Bucharest Feminist Film Festival, la Cinema Muzeul Țăranului

A patra ediție a Bucharest Feminist Film Festival debutează la Cinema Muzeul Țăranului, între 17-20 octombrie. O nouă ediție Bucharest...

Bucharest Feminist Film Festival, la Cinema Muzeul Țăranului
Evenimente miercuri, 16 octombrie 2024, 14:00

Pregătiri pentru ediția aniversară a concertului de la Românești

Concertul de la Românești are loc anul acesta pe 27 octombrie, de la ora 13.00, iar intrarea va fi liberă. Anul acesta se împlinesc 40 de ani de...

Pregătiri pentru ediția aniversară a concertului de la Românești
Evenimente miercuri, 16 octombrie 2024, 12:30

„Atinge-mă”, la Muzeul de Artă Brașov

Vernisajul expoziției „Atinge-mă”, a artistului brașovean Horia Hudubeț, are loc joi, la Muzeul de Artă din Brașov. Interactivitatea...

„Atinge-mă”, la Muzeul de Artă Brașov
Evenimente miercuri, 16 octombrie 2024, 08:30

Dirijorul Rumon Gamba și pianistul Teo Gheorghiu, invitați speciali la Sala Radio

Vineri, 18 octombrie, de la ora 19:00, Orchestra Națională Radio ne invită la un concert cu doi invitați de marcă: dirijorul Rumon Gamba și...

Dirijorul Rumon Gamba și pianistul Teo Gheorghiu, invitați speciali la Sala Radio
Evenimente marți, 15 octombrie 2024, 20:00

Festivalul „Playing with Reality”: O sărbătoare a colajului, la Green Hours

România este plină de artiști care reprezintă această artă. Drept dovadă au fost peste 90 de înscrieri la festivalul de la Green Hours....

Festivalul „Playing with Reality”: O sărbătoare a colajului, la Green Hours