Expoziția „Radu Florescu”, în Sala Foaier H.H. Stahl a Muzeului Satului
Viața și opera lui Radu Florescu, o expoziție itinerantă, deschisă în 2013, se întoarce acasă la douăzeci de ani de la dispariția celui care a îndrumat şi a condus reţeaua muzeală, a arheologului identificat cu cetatea Capidava.
Articol de Mihaela Ioniță, 7 septembrie 2023, 10:54
Joi, 7 septembrie, orele 14:00, în Sala Foaier H.H. Stahl a Muzeului Satului, va avea loc deschiderea expoziţiei Radu Florescu – Viaţa şi opera, o colaborare a Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Centrul Naţional de Cercetare şi Documentare în Domeniul Muzeologiei „Radu Florescu”
Arheolog, istoric de artă, profesor şi muzeolog cu o vastă experiență, vizionar, modern, și cu o prezență marcantă în mișcarea muzeografică, Radu Florescu este un nume de referință pentru cultura contemporană din România, care a promovat de-a lungul carierei sale de peste cinci decenii, idei şi lucrări referenţiale pentru modernizarea cercetării arheologice, a muzeografiei şi formelor de valorificare a patrimoniului cultural naţional.
De-a lungul vieții sale, Radu Florescu a ocupat importante poziţii în ierarhia instituţiilor specializate, inclusiv aceea de preşedinte-fondator al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, de preşedinte al Comitetului naţional ICOM şi Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României.
Autor de cărţi, studii, manuale, cursuri şi albume, profesorul Radu Florescu a impresionat și prin meritele sale ştiinţifice , care sunt sunt recunoscute în plan larg, iar căile deschise de el, în muzeografie, conservare şi restaurare, au configurat o adevărată şcoală naţională.
„«Bătrâna doamnă» Capidava îi adăposteşte spiritul în fiecare piatră pe care dacă o atingi dai mâna cu profesorul Radu Florescu”. – conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
„Radu Florescu a contribuit substanţial la modernizarea reţelei muzeale, la perfecţionarea multor specialişti din muzee, la elaborarea legislaţiei patrimoniului, la mai buna organizare a activităţii în domeniul conservării şi restaurării patrimoniului muzeal”. – acad. dr. Georgeta Stoica.
„Vizionarul Radu Florescu a stabilit direcţii urmate de elevii şi emulii săi care au dezvoltat, unii, formele de colaborare interdisciplinară iar alţii i-au călcat direct pe urme. Opera sa evaluată cu înţelegere oferă numeroase teme de reflecţie pe seama instituţiilor de patrimoniu şi a celor care le servesc, punând în discuţie subiecte consistente şi cu lungă valabilitate” – conf. univ. dr. Ioan Opriș.
Expoziţia va putea fi vizitată începând cu data de 7 septembrie 2023, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00, în Sala Foaier H.H. Stahl, Şos. Kiseleff nr. 30.