Expoziţia “Transilvania frumuseţii”, la Palatele Brâncoveneşti
Flavius Lucăcel este pictor, poet și dramaturg, cu peste zece volume de teatru publicate în română, engleză, franceză şi maghiară.
Articol de AP, 12 noiembrie 2023, 20:00
Artistul clujean Flaviu Lucăcel invită publicul la o expoziţie inedită.
“Transilvania frumuseţii” va putea fi descoperită la “Palatele Brâncoveneşti” din Bucureşti, începând de joi, 16 noiembrie, de la ora 10:00.
Curator este Daniel Săuca, anunță organizatorii.
Vernisajul expoziţiei va avea loc duminică, 19 noiembrie, de la ora 13:00.
“Gheorghe Traian Lucăcel, pseudonim literar şi artistic: Flavius Lucăcel (n. 26 august 1968, Aluniş, judeţul Sălaj), este un artist complet: pictor, poet, dramaturg cu peste zece volume de teatru publicate în română, engleză, franceză şi maghiară, multe dintre acestea fiind premiate şi/sau puse în scenă ca spectacole de teatru ori spectacole-lectură. A fost nominalizat la Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2015 (“Singurătatea pietrelor”). Din 1998 organizează şi participă la numeroase expoziţii de artă personale şi colective din ţară şi străinătate”, se mai arată în comunicatul organizatorilor
Universul său artistic poate fi vizitat pe pagina sa de Facebook.
Expoziţia va rămâne deschisă publicului până pe data de 31 decembrie şi poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 9:00-17:00.
“Patria pictorului Flavius Lucăcel este Transilvania. O poţi privi prin ferestrele sufletului. La fel cum Transilvania se arată, pe fereastră, ca zestrea femeii măritate. Transilvania e şi “Fecioara despletită”, “Noaptea nunţii”, “Zâmbetul mamei” ori “Florile bunicii”. Frumuseţea vieţii cu rost. Amintirea femeilor care au rostuit viaţa satului transilvănean. Prea multe din casele din Transilvania lui F. Lucăcel sunt astăzi pustii. Satul copilăriei e părăsit. Mai trăieşte doar în “Amintirile mamelor”. Pictorul ne adună în imaginara azi “Casă de oaspeţi”. Aici mai trăiesc ţoalele, ştergurile, tot ceea ce au lucrat vieţi la rând femeile satului. Transilvania e şi frumuseţea acestor lucruri de mână, pe care artistul le transfigurează într-un amurg blând, precum “Silvaniile scufundate”. De pe “Cărările satului” de altădată vine spre noi lumina frumuseţii şi a bunătăţii. Din Valea Vaserului până la Râpa Roşie, din Runcu Salvei până în Apuseni, din Valea Someşului până în Valea Arieşului, din Ţara Silvaniei până în ţara Lăpuşului…”, declară curatorul expoziţiei, Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj.
Radio România Cultural este partener media.
FOTO: Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”