Fărșangul, la Apața
Fărșangul este o sărbătoare a măștilor ce înfățișează o altă realitate, în care tot ceea ce este firesc și normal se anulează, făcând loc exagerărilor și grotescului.
Articol de M P, 10 februarie 2024, 09:05 / actualizat: 10 februarie 2024, 12:30
Comuna Apața, județul Brașov, îmbracă astăzi straie de sărbătoare.
De la ora 13.00 are loc Fărșangul, un obicei tradițional al comunității maghiare, împrumutat de la sașii transilvăneni.
Grupuri de tineri mascați defilează pe ulițe cu măști impresionante, pentru a alunga spiritele rele si necurățenia.
„Iată-ne în luna lui Făurar, luna când trecem trimid de la iarnă la primăvară. Iată-ne înainte de sfârșitul de săptămână, când în toată lumea se celebrează carnavalul. Așa cum spunea marele filosof Nietzsche într-un studiu, chiar înainte de Lăsata Secului, la întâlnirea iernii cu primăvara, cultura populară celebrează câteva zile de libertate aproape totală – carnavalul, care este o sărbătoare pentru toți. Avem și noi carnavalul nostru, săptămâna aceasta, la Apața. Sâmbătă, începând cu ora 13.00, Fărșangul, un obicei tradițional al comunității maghiare, care înfățișează o altă realitate în care tot ceea ce este firesc și tot ceea ce este normal se anulează. În această zi, se face loc tuturor exagerărilor posibile. Este ziua când grupurile de mascați străbat ulițele satului, ziua care devine un timp în care dezechilibrul se instalează și toate regulile sunt încălcate, înainte ca perioada de post și resemnare să înceapă. Așa cum spun și alți cercetători, au loc rituri de răsturnare prin investire simbolică (…) La Apața, alaiul de tineri mascați călare va străbate satul, adunând ouă și bani, drept răsplată pentru alungarea iernii și a spiritelor rele, alungare pe care o fac cu mare, mare, mare zgomot. Obiceiul se va încheia cu Balul Fărșangului, care va avea loc la Căminul Cultural din localitate”, ne-a povestit Directorul Centrului Cultural Reduta, Adrian Vălușescu, la Radio România Brașov.
An de an, în această perioadă se adună la Apața sute de turiștii, unii veniți chiar din străinătate.
Tinerii din alai se vor opri pe la cei care vor să deschidă porțile și să-i cinstească cu gogoși, Kurtos Kolacs și cu tradiționalul rachiu de chimion.