Ascultă Radio Vacanța Live

Femeile din arta și cultura României, sărbătorite de Art Safari

Forţa creatoare a femeilor va fi dezvăluită, între 6 septembrie şi 15 decembrie, la Palatul Dacia-România.

Femeile din arta și cultura României, sărbătorite de Art Safari

Articol de AP, 30 iulie 2024, 11:53

Art Safari, cel mai mare organizator de expoziţii din Europa de Est, anunţă o nouă ediţie care sărbătoreşte femeile cu o contribuţie impresionantă în arta şi cultura românească.

De la Regina Maria, spirit artistic înnăscut, susţinătoare a artiştilor români pe care i-a promovat şi colecţionat toată viaţa, şi Cecilia Cuţescu-Storck, prima profesoară de artă din Europa, până la Sibylle Bergemann, una din cele mai importante fotografe contemporane din Germania, şi noul val de artiste contemporane – Young Blood 3.0, forţa creatoare a femeilor va fi dezvăluită, între 6 septembrie şi 15 decembrie, la Palatul Dacia-România.

O parte a expoziţiei „Young Blood 3.0. Noul val de artiste contemporane” va putea fi admirată şi la Promenada Mall, între 19 septembrie şi 17 noiembrie.

Potrivit Radio România București FM, surpriza ediţiei va fi „Sâni. O expoziţie cum nu s-a mai făcut”, o premieră absolută în materie de expoziţii româneşti, care explorează reprezentările sânilor în arta autohtonă, de la pictură, sculptură, până la instalaţii – Tonitza, Luchian, Iser, Pallady etc., dar şi artişti contemporani.

Biletele s-au pus în vânzare online.

Doar până pe 18 august, tichetele pot fi achiziţionate cu 50% reducere.

Maria a României, regină şi artistă

Expoziţia oferă vizitatorilor o incursiune în viaţa şi arta uneia dintre cele mai emblematice figuri ale monarhiei româneşti. Maria a României a rămas în istorie nu numai prin faptele eroice din timpul Marelui Război, dar şi prin latura artistică a fiinţei sale, manifestată încă din copilărie şi din tinereţe.

În 1916 apare la Bucureşti Asociaţia „Femeile pictore şi sculptore”, întemeiată de artistele Cecilia Cuţescu-Storck, Olga Greceanu şi Nina Arbore, ce va fi susţinută de Regina Maria. Acest capitol distinct al expoziţiei prezintă lucrări semnate de marile artiste ale României: Olga Greceanu, Lucia Dem. Bălăcescu, Irina Codreanu, Micaela Eleutheriade, Margareta Sterian, Ligia Macovei, Rodica Maniu (Mutzner), Nina Arbore, Miliţa Petraşcu, Lucia Beller, Magdalena Rădulescu, Lola Schmierer Roth şi multe altele.

Ampla expoziţie cu două capitole reuneşte picturi, sculpturi, piese decorative spectaculoase, obiecte de mobilier unice şi fotografii. Capitolul Maria a României, regină şi artistă este îngrijit de dr. Narcis Dorin Ioan şi realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional Brukenthal şi Muzeul Municipal „Regina Maria”, Iaşi. Capitolul Femeile Pictore şi Sculptore este curatoriat de Alexandra Ilniţchi-Ardelean. Design de expoziţie realizat de Diana Nicolaie, artistă şi designer.

Cecilia Cuţescu-Storck. Prima femeie profesor de artă din Europa

Puternică, ambiţioasă, feministă convinsă, mamă, soră şi soţie, muncitoare şi dornică să arate tuturor că locul femeilor este alături de bărbaţi, nicidecum în urma lor – aşa ar putea fi descrisă, în câteva cuvinte, Cecilia Cuţescu-Storck (1879-1969), prima femeie profesor de artă din Europa.

Preocuparea pentru pictura murală şi-a pus amprenta asupra propriei case, astăzi un superb muzeu – Muzeul de Artă „Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck”, parte a Muzeului Municipiului Bucureşti. Decorarea casei i-a asigurat mai multe comenzi importante: „Istoria comerţului românesc” pentru Aula Magna a Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în 1933; „Apologia artelor româneşti” pentru plafonul Sălii Tronului din Palatul Regal – actualul Muzeu Naţional de Artă al României; Acestea pot fi admirate şi astăzi.

Expoziţia prezintă opera creată de artista cu activitate artistică intensă, răsplătită cu numeroase premii şi distincţii. Curatoarea expoziţiei realizate în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti este Drd. Ana Maria Măciucă-Pufu, muzeograf – Pinacoteca Muzeului Municipiului Bucureşti. Scenografia este realizată de Cosmin Florea.

Sâni. O expoziţie cum nu s-a mai făcut

O expoziţie fără precedent în România! De la obiect al dorinţei la cenzură, de la admiraţie la ruşine, sânii au fost un catalizator important în dezbaterile culturale ale ultimelor decenii.

Expoziţia prezentată la Art Safari îşi propune să examineze abordările diverse în care artiştii – de la maeştri ai artei româneşti, până la unii dintre cei mai relevanţi creatori contemporani – au reprezentat această parte a corpului femeiesc.

Young Blood 3.0. 

Artistele noii generaţii pun în lumină noile trenduri sociale din mediul online, dar şi din realul cotidian, prin forme de expresie diverse, de la clasicele pictură, sculptură, până la instalaţii din materiale neconvenţionale.

Expoziţia dedicată artei Supercontemporane Young Blood a ajuns la a 3-a ediţie, iar de data aceasta scena va aparţine exclusiv femeilor.

Sibylle Bergemann. Modă, artă, cultură prin lentila unei femei

Expoziţia oferă o imagine de ansamblu asupra întregii opere a uneia dintre cele mai importante fotografe contemporane din Germania, Sibylle Bergemann (1941-2010) care s-a remarcat ca fotograf de modă, în scurt timp devenind cunoscută şi pentru eseurile sale fotografice şi datorită observaţiilor precise asupra unor detalii ascunse.

Fotografiile ei au apărut în publicaţii internaţionale, Der Spiegel, Stern, New York Times. Expoziţie realizată în parteneriat cu ifa şi cu Ambasada Republicii Federale Germania în România.

Teatru contemporan și spectacole-manifest, în noua stagiune ARCUB
Evenimente luni, 16 septembrie 2024, 16:00

Teatru contemporan și spectacole-manifest, în noua stagiune ARCUB

Centrul Cultural al Municipiului București prezintă o nouă serie de spectacole marca ARCUB sau realizate în parteneriat cu Asociația Arte...

Teatru contemporan și spectacole-manifest, în noua stagiune ARCUB
Grand Prix de vară la sărituri cu schiurile, la Râșnov
Evenimente luni, 16 septembrie 2024, 14:56

Grand Prix de vară la sărituri cu schiurile, la Râșnov

100 de sportivi din 15 țări se vor afla la startul competiției ce se desfășoară între 20 și 22 septembrie. La Râșnov se va desfășura în...

Grand Prix de vară la sărituri cu schiurile, la Râșnov
Marți începe Alpin Film Festival, la Brașov, Predeal și Râșnov
Evenimente luni, 16 septembrie 2024, 14:30

Marți începe Alpin Film Festival, la Brașov, Predeal și Râșnov

Evenimentul cultural dedicat iubitorilor de munte, natură și aventură din România a ajuns la cea de-a noua ediție. Alpin Film Festival, ajuns la...

Marți începe Alpin Film Festival, la Brașov, Predeal și Râșnov
Reșițenii sunt așteptați la Zilele Recoltei
Evenimente duminică, 15 septembrie 2024, 17:30

Reșițenii sunt așteptați la Zilele Recoltei

În perioada 19 – 22 septembrie, la Reșița are loc o nouă ediție a tradiționalului eveniment „Zilele Recoltei”. Timp de patru zile, din 19...

Reșițenii sunt așteptați la Zilele Recoltei
Evenimente duminică, 15 septembrie 2024, 13:30

CONSTANȚA: Premieră pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare”

Pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” din Constanța va avea loc premiera spectacolului „Vicleniile lui Scapin”....

CONSTANȚA: Premieră pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare”
Evenimente duminică, 15 septembrie 2024, 11:30

Poveşti pentru întreaga familie şi ateliere pentru copii, la Animest.19

Minimest revine în Capitală cu proiecţii speciale, o competiţie jurizată de copii, ateliere de animaţie, benzi desenate şi reciclare...

Poveşti pentru întreaga familie şi ateliere pentru copii, la Animest.19
Evenimente duminică, 15 septembrie 2024, 09:30

Expoziție outdoor de fotografie „Trecut-au anii 2024”, la Palatul Suțu

Tradiționala expoziție de fotografie „Trecut-au anii – atunci și acum” revine pe gardul Palatului Suțu în cadrul celei de-a XIX-a ediții....

Expoziție outdoor de fotografie „Trecut-au anii 2024”, la Palatul Suțu
Evenimente sâmbătă, 14 septembrie 2024, 17:30

Caravana „Moromeții 3” ajunge în peste 50 de orașe din țară

„Moromeții 3”, una din cele mai așteptate povești românești, a lansat trailer-ul oficial și dezvăluie publicului larg cele mai importante...

Caravana „Moromeții 3” ajunge în peste 50 de orașe din țară