Ascultă Radio Vacanța Live

Festivalul Animest: 89 de animaţii din întreaga lume, la cea de-a XIX-a ediţie

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest aduce la cea de-a XIX-a ediţie 89 de animaţii din întreaga lume în secţiunile de lungmetraj, scurtmetraj, film studenţesc şi VR, informează un comunicat al organizatorilor remis miercuri AGERPRES.

Festivalul Animest: 89 de animaţii din întreaga lume, la cea de-a XIX-a ediţie
Foto: Animest / Facebook.com

Articol de Marian Stoica, 25 august 2024, 13:30

Animest este un proiect al Asociaţiei Animest, cofinanţat de Programul MEDIA al Uniunii Europene şi de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

În perioada 4 – 13 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaţilor eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din Capitală o selecţie de pelicule care depăşeşte graniţele fanteziei şi cochetează cu cele mai inovative tehnici narative şi de estetică, transmit organizatorii.

Pentru Trofeul Animest vor intra în concurs 44 de scurtmetraje animate, iar alte 32 de filme realizate de studenţii unora dintre cele mai prestigioase şcoli din lume intră în competiţia pentru premiul secţiunii dedicate.

Competiţia internaţională de lungmetraj va aduce în premieră în Bucureşti cinci producţii autentice, pline de sensibilitate şi umor deopotrivă. Pe lângă acestea, opt filme VR vor concura şi ele pentru un premiu în cadrul secţiunii dedicate.

„Competiţia Animest 2024 reuneşte o colecţie de poveşti variate ca tematică, tehnici, abordare şi realizare, care trasează harta animaţiei din ultimul an, la nivel profesionist şi al şcolilor de animaţie de pe patru continente. Cele cinci lungmetraje din competiţie sunt tot atâtea perspective asupra relaţiilor dintre oameni, asupra timpului, a istoriei, a visurilor utopice şi cred că fiecare îşi poate găsi locul printre preferinţele spectatorilor Animest”, a declarat Mihai Mitrică, selecţionerul principal al festivalului.

Descris de criticii de la Screen Daily ca remarcându-se uşor „prin tonul său înşelător de abraziv şi prin virajele neaşteptate ale poveştii”, „Ghost Cat Anzu”/”Anzu, pisica-fantomă” (regia Yoko Kuno, Nobuhiro Yamashita) va concura anul acesta la Animest în competiţia de lungmetraj.

Celebra carte pentru copii a lui Michael Morpurgo „Kensuke’s Kingdom”/”Regatul lui Kensuke” prinde viaţă în animaţia cu acelaşi nume regizată de Neil Boyle şi Kirk Hendry.

De la Festivalul de la Veneţia, unde a primit premiul pentru cel mai bun film în secţiunea Venice Horizons, ajunge la Animest coproducţia Italia-Elveţia „Nowhere”/”Nicăieri” (regia Simone Massi).

Tot de la Annecy, dar cu nominalizări şi la Zagreb World Festival of Animated Films (unde a primit marele premiu), Tallinn Black Nights Film Festival, Docs Barcelona şi Torino Film Festival, vine şi animaţia ungurească „Pelikan Blue”, regizată de Laszlo Csaki.

În competiţia de lungmetraj se regăseşte şi animaţia multipremiată (Annecy, San Sebastian IFF, Hamburg IFF, Zagreb World Festival of Animated Films – marele trofeu) „Sultana’s Dream”/”Visul sultanei”, coproducţie Spania – Germania, regizată de Isabel Herguera.

Unul dintre cele 76 de scurtmetraje selecţionate în competiţia internaţională va pleca acasă cu Trofeul Animest 2024, care îi va asigura automat un loc pe lista candidaţilor eligibili pentru o nominalizare la Premiile Oscar acordate de Academia Americană de Film.

Printre acestea se numără şi animaţii venite direct de pe Croazetă, precum „Supersilly” (regia Veronica Martiradonna) şi „Scars We Love” (regia Raphael Jouzea), dar şi unele laureate la Annecy, cel mai prestigios eveniment de animaţie din lume – „Percebes” (regia Alexandra Ramires, Laura Goncalves/ Marele Premiu) şi „Hurikan” (regia Jan Saska/ Premiul Publicului).

Cei curioşi să exploreze noi viziuni din lumea filmului de animaţie vor aprecia scurtmetrajele din competiţia de film studenţesc, care vin de la cele mai prestigioase şcoli de animaţie din lume. Selecţia de anul acesta include nu mai puţin de 32 de filme scurte studenţeşti, de la 15 şcoli, printre care Gobelins, La Poudriere, Royal College of Art, NFTS (Naţional Film and Television School), CalArts, FAMU sau MOME. Două dintre ele au fost deja remarcate pentru originalitatea lor la Festivalul de la Cannes – „Bunnyhood” (regia Mansi Maheshwari/ Un certain regard) şi Annecy – „Carrotica” (regia Daniel Sterlin-Altman/ Crystal for student film).

Printre cele opt titluri selectate în competiţia oficială se numără şi câteva prezente şi în selecţiile altor mari festivaluri internaţionale, precum Veneţia, recunoscut pentru selecţie competiţională de filme VR, considerată una din cele mai puternice şi valoroase din întreaga lume.

Direct de la Veneţia, în premieră naţională, la Animest, iubitorii de animaţie şi nou se vor putea imersa în universul prezentat în „Oto’s Planet” (regia Gwenael Francois).

Tot de la Veneţia, unde a primit la ediţia anterioară Premiul Special al Juriului în secţiunea dedicată, vine şi „Flow” (regia Adriaan Lokman). O altă producţie VR care va impresiona prin interactivitatea sa, dar şi prin empatie este „Emperor” (regia Marion Burger, Ilan J. Cohen).

Detalii despre filmele incluse în competiţia internaţională Animest.19 sunt disponibile pe www.animest.ro.

AGERPRES

Marșul Eroilor de la Păuliș, în premieră în județul Arad
Evenimente joi, 12 septembrie 2024, 18:30

Marșul Eroilor de la Păuliș, în premieră în județul Arad

Manifestări ample vor avea loc în județul Arad pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la luptele de la Păuliș, informează Radio România...

Marșul Eroilor de la Păuliș, în premieră în județul Arad
„Festivalul Balmoșului”, în comuna Corbu din Harghita
Evenimente joi, 12 septembrie 2024, 12:30

„Festivalul Balmoșului”, în comuna Corbu din Harghita

La finalul acestei săptămâni, în comuna Corbu din Harghita are loc Festivalul Balmoșului. Evenimentul dedicat uneia dintre cele mai îndrăgite...

„Festivalul Balmoșului”, în comuna Corbu din Harghita
Deschidere de stagiune la Filarmonica Brașov
Evenimente miercuri, 11 septembrie 2024, 18:30

Deschidere de stagiune la Filarmonica Brașov

Filarmonica Brașov deschide stagiunea 2024 – 2025 cu Simfonia Nr. 1 de George Enescu și celebrul Bolero de Ravel. Simfonia Nr. 1 de George...

Deschidere de stagiune la Filarmonica Brașov
Ateliere de weekend, la Muzeul de Artă Constanţa
Evenimente miercuri, 11 septembrie 2024, 17:00

Ateliere de weekend, la Muzeul de Artă Constanţa

Atelierele de la Muzeul de Artă Constanța vor fi organizate din 21 septembrie în fiecare sâmbătă, între orele 11.00 și 12.30. Din data de 21...

Ateliere de weekend, la Muzeul de Artă Constanţa
Evenimente miercuri, 11 septembrie 2024, 15:30

Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea deschide stagiunea cu „Dragoste”

Spectacole pentru toate vârstele, cursuri gratuite de teatru, dar și expoziții de artă plastică, la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea....

Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea deschide stagiunea cu „Dragoste”
Evenimente miercuri, 11 septembrie 2024, 12:30

Vânătoare de comori, la Muzeul de Artă Populară Constanţa

Copiii sunt așteptați pe 12 septembrie la Muzeul de Artă Populară din Constanța, unde va avea loc o vânătoare de comori. Muzeul de Artă...

Vânătoare de comori, la Muzeul de Artă Populară Constanţa
Evenimente miercuri, 11 septembrie 2024, 11:00

Cluj-Napoca: Motoarele se turează din nou la Women Rally

La Cluj-Napoca, în acest weekend, Women Rally va aduna doamne și domnișoare pasionate de automobilism din întreaga țară. În weekend-ul care...

Cluj-Napoca: Motoarele se turează din nou la Women Rally
Evenimente marți, 10 septembrie 2024, 20:00

Începe o nouă ediție a Bucharest Music Film Festival

Evenimentul marchează 565 de ani de la prima atestare documentară a orașului. Cea de-a XII-a ediție a evenimentului Bucharest Music Film Festival...

Începe o nouă ediție a Bucharest Music Film Festival