Festivalul Dunării #CuApeleCurate ajunge la Sulina
Festivalul Dunării reprezintă o oportunitate pentru a (re)descoperi fluviul la întâlnirea cu marea, pentru a-i admira și respecta frumusețea.
Articol de M P, 5 septembrie 2024, 20:00
A doua ediție a Festivalului Dunării se desfășoară anul acesta, între 12 și 14 septembrie, la Sulina.
Evenimentul este organizat de Asociația MaiMultVerde în cadrul programului Cu Apele Curate și păstrează tema generală legată de importanța reducerii poluării apelor fluviului cu plastic, cu accent pe cantitățile de deșeuri transportate în Marea Neagră și pe importanța cooperării transfrontaliere și trans-sectoriale în perioade de criză internațională, în special cu țările dunărene vecine – Ucraina și Republica Moldova.
„Timp de trei zile, prin intermediul unui program diversificat, ne propunem să informăm, să sensibilizăm și să implicăm participanții la eveniment în discuții despre provocările sociale din zonă, despre conservarea naturii și prevenirea și combaterea efectelor schimbărilor climatice”, a spus Marta Popescu, coordonator program Cu Apele Curate, la Radio România Constanța.
Festivalul Dunării reprezintă o oportunitate pentru a (re)descoperi fluviul la întâlnirea cu marea, pentru a-i admira și respecta frumusețea.
În plus, este o ocazie perfectă de a demonstra că este posibil să ne bucurăm de natură într-un mod responsabil, prin eliminarea plasticului de unică folosință, prin minimizarea și colectarea separată a deșeurilor.
Pe lângă ateliere pentru copii și adulți, expoziții, proiecții de film, concerte și plimbări cu caiacele, în cadrul evenimentului vor fi organizate o serie de dezbateri dedicate protecției mediului și un workshop interdisciplinar dedicat atât ONG-urilor din țările dunărene, cât și jurnaliștilor.
Pe scena festivalului vor urca, alături de ansamblurile locale, trupele Partizan și Taraf de Caliu.
Principalele probleme cu care se confruntă Delta Dunării, dezbătute la Danube Talks
Danube Talks reprezintă o serie de dezbateri moderate de Loredana Pană, expert advocacy MaiMultVerde, care aduc la aceeași masă comunitatea locală, specialiști în domeniu, ONG-uri, autorități locale și centrale:
„Dunărea ne unește geografic și ne provoacă să găsim soluții comune la problemele pe care le împărtășim. În acest spirit, ne propunem să creăm un cadru de dialog între comunitatea locală, autoritățile locale și centrale și partenerii internaționali, pentru a ne sprijini reciproc în lupta împotriva deșeurilor de plastic din ape și pentru a explora noi modalități de petrecere a timpului în apropierea fluviului”.
Subiectele abordate de conferințele Danube Talks în cadrul ediției a doua a Festivalului Dunării urmăresc managementul deșeurilor plutitoare și importanța cooperării transfrontaliere pentru protejarea Deltei Dunării – unul dintre cele mai valoroase ecosisteme din Europa, precum și promovarea patrimoniului cultural deltaic ca soluție pentru protejarea mediului.
Festivalul Dunării este organizat în cadrul programului Cu Apele Curate de o echipă internațională formată din Asociația MaiMultVerde și H2Org.
Intrarea la festival este gratuită. Mai multe detalii pe www.festivaluldunarii.ro.