Ascultă Radio Vacanța Live

Festivalul „Playing with Reality”: O sărbătoare a colajului, la Green Hours

România este plină de artiști care reprezintă această artă. Drept dovadă au fost peste 90 de înscrieri la festivalul de la Green Hours. Între 25 și 27 octombrie te poți bucura și tu de arta colajului la „Playing with reality”.

Festivalul „Playing with Reality”: O sărbătoare a colajului, la Green Hours

Articol de M P, 15 octombrie 2024, 20:00

Festivalul a pregătit o serie variată de activități: evenimente de pictură live, spectacole de dans contemporan, proiecții de film, DJ seturi, concerte și multe altele.

Cristiana Bucureci, inițiatoarea Collage Festival, a povestit mai multe despre cea de-a doua ediție a proiectului la Radio România București FM:

În perioada 25-27 octombrie 2024, Bucureștiul va găzdui a doua ediție a Collage Festival sub titlul „Playing with Reality”, un eveniment dedicat promovării artei colajului.

Organizat de Creionetica, în parteneriat cu Celula de Artă, Să fiți cuminți și Asociația Green Hours, festivalul își propune să pună în lumină această formă de artă versatilă, aducând-o mai aproape de publicul larg.

Deși România are numeroși artiști care practică arta colajului, genul artistic nu se bucură de atenția meritată, iar acest festival își propune să schimbe această percepție.

Prima ediție a fost în 2019, iar festivalul se întoarce acum la 5 ani distanță. Cristiana ne-a explicat ce s-a întâmplat între timp.

„În primul rând, pandemia ne-a dat mari bătăi de cap, apoi câteva încercări eșuate de a primi finanțare. N-am renunțat la idee, ne-am dorit foarte tare să revenim, chiar dacă fără o finanțare este greu să ridici evenimentul la un anumit nivel, să plătești toți artiștii, cum este cazul acum”.

„Între timp noi, grupul de artiști de la prima ediție, am avut foarte multe expoziții împreună, una mare a fost anul trecut, în decembrie, unde am expus peste 40 de artiști de colaje. Ținând cont că arta colajului nu este atât de cunoscută în România, a fost o surpriză mare, plăcută”.

Colajul – Artă, Joc și Realitate

Festivalul reunește un program eclectic, menit să reflecte flexibilitatea colajului, atât prin lucrările expuse, cât și prin evenimentele ludice pregătite.

În cadrul ediției inaugurale, peste 90 de lucrări au fost înscrise în competiție, iar 30 de artiști selecționați vor avea ocazia să expună lucrările lor timp de o lună, începând cu vernisajul expoziției din 25 octombrie. Cele mai bune trei lucrări vor fi premiate cu premii în bani, iar toate lucrările selecționate vor beneficia de portofolii digitale găzduite pe platforma online a festivalului.

Daniel Loagăr, fondatorul Celulei de Artă și al atelierului Wood be nice, este curatorul principal al expoziției, aducându-și contribuția vastă la selecția și prezentarea lucrărilor.

Un Weekend Artistic Plin de Energie

Vineri, 25 octombrie, la ora 18:30, festivalul debutează cu un performance semnat de Oana Iordăchescu, o artistă cunoscută pentru implicarea sa în proiecte artistice interdisciplinare.

La ora 19:30 va avea loc vernisajul oficial al expoziției „Playing with Reality”, iar seara va continua cu un concert susținut de Tony Baboon la ora 20:30, un artist renumit pentru mixul său de reggae, rap, jazz și afrobeats. Atmosfera va fi întreținută de Dilimanjaro, urmat de un after-party la Green Hours, unde la butoane va fi DJ Ioan Straton.

Sâmbătă, 26 octombrie, evenimentele încep la ora 16:00 cu o discuție deschisă moderată de artistul Andrei Stan și Conf. Univ. Dr. Sebastian Grama, care vor explora tema „Filozofia colajului”.

De la 18:30, spectacolul „Jurnal de singurătate”, regizat de Andrei Stan și jucat de Laurențiu Stan, va oferi o reflecție emoționantă asupra temelor universale precum singurătatea și identitatea. Seara va continua cu proiecții de film la ora 19:30 și concerte susținute de trupe precum The Mo Chits și Truthday.

Duminică, 27 octombrie, ziua finală a festivalului va începe cu o discuție despre „Istoria colajului în artă” susținută de Cornel Moraru și Andrei Stan.

Evenimentul central al zilei este spectacolul de dans contemporan „Luați de VAL…s”, o producție a Centrului Național al Dansului București, care explorează legătura dintre arhitectura Casei Kerim și valurile Mării Negre.

Seara se va încheia cu proiecții de film și un concert acustic oferit de Acoustic Lovers, un duo ce aduce un suflu proaspăt de samba și energie vibrantă.

Există ateliere în cadrul evenimentului unde vizitatorii pot să se joace și să creeze propriul colaj.

„Joaca este foarte importantă în ceea ce privește procesul colajului, vom face open session. O să avem suficient timp pentru a ne ocupa de un atelier împreună. Sunt mai multe direcții, dar cu siguranță vor exista mese de joacă, de lucru, noi vă așteptăm cu mare drag.”

„Ai nevoie de o foarfecă, lipici, cartoane colorate, planșe și multe alte materiale. Este important cum îți alegi materialele pentru că din acea bază vei compune colajul. Jumătate din muncă este făcută după acest pas. Eu mi-am desființat un șifonier de haine ca să-mi fac șifonier de cărți și reviste pe care le folosesc pentru colaje. Folosesc chiar și ambalaje, de la buchetele de flori sau de la alte cadouri.”

O Echipă Dedicată Artei Colajului

Festivalul este coordonat de o echipă de șase artiști pasionați, printre care se numără Cristiana Bucureci, Andrei Stan, Ada Moisă, Nicoleta Ababei, Ruxandra Nicolae și Livia Marinescu. Ei sunt și fondatorii comunităților Bucharest Collage Collective și Romanian Collage Collective, promovând această formă de artă atât prin evenimentele live, cât și prin platforma digitală a festivalului.

În plus, echipa lucrează la realizarea unui podcast dedicat colajului, cu 10 episoade planificate până la sfârșitul anului.

Mai multe detalii și noutăți despre festival pot fi găsite pe site-ul oficial www.collagefestival.ro.

Festivalul „Playing with Reality” oferă o platformă unică pentru artiștii de colaj din România, dar și o ocazie extraordinară pentru publicul larg de a descoperi această formă artistică vibrantă, printr-un program diversificat și plin de inspirație.

Festivalul Pastramei și Mustului, la Drobeta Turnu Severin
Evenimente joi, 17 octombrie 2024, 12:30

Festivalul Pastramei și Mustului, la Drobeta Turnu Severin

În perioada 17-20 octombrie 2024 pe Esplanada Crișan din Drobeta Turnu Severin are loc Festivalul Pastramei și Mustului. Evenimentul este...

Festivalul Pastramei și Mustului, la Drobeta Turnu Severin
Spectacol pentru copii, duminică, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov
Evenimente miercuri, 16 octombrie 2024, 20:00

Spectacol pentru copii, duminică, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

După succesul festivalului 25 de ore de teatru non-stop, organizatorii acestuia revin la Brașov, cu un spectacol pentru copii. Mai exact,...

Spectacol pentru copii, duminică, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov
Festivalul Răchiei din Banat, la Băile Herculane
Evenimente miercuri, 16 octombrie 2024, 17:00

Festivalul Răchiei din Banat, la Băile Herculane

Răchie din prună, măr, cireașă, gutuie, pară și smochine, dar și bucate tradiționale și concerte. Toate acestea vă așteaptă la...

Festivalul Răchiei din Banat, la Băile Herculane
Bucharest Feminist Film Festival, la Cinema Muzeul Țăranului
Evenimente miercuri, 16 octombrie 2024, 15:30

Bucharest Feminist Film Festival, la Cinema Muzeul Țăranului

A patra ediție a Bucharest Feminist Film Festival debutează la Cinema Muzeul Țăranului, între 17-20 octombrie. O nouă ediție Bucharest...

Bucharest Feminist Film Festival, la Cinema Muzeul Țăranului
Evenimente miercuri, 16 octombrie 2024, 14:00

Pregătiri pentru ediția aniversară a concertului de la Românești

Concertul de la Românești are loc anul acesta pe 27 octombrie, de la ora 13.00, iar intrarea va fi liberă. Anul acesta se împlinesc 40 de ani de...

Pregătiri pentru ediția aniversară a concertului de la Românești
Evenimente miercuri, 16 octombrie 2024, 12:30

„Atinge-mă”, la Muzeul de Artă Brașov

Vernisajul expoziției „Atinge-mă”, a artistului brașovean Horia Hudubeț, are loc joi, la Muzeul de Artă din Brașov. Interactivitatea...

„Atinge-mă”, la Muzeul de Artă Brașov
Evenimente miercuri, 16 octombrie 2024, 08:30

Dirijorul Rumon Gamba și pianistul Teo Gheorghiu, invitați speciali la Sala Radio

Vineri, 18 octombrie, de la ora 19:00, Orchestra Națională Radio ne invită la un concert cu doi invitați de marcă: dirijorul Rumon Gamba și...

Dirijorul Rumon Gamba și pianistul Teo Gheorghiu, invitați speciali la Sala Radio
Evenimente marți, 15 octombrie 2024, 18:30

Filmele de la Cannes și Berlin pot fi văzute la București

Bucureștenii și turiștii vor putea vedea filme care au fost proiectate la festivalurile de la Cannes și Berlin anul acesta. „Les Films de...

Filmele de la Cannes și Berlin pot fi văzute la București