GORJ: Simpozionul “Bucătăria tradițională românească”, la Polovragi
Articol de Nadia Deciu, 9 iulie 2023, 09:58
La Polovragi, în județul Gorj, a debutat prima ediție a Simpozionului “Bucătăria tradițională românească”, organizat de Asociația “Turism Oltenia de sub munte”, în parteneriat cu Gal Parâng, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria Comunei Polovragi și Direcția Județeană pentru Cultură Gorj.
Acest eveniment se adresează atât publicului, care vrea să deguste preparatele tradiționale, cât și specialiștilor prezenți pentru a discuta despre preparatele locale din mai multe județe și despre dezvoltarea punctelor gastronomice. Scopul organizării acestui simpozion, desfășurat în perioada 8-9 iulie, în Poiana Mănăstirii Polovragi, este deschiderea unui nou capitol, în cultura gastronomică gorjeană.
”Ne dorim redescoperirea tradiţiilor şi aptitudinilor gastronomice, dar şi punerea acestui simpozion pe harta gastronomică românească. Sunt aşteptaţi la eveniment directorii centrelor judeţene de Cultură din Dolj, Olt şi Vâlcea. Ne-am propus să discutăm despre gastronomia românească, despre preparatele care sunt din zona de sub munte, dar şi care au rămas, de-a lungul timpului, reţetele tradiţionale, în judeţele invitate”, precizează organizatorii.
Din comunele Baia de Fier, Polovragi, Alimpești, Bumbești Pițic, Crasna, Bengești Ciocadia, Novaci, Mușetești, Alunu, Slătioara și Vaideeni, vin câte doi bucătari, pentru a găti rețete locale.
Duminică, 9 iulie, vor fi gătite mâncăruri tradiționale în ȚĂST, iar rețetele locale vor fi incluse într-o carte, editată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
În Poiana Mănăstirii Polovragi, turiștii au posibilitatea să îi vadă la lucru și pe cei cinci sculptori participanți la Tabăra de Sculptură “Simboluri Dacice în arta lemnului din România”.