„Hoţul din pendulă”, în premieră la Palatul Naţional al Copiilor
Cristi Neacşu/ Florin Dobre, Cristina Danu, Sorin-Aurel Sandu, Crina Matei, Irina Cărămizaru și Cătălin Frăsinescu fac parte din distribuția spectacolului.
Articol de AP, 3 iulie 2023, 13:09
Premiera spectacolului „Hoţul din pendulă” de Dario Fo, în regia şi scenografia lui Alexandru Grecu, este programată pe 14 şi 15 iulie la Palatul Naţional al Copiilor.
În distribuţie fac parte Cristi Neacşu/ Florin Dobre (Hoţul), Cristina Danu (Soţia hoţului), Sorin – Aurel Sandu (Bărbatul), Crina Matei (Femeia), Irina Cărămizaru (Ana) și Cătălin Frăsinescu (Antonio).
„Alexandru Grecu este un artist complex, regizor, actor, manager al Teatrului Naţional Satiricus din Chişinău al cărui fondator este şi preşedinte al Uniunii Teatrale din Republica Moldova (UNITEM). Am colaborat excelent cu el în această primăvară la Chişinău şi mă bucur că realizăm împreună cu echipa Teatrului Stela Popescu această premieră cu Hoţul din pendulă de Dario Fo în mijlocul verii, un spectacol plină de vervă şi culoare”, declară Cristian Şofron, directorul Teatrului „Stela Popescu”.
„Hoţul din pendulă” de Dario Fo vorbeşte despre devalorizarea sentimentelor în viaţa de cuplu şi amendează egoismul fără remuşcări care ne împinge spre aventura extraconjugală. Scrisă cu un sarcasm iute într-o Italie a anilor 1950, bigotă şi tradiţionalistă, în care divorţul era interzis, iar menţinerea aparenţelor era ridicată la nivel de religie, subiectul piesei este valabil şi astăzi.
Un hoţ este „deranjat” de la furat de două perechi de amanţi care se dovedesc a fi soţi încrucişaţi. Eforturile pe care aceştia le fac pentru a-şi ascunde minciunile şi tensiunile alimentate de secrete cresc treptat într-o spirală delirantă de comic de situaţie. Pe lângă dramele conjugale, vina bietului hoţ păleşte cu desăvârşire. Martor forţat al acestor trădări, ascuns într-un ceas cu pendulă, el câştigă simpatia şi râde împreună cu publicul de neajunsurile civilizaţiei moderne.
Dario Fo este câştigător al Premiului Nobel pentru Literatură în 1997, acordat pentru că „a urmat tradiţia saltimbancilor medievali, a batjocorit puterea, redându-le celor asupriţi demnitatea“.
FOTO: Teatrul Stela Popescu