IAȘI: Expoziția „Fake News. Pe urmele minciunilor”
Expoziția „Fake News. Pe urmele minciunilor” ajunge la Iași: vizitatorii pot explora mecanismele dezinformării.

Articol de M P, 23 martie 2025, 11:30
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași invită publicul la expoziția interactivă „Fake News. Pe urmele minciunilor”, organizată de Funky Citizens, între 26 și 30 martie 2025, în Sala „Petru Caraman” a Muzeului Etnografic al Moldovei.
Vernisajul expoziției va avea loc pe 26 martie, la ora 18:00, relatează Radio România Iași.
Ediția din acest an a expoziției expune, prin intermediul unor studii de caz, simulări și elemente de realitate augmentată, modul în care dezinformarea se infiltrează în spațiile digitale și atrage atenția asupra necesității de a construi reziliență împotriva dezinformării, în special cu ajutorul educației mediatice.
„Într-un an atât de important pentru democrația românească, această abordare își propune să stimuleze conversații oneste în comunitate despre viitorul informației și rolul nostru în protejarea adevărului, aducând cultura și educația media dincolo de granițele marilor centre urbane”, a spus Ana Mocanu, coordonatoarea expoziției și Community Manager Funky Citizens.
Expoziția include secțiuni dedicate istoriei dezinformării, tehnicilor de manipulare în era digitală, dar și instrumente practice de verificare a informației pe care vizitatorii le pot folosi în viața de zi cu zi.
Un accent special este pus pe înțelegerea modului în care dezinformarea afectează procesele democratice.
Vizitatorii vor descoperi o experiență imersivă unică, cu instalații interactive și exerciții practice care le permit să experimenteze direct diverse forme de propagandă și tehnici de manipulare a informației.
„În contextul actual, este vital ca cetățenii de orice vârstă să conștientizeze pericolul dezinformării, să înțeleagă mecanismele de acțiune ale acesteia și, mai ales, să dobândească abilități practice de combatere. Știrile false reprezintă un fenomen din ce în ce mai des întâlnit, motiv pentru care considerăm oportună itinerarea unui asemenea proiect expozițional care accesibilizează educația media și creează un spațiu de dialog intergenerațional”, a precizat Andrei Apreotesei, manager Palatul Culturii – Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.
Printre punctele de atracție se numără: „Sufrageria comunistă”, studii de caz despre alegeri controversate din 1946 și 2000, chatbot pentru educație media și o instalație a Muzeului Memoriei, unde vizitatorii pot asculta amintiri din perioada comunistă și contribui la arhiva digitală a istoriei recente.
Programul include tururi ghidate pentru elevi, ateliere de alfabetizare media și o dezbatere despre impactul dezinformării în comunitate.
Accesul la expoziție și evenimentele conexe este gratuit, fiind disponibil de miercuri până duminică, între 10:00 și 17:00 (ultimul vizitator poate intra la 16:30).
Proiectul este susținut de Ambasada Marii Britanii în România.