IAȘI: Festivalul Internaţional al Sportului pentru Tineret, între 24 august și 3 septembrie
Evenimentul este organizat de fundaţia ALTIUS ACADEMY a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Cuza”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.
Articol de Claudia Cracaleanu, 21 august 2023, 15:44
Ediția din acest an a Festivalului Internaţional al Sportului pentru Tineret Iaşi va fi organizată, în perioada 24 august – 3 septembrie, pe terenurile de sport ale Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport ale Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” şi ale instituţiilor şcolare partenere.
Manager de proiect, profesorul Cezar Honceriu a precizat că festivalul este organizat de fundaţia ALTIUS ACADEMY a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Cuza”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.
„Festivalul Internaţional al Sportului pentru Tineret îşi propune să fie un eveniment cu impact internaţional, ce se focalizează pe crearea unui mediu al tinerilor: sportiv, competiţional şi cathartic în acelaşi timp, care să genereze stare de bine, să promoveze respectul şi toleranţa prin comportamente responsabile, altruiste, proactive, dar şi aprofundarea relaţiilor cu tineri din alte ţări. Evenimentul oferă tinerilor din Iaşi şi invitaţilor din alte ţări nu doar un cadru organizat în care să desfăşoare diferite activităţi fizice sub forma unor competiţii sportive cu scop recreativ (fotbal, streetball, rugby tag, teqball), ci şi posibilitatea de a se întâlni cu modele sociale din lumea sportului, care să împărtăşească invitaţilor din experienţa lor în cadrul unor mese rotunde sau reuniuni cu diferite teme, unele propuse chiar de participanţi, moderate de cadre universitare”, a declarat profesorul Cezar Honceriu, citat într-un comunicat.
Festivalul Internațional al Sportului pentru Tineret (FIST) este un proiect finanțat de Primăria Municipiului Iași.
Competiții incluse în program
𝟏. 𝐒𝐓𝐑𝐄𝐄𝐓𝐁𝐀𝐋𝐋
Concurs stradal de baschet în formație redusă de joc, respectând regulamentul jocului de baschet (echipe mixte formate din fete și băieți). Estimăm înscrierea unui număr de 10 echipe (50 de participanți). Programul competițional va fi definitivat după înscrierea tuturor echipelor. Principiul de bază al organizării întrecerii este dat de realizarea unui tablou competițional, bazat pe grupe valorice și meciuri fiecare cu fiecare, care să permită tuturor echipelor un număr egal de meciuri. De exemplu, în cazul înscrierii unui număr de 12 echipe, vor fi formate patru grupe în care se va juca fiecare cu fiecare, deci câte două meciuri pentru fiecare echipă. În urma rezultatelor, echipele de pe locul I vor forma grupa valorică 1, echipele clasate pe locul al doilea vor forma grupa valorică 2, echipele clasate pe locurile 3 și 4 vor forma grupele 3 și 4. In cadrul fiecărei grupe, echipele vor juca, la fel, fiecare cu fiecare, clasamentul final fiind realizat în urma rezultatelor din cadrul grupelor valorice. Astfel, toate echipele se bucură de un număr egal de meciuri dar și de plăcerea de a juca, grupele valorice permitând participanților să joace contra unor adversari apropiați ca valoare.
𝟐. 𝐓𝐄𝐐𝐁𝐀𝐋𝐋
Sport care se joacă pe o masă curbată, în general cu o minge obișnuită de fotbal. De aici și motto-ul TEQBALL, The World Is Curved. La prima vedere pare un sport asemănător cu fotbal-tenis-ul, doar că se joacă pe o masă curbată. Estimăm înscrierea unui număr de 20 de echipe (60 de participanți).
De exemplu, în cazul înscrierii unui număr de 12 echipe, vor fi formate patru grupe în care se va juca fiecare cu fiecare, deci câte două meciuri pentru fiecare echipă. În urma rezultatelor, echipele de pe locul I vor forma grupa valorică 1, echipele clasate pe locul al doilea vor forma grupa valorică 2, echipele clasate pe locurile 3 și 4 vor forma grupele 3 și 4. In cadrul fiecărei grupe, echipele vor juca, la fel, fiecare cu fiecare, clasamentul final fiind realizat în urma rezultatelor din cadrul grupelor valorice. Astfel, toate echipele se bucură de un număr egal de meciuri dar și de plăcerea de a juca, grupele valorice permitând participanților să joace contra unor adversari apropiați ca valoare.
𝟑. 𝐑𝐔𝐆𝐁𝐘 𝐓𝐀𝐆
Rugby Tag este o activitate fizică distractivă, fără contactat direct cu adversarul, ce se adreseaza atât băieților, cât și fetelor, sau echipelor mixte. Fiind o combinație între distracție și energia dată de mișcare, rugby–tagul este acum versiunea oficială a rugbyului pentru grupele de elevi și tineri (echipe mixte formate din fete și băieți). Estimăm înscrierea unui număr de minim 4 echipe (40 de participanți). Posesia balonului duce la schimbarea rapidă de la atac la apărare și face ca acest sport sa cultive și să dezvolte practicanților o serie întreagă de însușiri motrice. Cooperarea, intregrarea și determinarea, respectul față de adversari, alături de o responsabilitate colectivă și individuală, sunt elementele cheie în jocul de rugby-tag.
𝟒. 𝐅𝐎𝐓𝐁𝐀𝐋 𝐏𝐄 𝐓𝐄𝐑𝐄𝐍 𝐑𝐄𝐃𝐔𝐒
Fotbalul pe teren redus sau minifotbalul este unul dintre cele mai practicate sporturi din România. Competiția se desfășoară conform unui regulament adaptat și cunoscut, în mare parte, de toți tinerii care îl practică. Regulamentul competiției prevede mai multe categorii de vârstă: U21, U18, U13, U11, U10, U9, U8. In cadrul fiecărei grupe, echipele vor juca, la fel, fiecare cu fiecare, clasamentul final fiind realizat în urma rezultatelor din cadrul grupelor valorice. Astfel, toate echipele se bucură de un număr egal de meciuri dar și de plăcerea de a juca, grupele valorice permițând participanților să joace contra unor adversari apropiați ca valoare.
Personalități din lumea sportului vor participa la discuții cu participanții la activitățile sportive competiționale, chiar în locațiile de desfășurare ale acestora. La discuții vor putea participa atât tinerii care desfășoară activitățile sportive, cât și susținătorii acestora. Întâlnirile se vor desfășura ad-hoc, sub formă de dialog, pe teme legate de sport și educație.