Ii din diferite zone ale țării, cusute manual, pot fi admirate la Muzeul de Etnografie din Brașov
16 ii inspirate din diferite zone ale țării, cusute de mână după modele recuperate din vechile cămăși ale bunicilor și din albume de cusături, plus trei cămăși naționale pot fi admirate la Muzeul de Etnografie Brașov.
Articol de Marian Stoica, 25 iunie 2024, 18:30
Expoziția este una inedită, pentru că prezintă în fapt piesele la care au lucrat doamnele reunite în șezătorile reînviate la Brașov, dar nu numai, anunță Radio România Brașov FM.
Așa este intitulată, de altfel, expoziția – „Roadele șezătorilor. Ia și cămașa de sărbătoare”.
Muzeograf Alina Mandai:
„Vorbim de șezătoare din Șcheii Brașovului, dar și de femei din alte grupuri de șezători, cum sunt șezătorile din Țara Făgărașului, de la Codlea, Sfântu Gheorghe, dar și șezătoare din Constanța. Fiecare model ne vorbește despre zona de unde provine. Le putem deosebi prin motivele decorative în primul rând, dar și prin cromatică. Zona Rupea, de exemplu, este caracterizată prin această alternanță de roșu și mai puțin negru. În partea de Sibiu este cunoscută ia cu alb și negru. Avem ii din zona Moldovei, care sunt cu verde colorat, dar și o ie din zona Olteniei, cu albastru, cu mânecă largă„.
Șezătoarea din Șcheii Brașovului este coordonată încă din 2016 de către Liana Stănescu:
„La șezătoarea noastră se poate alătura, în fiecare miercuri, la Casa Junilor, orice persoană care dorește să participe cu lucrul de mână. În prezent suntem în jur de 20 de persoane, dar fluctuează. În funcție de eveniment ne strângem mai multe sau mai puține. Oricine este binevenit să ni se alăture„.
Cât despre cămășile naționale, acestea sunt purtate de către Junii Albiori și Roșiori în renumita paradă călări din Duminica Tomii.