La Brașov, au coborât Junii în Cetate
Vremea capricioasă nu a speriat nici brașovenii și nici turiștii. Cu toții au asistat pe străzile din centrul vechi ale Brașovului, la Parada Junilor.
Articol de Răzvan Tirea, 12 mai 2024, 22:25 / actualizat: 13 mai 2024, 6:38
Junii au pornit călare la ora 11.00 și au urmat traseul obișnuit: Piața Unirii – Șirul Gheorghe Dima – str. Mureșenilor – Prefectură – str. Republicii – Piața Sfatului – Piața Unirii – Pietrele lui Solomon.
Cei prezenți au au admirat costumele specifice fiecărei cete de juni, dar şi podoabele de sărbătoare ale cailor: Cum era de așteptat, cei mici au fost cei mai încântați:
Anul acesta, la paradă au participat peste 200 de juni călare din cele șapte cete, iar în spatele șirurilor de juni au fost și cinci șarete cu oficialități.
Florin Nistor, reprezentant al Junilor Dorobanți, a oferit mai multe detalii în cadrul emisiunii ”Weekend Împreună” de la Radio România Brașov FM:
”Noi, Junii din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi reprezentăm partea tradițional-istorică încă din vremuri străvechi. Sunt practic cinci grupuri, cum le zicem noi, ăi negri și două grupuri ăi frumoși. Există o ordine bine stabilită. Parada este deschisă de către fanfara pusă la dispoziție cu generozitate de către Academia de Aviație Henri Coandă. Defilarea junilor începe întotdeauna Junii Tineri. După aceștia urmează conducătorii grupurilor Junilor Curcani, Bătrâni, Dorobanți, Brașovechieni, Roșiori și încheiem cu Albiorii”.
După paradă, junii au urcat pe străduțele din Șchei până la Pietrele lui Solomon acolo unde a avut loc o petrecere, cu hore și bucate alese.
Sursa foto: Radio România Brașov FM