Lansare de carte la Biblioteca Județeană Constanța
Nora Iuga și Angela Baciu lansează „Dimineața vecinelor” la Biblioteca Județeană Constanța, o carte neobișnuită precum un „bazar sentimental”.
Articol de M P, 20 ianuarie 2025, 18:30
Joi, 23 ianuarie, de la ora 16.30, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța va avea loc lansarea recentei cărți scrise la „patru mâini” de Nora Iuga și Angela Baciu – „Dimineața vecinelor”, Editura Charmides, 2024.
Volumul va fi prezentat de poeta Iulia Pană, membră a Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, anunță Radio România Constanța.
„Dimineața vecinelor” reprezintă un dialog dramatic în cheie accentuat absurd-satirică, având drept țintă carențele de comportament și limbaj care parazitează ca o filoxeră spiritul, mentalitatea și, cu precădere, limba română actuală.
Cartea poate figura și la categoria magazin-universal, fiindcă oferă spre lectură poezii, proză, monologuri, vise, momente, amintiri, deschizând în gând și în act ușa experimentului lingvistic, atât de văduvit în literatură noastră.
„Dimineața vecinelor” – 51 de zile, 51 de mărturii într-o piesă de teatru. Incisivă, colorată, ironică, abstractă, plină de (ne)înțelesuri. Începută în perioada pandemiei de covid 19, cartea dezvăluie existența a două personaje feminine care se întrec în a găsi soluții de a fugi de „realitate”. Vorbesc despre viață, zilele săptămânii, literatură și artă, moarte, jocuri și exerciții de dicție, despre arta de a cuceri, probleme sociale, medicale, chiar și politice…
Dialogurile sunt întrerupte pe alocuri, pentru o pauză de cafea, cu monologuri filozofice și poezie.
Motto-ul cărții: „A.: o mască pusă la timp face cât o viață de om. / N.: m-am săturat, zău, de rime, vreau mai bine castraveți” ne introduce în universul celor două autoare, continuând parcă vodevilul „mai drăguț decât dostoievski” (un volum cu „o accentuată tentă dadaistă, putând fi considerat un demers îndrăzneț de reînviere a avangardei”).
51 de zile – atât le-a trebuit celor două autoare să învingă teama de moarte, boală, necunoscut, folosind scrisul ca o „mască” medicală, tăind în carne vie și scoțând cu bisturiul tot ce e nefolositor, urât, visceral, murdar. 51 de zile & 51 de convorbiri telefonice! Acesta a fost pariul vieții lor! „Dau un regat pentru un cal” suna celebra replică. În cartea de față, traducerea ar fi: „dau o convorbire pentru o zi de viață!”.
Nora IUGA (numele adevărat Eleonora ALMOSNINO) – născută pe 4 ianuarie 1931, București, România) este poetă, romancieră și traducătoare. Este soția poetului George Almosnino și mama prim balerinului Tiberiu Jose Almosnino.
Nora IUGA este licențiată a Facultății de Filologie, specializarea Germanistică, Universitatea din București (1953). I-a avut ca profesori pe Tudor Vianu și George Călinescu.
Profesoară de limba germană între 1954 și 1955. Lucrează ca bibliografă la Biblioteca Centrală de Stat, în perioada 1956-1969. Din 1969 până în 1977, a fost redactor la Editura Enciclopedică. Din 1971-1979 are interdicție de publicare din motive politice. Ziaristă la ziarele de limba germană „Neuer Weg” (1955) și „Volk und Kultur” (1977-1986).
Din 1971, este membră a Uniunii Scriitorilor din România și membră PEN-Club. Din anul 1998, deține funcții de conducere în Uniunea Scriitorilor.
La 79 de ani, Nora Iuga a devenit cel mai vârstnic blogger literar, în iulie 2010 apărându-i nr. 1 din „Girafa albastră”, o revistă audio-video cu și despre autoare și, firește, are și pagină de facebook.
Angela BACIU s-a născut pe 14 martie 1970, la Brăila. Poetă, prozatoare, publicistă, trainer. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi. Membră în PEN CLUB România.
A debutat în revista „Amfiteatru”. A publicat 24 cărţi, printre care: „Maci în noiembrie” (1997, versuri), „Trei zile din acel septembrie” (2003, versuri), „De mâine până mai ieri alaltăieri” (2007,versuri), „Despre cum nu am ratat o literatură grozavă” (2015, interviuri), „4 zile cu nora” (2015, memorialistică), „mai drăguț decât dostoievski” (2017, teatru) – scrisă împreună cu Nora Iuga, „Hotel Camberi” (2017, poezie), „Charli, Rue Sainte-Catherine 34” (2017, poezie), „Mic dejun la Frida” (2020, poezie), „Spiegel scrie peste tot” (2021, poezie), „Paltonul lui Nino – in memoriam George Almosnino” (2024, antologie), „Dimineaţa vecinelor” (2024, teatru) – scrisă împreună cu Nora Iuga, „De la Toulouse-Lautrec în port la Rotterdam” (2024, interviuri).