Ascultă Radio Vacanța Live

Lansare inedită la Șirnea, primul sat turistic din România

Pe platoul satului Șirnea, județul Brașov, situat la 1244 de metri înălțime, într-un peisaj de poveste, cunoscutul jurnalist britanic Charlie Ottley a lansat noul sezon al seriei de documentare „Flavours of Romania”.

flavors of romania lansare

Articol de Răzvan Tirea, 20 septembrie 2023, 18:23 / actualizat: 21 septembrie 2023, 6:22

Șirnea este situat la poalele Munților Piatra Craiului, iar de câțiva ani, satul a devenit acasă și pentru producătorul britanic Charlie Ottley.

În acest peisaj de poveste a ales acesta să lanseze, astăzi, a doua parte a seriei „Flavours of Romania”, care a fost, de altfel, cel mai vizionat documentar al serviciul de streaming Netflix în anul 2020.

Cei prezenți la eveniment s-au bucurat de proiecții speciale, muzică live și produse locale, dar și de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Charlie Ottley, realizatorul proiectului.

„Această zi este o ușurare uriașă și, în sfârșit, un moment de sărbătoare pentru că lucrăm non-stop din iunie 2022 la acest proiect. Am filmat patru luni în vara anului trecut și am ajuns abia în Maramureș. A trebuit să o luăm de la capăt, din nou, în primăvară pentru a finaliza călătoria în Bucovina și Transilvania. Sunt foarte fericit că a funcționat așa. Nu a fost intenția noastră inițială pentru că, evident, știi că dacă întârzii producția, costă din ce în ce mai mulți bani, dar ceea ce am reușit să facem ca rezultat este să arătăm toate anotimpurile, în afară de iarnă, ceea ce este foarte important pentru că România este o țară pentru toate anotimpurile”, ne-a spus Charlie Ottley.

Practic, Charlie Ottley și echipa sa de producție au călătorit prin opt regiuni istorice ale României, pentru a le oferi telespectatorilor, pe parcursul celor 9 episoade, posibilitatea să descopere cultura, gastronomia și frumusețea naturală a României.

”Suntem mândri că avem un străin care ne promovează țara. Noi, ca români plecați în afară, când vedem filmul lui sau orice altă promovare, suntem încântați la maxim. Chiar și străinii sunt wow”, ne-a spus Andrei Kiss Miklos, român din diaspora, prezent la lansarea de la Șirnea.

”Faptul că Charlie este și poet, și scriitor, și prezentator este fenomenal, pentru că-și scrie singur textele. Și sunt absolut fenomenale. Și e mare lucru să găsești și un om care, pe lângă faptul că este poet, scriitor, este și producător de film, și regizor, un om complex. Și se vede fenomenal. Cred că este cel mai tare ambasador al României din ultimii 32 de ani”, a declarat producătorul de film Corneliu Țepeluș.   

Localnicii din Șirnea l-au primit cu brațele deschise pe jurnalistul britanic, însă unul i-a fost și îndrumător în arealul vieții de la țară.

Nea Doru, cel de la care Charlie și-a cumpărat locuința, îl numește ”copilul său adoptiv”:

”Este foarte cuminte. Nu plec de lângă el câte zile trăiesc. Fac și eu ce pot… focul la centrală, dar mi-a oferit tot. L-am învățat și eu tot știu să fac. De la el am învățat respectul, respectul face mult. Se cunoaște România, că a intrat el, mai ales în satul ăsta s-a mișcat ceva după ce a venit el aici”. 

De câțiva ani, Charlie Ottley face echipă atât în viața privată, cât și în cea profesională cu brașoveanca Oana Mihai, originară din zona Branului, coproducător într-o mare parte a producțiilor sale.

”În zonă profesională, sincer, este o bucurie, pentru că suntem o echipă foarte apropiată cu Andrei și Dan, practic, o familie și atunci ne completăm reciproc. Activitățile pe care le avem, le împărțim, le distribuim în mod egal. Este o persoană foarte răbdătoare, este o persoană foarte creativă și da, deci ce să zic, suntem o familie fericită”, ne-a mărturist aceasta.  

Deși jurnalistul britanic face demersuri pentru ca „Flavours of Romania” să fie difuzat în cât mai multe colțuri ale lumii, deocamdată seria va putea fi vizionată doar pe Netflix România și Moldova. Însă, veștile sunt din ce în ce mai bune:

”Am strâns fonduri de la întreprinderi private pentru a difuza reclame cu România în străinătate, în Europa, de exemplu, la BBC World. Dar acum avem o situație în care avem o echipă la Ministerul Turismului care pare tânără și dinamică și știe ce face. Sunt, cu adevărat, foarte bucuros să anunț că acum colaborăm, pentru prima dată, cu Ministerul Turismului, după un deceniu. Și pentru mine, acesta este un mare pas înainte pentru că, știți, vrem să promovăm România. Ne risipim patrimoniul într-un mod major și asta trebuie să se schimbe. Nu avem atâtea (obiective istorice bine întreținute n.r.) poate ca Italia sau Franța, dar ceea ce avem, este mai mult decât Italia, Franța, Spania, Germania. Avem Munții Carpați, avem ultima mare întindere de pădure mixtă, avem două treimi din prădătorii de vârf rămași în Europa și avem cea mai mare biodiversitate din Europa”, a mai spus Charlie Ottley.

Noile episoade „Flavours of Romania” vor fi difuzate începând de astăzi.

Sursa foto: Radio România Brașov

Festivalul Pastramei și Mustului, la Drobeta Turnu Severin
Evenimente joi, 17 octombrie 2024, 12:30

Festivalul Pastramei și Mustului, la Drobeta Turnu Severin

În perioada 17-20 octombrie 2024 pe Esplanada Crișan din Drobeta Turnu Severin are loc Festivalul Pastramei și Mustului. Evenimentul este...

Festivalul Pastramei și Mustului, la Drobeta Turnu Severin
Spectacol pentru copii, duminică, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov
Evenimente miercuri, 16 octombrie 2024, 20:00

Spectacol pentru copii, duminică, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

După succesul festivalului 25 de ore de teatru non-stop, organizatorii acestuia revin la Brașov, cu un spectacol pentru copii. Mai exact,...

Spectacol pentru copii, duminică, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov
Festivalul Răchiei din Banat, la Băile Herculane
Evenimente miercuri, 16 octombrie 2024, 17:00

Festivalul Răchiei din Banat, la Băile Herculane

Răchie din prună, măr, cireașă, gutuie, pară și smochine, dar și bucate tradiționale și concerte. Toate acestea vă așteaptă la...

Festivalul Răchiei din Banat, la Băile Herculane
Bucharest Feminist Film Festival, la Cinema Muzeul Țăranului
Evenimente miercuri, 16 octombrie 2024, 15:30

Bucharest Feminist Film Festival, la Cinema Muzeul Țăranului

A patra ediție a Bucharest Feminist Film Festival debutează la Cinema Muzeul Țăranului, între 17-20 octombrie. O nouă ediție Bucharest...

Bucharest Feminist Film Festival, la Cinema Muzeul Țăranului
Evenimente miercuri, 16 octombrie 2024, 14:00

Pregătiri pentru ediția aniversară a concertului de la Românești

Concertul de la Românești are loc anul acesta pe 27 octombrie, de la ora 13.00, iar intrarea va fi liberă. Anul acesta se împlinesc 40 de ani de...

Pregătiri pentru ediția aniversară a concertului de la Românești
Evenimente miercuri, 16 octombrie 2024, 12:30

„Atinge-mă”, la Muzeul de Artă Brașov

Vernisajul expoziției „Atinge-mă”, a artistului brașovean Horia Hudubeț, are loc joi, la Muzeul de Artă din Brașov. Interactivitatea...

„Atinge-mă”, la Muzeul de Artă Brașov
Evenimente miercuri, 16 octombrie 2024, 08:30

Dirijorul Rumon Gamba și pianistul Teo Gheorghiu, invitați speciali la Sala Radio

Vineri, 18 octombrie, de la ora 19:00, Orchestra Națională Radio ne invită la un concert cu doi invitați de marcă: dirijorul Rumon Gamba și...

Dirijorul Rumon Gamba și pianistul Teo Gheorghiu, invitați speciali la Sala Radio
Evenimente marți, 15 octombrie 2024, 20:00

Festivalul „Playing with Reality”: O sărbătoare a colajului, la Green Hours

România este plină de artiști care reprezintă această artă. Drept dovadă au fost peste 90 de înscrieri la festivalul de la Green Hours....

Festivalul „Playing with Reality”: O sărbătoare a colajului, la Green Hours