Ministagiune a Operei Maghiare din Cluj-Napoca, la Miercurea-Ciuc
Spectacolele vor fi titrate în limba română.
Articol de AP, 18 iulie 2023, 20:52
Opera Maghiară din Cluj-Napoca va prezenta pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Miercurea-Ciuc, în perioada 28 septembrie – 1 octombrie, patru spectacole, iubitorii genului fiind aşteptaţi să ia parte la acest eveniment, devenit tradiţional.
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că evenimentul se adresează nu doar locuitorilor din Miercurea-Ciuc, ci din întreaga zonă.
„Această săptămână a muzicii operei nu este doar pentru cei din Miercurea-Ciuc, din toată zona, din toată Secuimea, din cele trei judeţe vin foarte mulţi melomani, pentru că avem în casa de cultură infrastructură care este unică pentru această regiune şi poate să primească spectacole de operă cu toată infrastructura, anvergura şi producţia necesară. Vorbim de opera maghiară, dar care nu este adresată doar comunităţii maghiare. Începem cu o proiecţie simfonică a muzicii rock, foarte multe piese importante din repertoriul rock vor fi prezentate în format simfonic, care va începe joi, dar după aceea fiecare spectacol al Operei Maghiare va fi şi subtritrat în limba română, pentru că este deja mult mai uşor, spectacolele alese fiind în limba maghiară, subtitrarea se poate şi în limba română, deci infrastructura ne permite”, a declarat Korodi Attila, citat de Agerpres.
La rândul său, directorul Operei Maghiare din Cluj-Napoca a precizat că artiştii vin la Miercurea-Ciuc pentru că sunt primiţi cu drag, autorităţile susţinând financiar acest eveniment.
„A treia oară venim în ultimii cinci ani, din păcate doi ani am lipsit din cauza pandemiei. Nu ne obligă nimeni, venim fiindcă suntem primiţi cu drag. (…) Şi obligaţia noastră morală, a Operei Maghiare, fiind singura instituţie profesionistă muzicală maghiară din România, dar şi în lume, singura minoritară, e şi obligaţia noastră să venim şi în alte locuri unde sunt comunităţi maghiare mai mari şi nu numai maghiare, pentru că muzica este universală. Însă, în Secuime, numai Miercurea-Ciuc are condiţii de a juca operă, operă cu 150 de artişti pe scenă şi în fosă trebuie nişte condiţii care, din păcate, în alte oraşe încă nu sunt. De aceea am ales Miercurea-Ciuc. Aici avem şi ospitalitatea consiliului local şi a casei de cultură şi condiţiile şi aşa ne-am dat seama în ultimele două ediţii că şi publicul ne doreşte”, a spus Szép Gyula.
Potrivit lui, spectacolele prezentate se vor adresa unui public variat, de la muzică rock prelucrată în condiţii simfonice, până la singspielul „Janos Vitez”, opereta „Prinţesa Circului”, a lui Kalman Imre şi opera „Hunyadi Laszlo”, semnată de Erkel Ferenc.
„Pentru cei care se interesează, din public, de naţionalitate română trebuie să specific că în afară de concertul de rock, fiecare spectacol va fi titrat în limba română, deci cu titraj digital (…) şi la Cluj e aşa, deci aducem ca şi acasă. Şi în Cluj avem un public foarte numeros de naţionalitate română şi e o normalitate”, a precizat Szép Gyula.
Spectacolele din cadrul ministagiunii vor fi titrate în limba română.