„Moartea și viața lui Bulă”, un nou spectacol la Teatrul Masca
Teatrul Masca prezintă, la sediul său din Bd. Uverturii Nr. 14, spectacolului-laborator „Moartea și viața lui Bulă” sau mitul identitar român de Alexandru Ivănoiu.
Articol de M P, 31 martie 2024, 12:30
Cele trei reprezentații vor avea loc luni, 1 aprilie, marți, 2 aprilie și joi, 4 aprilie 2024, de la ora 20.00.
Noua producție este o reîntoarcere către cultura bancurilor românești cu intenția de a aduce un ultim omagiu acestei lumi, aflată în declin în urma apariției umorului de pe internet, a memelor și a corectitudinii politice.
Astfel, prinși într-un purgatoriu al bancurilor în buclă și al aproape-uitării, protagoniștii arhetipali Bulă, Alinuța, Iepurașul și Ștrul pun sub semnul întrebării și deconstruiesc clișeele care stârneau cândva râsul, informează Radio România București FM.
Îndrăzneață, caricaturală, dură și cu tușe absurde, co-producția laborator marca Asociația IOTA și Teatrul Masca dezbate implicațiile sociale și politice ale teatrului, tezismul și relația dintre artist și arta sa, într-un colaj de elemente constitutive pentru cultura pop de-a lungul timpului.
În loc de sinopsis, realizatorii au scris următorul necrolog: Sfâșiați de durere anunțăm încetarea din viață a lui Bulă. Faimosul personaj de banc s-a prăpădit. Invităm toți românii să-i aducă un ultim omagiu celui care, în ultimii 60 de ani, ne-a îmbucurat viața. Apropiații lui: Alinuța, Iepurașul, Ștrul declară doliu național. O lume moare, alta se naște. Vă invităm să-l ducem pe ultimul drum.
Autorii „Moartea și viața lui Bulă” sunt Alexandru Ivănoiu (text) și Alin Uberti (regie). Din distribuție fac parte actorii Vlad Pânzaru (Bulă), Maria Moroșan (Alinuța), Bogdan Iancu (Iepurașul) și Tiberius Zavelea (Ștrul). Echipa artistică este completată de Cosmin Stancu (scenografie), Vlad Furtună (coregrafie și mișcare scenică), Corina Sîrghi (pregătire muzicală) și Diana Török (montaj video).
Spectacol interzis persoanelor sub 18 ani.