Musica Barcensis, muzică sacră în bisericile fortificate din Transilvania
Bisericile fortificate din Transilvania răsună și vara aceasta de acordurile muzicii sacre.
Articol de Răzvan Tirea, 28 iunie 2023, 18:17 / actualizat: 29 iunie 2023, 14:57
A început Festivalul Musica Barcensis, un eveniment care se va încheia în luna septembrie și care le propune iubitorilor de istorie și frumos combinații artistice inedite și experiențe de neuitat.
Evenimentul a ajuns la ediția cu numărul 14 și a început, săptămâna trecută, cu o excursie muzicală la Miercurea Ciuc.
Deschiderea oficială a festivalului a avut loc duminică, la cea mai veche biserică din Brașov, cea din Bartolomeu, cu un recital al Corului Bach al Bisericii Negre, care anul acesta împlinește 90 de ani de la înființare.
“Suntem fericiți să putem avea în acest an din nou participare internațională și de foarte bună calitate. Am încercat să ajungem la artiști în devenire, care sunt acum la începutul carierei lor. Avem din Germania, din Croația, din Statele Unite artiști, care, pe de o parte încep, pe de altă parte sunt deja foarte cunoscuți pe plan internațional”, a explicat dirijorul Corului Bach, Steffen Schlandt.
Festivalul continuă duminică, 2 iulie, la biserica fortificată din Cristian, cu Forte Duo, un concert de vioară și violă susținut de artiști din România și Statele Unite ale Americii.
Festivalul Musica Barcensis se va încheia în data de 3 septembrie, iar până atunci, turiștii sunt așteptați, în zilele de duminică, la concerte de vioară, chitară, pian și suflători, muzică barocă și recital de flaut.
Toate vor fi organizate în locuri încărcate de istorie și legendă cum sunt cetățile și bisericile fortificate din Brașov, Bod, Vulcan, Ghimbav, Prejmer, Hălchiu, Feldioara, Hărman și Codlea.
Artiștii invitați la festival sunt din Brașov, București și Cluj Napoca, dar și din țări precum Germania, Italia, Austria, Elveția, Croația, Ungaria, Israel și Statele Unite ale Americii.
Ei promit combinații artistice inedite și experimente de neuitat, iar muzica va fi interpretată după manuscrise vechi de câteva secole.
Sursa foto: Radio România Brașov FM