O călătorie arheologică printre leacuri și remedii din drogheriile bucureștene, la Palatul Suțu
Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Leacuri și remedii din drogheriile bucureștene. O călătorie arheologică în secolul XIX”.
Articol de M P, 27 ianuarie 2024, 11:00
Evenimentul va avea loc miercuri, 31 ianuarie 2024, la ora 18:00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2), iar accesul la vernisaj este gratuit, în limita locurilor disponibile.
Potrivit Radio România București FM, expoziția tematică propune publicului o incursiune în lumea captivantă a remediilor și leacurilor ce se găseau pe rafturile drogheriilor bucureștene în secolul al XIX-lea.
Proiectul expozițional aduce în prim plan recipiente farmaceutice, cosmetice și instrumente medicale descoperite în timpul cercetărilor arheologice realizate de-a lungul timpului în București.
„Leacurile și remediile vândute în drogherii se bucurau de o largă popularitate în secolul al XIX-lea, când frica de boală marca viața de zi cu zi a oamenilor.
Într-o perioadă în care cunoștințele medicale și farmaceutice erau într-o stare incipientă, iar tratamentele și procedurile disponibile erau limitate, o mare parte dintre bucureșteni se bazau pentru a trata diferite afecțiuni ale trupului pe acest tip de remedii.
O parte din produse erau adesea recomandate ca fiind soluții miraculoase, adevărate panacee pentru o gamă largă de probleme de sănătate sau estetice.
Deși nu aveau o bază științifică solidă, iar eficacitatea lor era adesea discutabilă, erau intens promovate în ziarele vremii pentru beneficiile și calitățiile lor curative. Dintre acestea se remarcă băuturile tonice, pulberile vindecătoare, siropurile pentru vitalitate, unguentele magice și elixirele ce promiteau soluții pentru aproape orice, de la dureri de cap la probleme digestive, de la bronșite la tuberculoză sau de la cistită, la gonoree și sifilis” au precizat organizatorii expoziției.
Expoziția „Leacuri și remedii din drogheriile bucureștene. O călătorie arheologică în secolul XIX” va putea fi vizitată în perioada 31 ianuarie – 31 martie 2024, în timpul programului de funcționare al Palatului Suțu (miercuri – duminică, 10:00-17:30 ultima intrare).