Obiceiuri de Bobotează în județul Brașov
Boboteaza marchează momentul în care Domnul Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan.
Articol de M P, 6 ianuarie 2025, 12:30
Sărbătoarea Botezului Domnului, de pe 6 ianuarie, cunoscută sub numele de Bobotează sau, în termeni greceşti, Epitfanie sau Teofanie, este prăznuită în biserică din secolul al III-lea.
La Bobotează se sfințesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce. Mai mulți bărbați se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care reușește să ajungă primul la ea primește binecuvântarea preotului și se consideră că va avea noroc tot anul.
Și în județul Brașov mai sunt păstrate obiceiuri legate de această sărbătoare.
“La Bobotează sunt obiceiuri diferite în județul Brașov. De exemplu, în zona Tohanului Vechi, preoții merg cu praporii și cu o icoană la râu și udă o cruce și vârfurile praporilor în apă. După cum știți, în alte părți, unde sunt râuri mai mari, se aruncă crucea și se aruncă feciorii după ea să o aducă înapoi. La noi, ca un eveniment spectaculos, în ziua de Bobotează, la Făgăraș se organizează Parada Cetelor de Feciori din Țara Făgărașului – Țara Făgărașului un pic extinsă și spre zona Rupea, și un pic mai înspre Sibiu – și este un prilej de întâlnire a acestor cete. Este un prilej de a vedea că tinerii nu-și uită tradițiile și se duc să organizeze ceata în localități unde mai trăiesc poate doar bunicii lor. Este un prilej de a auzi în impresionanta biserică din mijlocul orașului Făgăraș colinde pe care nu le cunoaștem din altă parte, pentru că nu sunt foarte comerciale, să spunem, sunt colinde care aparțin unor comunități mai mici”, a explicat managerul Centrului Cultural Reduta, Adrian Vălușescu, la Radio România Brașov.
De altfel, obiceiul Cetelor de Feciori din Ţara Făgăraşului este atât de valoros încât a intrat în patrimoniul UNESCO.