Opera Brașov a primit cele mai multe diplome la Gala Premiilor în Cultură
Gala Premiilor în Cultură la Brașov a avut loc miercuri seară, la Rectorat, și a reunit toate instituțiile și organizațiile care propun concepte culturale pentru brașoveni pe parcursul unui an.
Articol de M P, 22 februarie 2024, 11:00
Opera Brașov a primit cele mai multe diplome la Gala Premiilor în Cultură pentru anul 2023.
Din cele 14 categorii statuate de către Consorțiul Cultural Corona, organizator al evenimentului, 3 au fost adjudecate de Opera Brașov, respectiv pentru concertul anului, pentru afișul anului și organizația culturală a anului.
„E o bucurie, e un câștig al Operei, dar eu cred că cei mai câștigați în această situație sunt cei care ne apreciază. Publicul este marele câștigător. Ei sunt cei care au votat, ei sunt cei care au apreciat instituția noastră și, automat, satisfacția lor a fost, în acest moment, văzând că rezultatul gândit de dorința lor a fost și rezultatul acestei seri. Atâta pot spune: repetițiile noastre generale de vineri sunt sold out, spectacolele de sâmbătă să vând în 20 de minute. E o bucurie, dar, în același timp, sunt din ce în ce mai mulți oameni care au tristețea de a nu prinde bilete la Opera din Brașov și cred că pentru acest lucru, ar merita să avem o sală mai mare”, a spus directorul artistic al Operei Brașov, Mihai Irimia, la Radio România Brașov.
Ediția din acest an, una cu cele mai multe nominalizări, dar și voturi din partea publicului, a adus în prim-plan și evenimente desfășurate în afara municipiului.
Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov este evenimentul premiat la categoria Festivalul anului.
„Povestea Festivalului de Film și Istorii a început în 2009, la Râșnov. E un eveniment care a plecat de la o resursă locală – Râșnovul a fost un loc în care s-au făcut multe filme istorice și, peste ani, după 15 ediții, inclusiv anul 2020, care a fost un an greu, am reușit să rezistăm și să creștem acest eveniment și să dovedim că o comunitate mică poate să dea un eveniment de calitate și să construiască o echipă care să-l ducă chiar mai departe”, a precizat Mihai Dragomir, director al Festivalului.
Tot din afara județului, „Cobor între stejari”, prima ediție, a primit premiul pentru Debut.
Câștigătorii au fost stabiliți de un juriu din afara Brașovului, dar și pe baza votului publicului.
Gala Premiilor în Cultură este un eveniment care aduce recunoaștere pentru evenimentele care au marcat anul anterior și nu are caracter competițional, a precizat membrul Consiliului Director al Consorțiului Cultural Corona, Adrian Lăcătuș:
„Principalul nostru eveniment este această recapitulare a eforturilor și creativității artiștilor din Brașov, pe parcursul unui an. Este, practic, un eveniment comunitar, să strângem rândurile, să ne cunoaștem mai bine unii pe alții, să vedem ce s-a făcut, pentru că, atunci când vezi lucrurile împreună și retrospectiv, îți dai seama, de fapt, că orașul acesta este un oraș creativ și un oraș în care se întâmplă foarte multe lucruri, aduce energii, produce energii. E foarte ușor să fii pasivi și să spui că la Brașov nu se întâmplă nimic sau nu se întâmplă ce ți-ai dori tu să vezi sau ce ai văzut tu în altă parte. Brașovul are specificul lui”.
Lista câștigătorilor:
CARTEA ANULUI – ex aequo
„Stadii”, Oana Paler
„Cetățuia Brașovului”, Nicolae Pepene
CONCERTUL ANULUI
„Nabucco”, Opera Brașov
EXPOZIȚIA ANULUI – ex aequo
„Brașovul în imagini din colecțiile Muzeului Național Brukenthal”, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov
„Mode şi cafenele în Braşovul de odinioară”, Muzeul de Etnografie Brașov
SPECTACOLUL DE TEATRU AL ANULUI
„Yerma”, Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov
SPECTACOLUL DE DANS/PERFORMANCE AL ANULUI
„Digital Heaven”, Cristina Bodnărescu
PROIECTUL LITERAR AL ANULUI
Bienala europeană de poezie (ediția a VI-a): Us/Noi, Facultatea de Litere și Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
PROIECTUL DE ARTE VIZUALE AL ANULUI
Brașov Art Stories, Muzeul de Artă Brașov
PROIECTUL MUZICAL AL ANULUI
Jazz Bastion – Globetrotter, Asociația Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
AFIȘUL CULTURAL AL ANULUI
Faust, Adrian Cioiu
DEBUT
Cobor între stejari, Fundația Conservation Carpathia