Ascultă Radio Vacanța Live

Oradea Summer Film, în Parcul Cetăţii

Programul cinematografului de vară în aer liber include cinci seri cu proiecţii de filme care explorează tema migraţiei.

Oradea Summer Film, în Parcul Cetăţii
Foto: Facebook/Oradea Summer Film

Articol de AP, 14 august 2023, 19:39

Ajuns la a IV-a ediţie, Oradea Summer Film se va desfășura în perioada 16-20 august, în Parcul Cetăţii Oradea.

Programul cinematografului de vară în aer liber include cinci seri cu proiecţii de filme care explorează tema migraţiei, prezentate în premieră mondială la prestigioasele festivalurile de film de la Cannes, Berlin şi Veneţia.

Intrarea este liberă. Înainte de proiecţii, în fiecare seară de la ora 19:00, DJ Rogvaiv (George Staicu) va crea o atmosferă specială cu muzică live de pe viniluri. Proiecţiile vor începe la ora 21:00.

Spectatorii vor acorda „Premiul Publicului” pentru cea mai bună regie în urma unui proces de votare, iar DJ Rogvaiv a pregătit un program muzical special înainte de proiecţii.

Filmele proiectate la Oradea Summer Film 2023 au fost prezentate în premieră mondială în cadrul prestigioaselor festivaluri de film de la Cannes, Berlin şi Veneţia: ‘Spre Nord’, de Mihai Mincan (miercuri, 16 august), ‘Aici’ de Bas Devos (joi, 17 august), ‘Ali: Frica mănâncă sufletul’ de Rainer Werner Fassbinder (vineri, 18 august), ‘Tori şi Lokita’ de Jean-Pierre şi Luc Dardenne (sâmbătă, 19 august) şi ‘Zero F***s Given’ de Julie Lecoustre şi Emmanuel Marre (duminică, 20 august).

Tema migraţiei, în prim plan

„După aceşti 4 ani în care am fost afectaţi de multiple crize, ne dorim să ne imaginăm prin intermediul filmelor un viitor mai luminos în care solidaritatea şi toleranţa să devină instrumentele rezilienţei noastre. Vrem să le propunem spectatorilor noştri să pătrundă în universurile fascinante ale celor 5 filme de lungmetraj care abordează tema migraţiei într-o cheie critică şi nuanţaţă, tratând-o ca o experienţă umană complexă dincolo de cifre, statistici şi ştiri senzaţionalizate. Filmele din programul Oradea Summer Film 2023 explorează experienţa migraţiei ca un proces complex care angrenează dorinţa umană de a descoperi noi orizonturi, curajul de a o lua de la capăt şi fascinaţia faţă de necunoscut, dar şi provocările identitare, marcate de abuzuri, suferinţă şi singurătate.

Ne dorim ca anul acesta să implicăm activ spectatorii într-un proces de votare a filmelor şi să descoperim cel mai impresionant film pentru comunitatea orădeană. Aceste voturi se vor concretiza într-un Premiu al Publicului, oferit în parteneriat cu Banca Transilvania, în valoare de 1000 euro. În fiecare seară, spectatorii vor da un calificativ de la 1 la 5 filmelor, care mai apoi vor fi cumulate pentru fiecare film în parte. Filmul câştigător va fi anunţat în data de 21 august 2023 pe canalele noastre de social media (mai jos detaliile). Premiul distinge cea mai bună regie şi îi/le va reveni regizorului/regizoarei/regizorilor filmului”, transmit organizatorii.

Cele 5 filme de lungmetraj din program

Filmul de deschidere din 16 august, miercuri – ‘Spre Nord’, regizat de Mihai Mincan, o co-producţie internaţională între cinci ţări – România, Franţa, Grecia, Bulgaria, Cehia – va fi proiectat în premieră la Oradea în prezenţa regizorului român. După proiecţie, Mihai Mincan va răspunde întrebărilor din public, iar Andreea Chiper, critic de film, va modera această discuţie. Filmul a fost lansat în 2022 la Festivalul de la Veneţia unde a fost premiat cu premiul Bisato D’Oro pentru Cel Mai Bun Film din partea Criticilor Independenţi. Acest film de debut este o producţie impresionantă în care un marinar filipinez care lucrează pe o navă transatlantică descoperă un român ascuns clandestin la bord şi decide să-l ajute, în ciuda avertismentelor superiorilor săi taiwanezi.

Andreea Chiper, critic de film şi absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti va introduce filmele înainte de proiecţii.

În cea de-a doua seară a evenimentului, joi, 17 august, filmul ‘Aici’ al regizorului belgian Bas Devos spune povestea lui Ştefan, un muncitor român în construcţii din Bruxelles care e pe cale să se întoarcă definitiv acasă în România, dar o tânără belgiano-chineză şi atenţia sa pentru lucrurile aproape invizibile îl opresc în loc. Filmul a fost prezentat anul acesta în premieră mondială la Festivalul de la Berlin unde a primit premiul pentru Cel Mai Bun Film din secţiunea ‘Encounters’.

‘Ali: Frica mănâncă sufletul’, un film din anul 1974 regizat de legendarul cineast german, Rainer Werner Fassbinder şi prezentat în acelaşi an la Festivalul de la Cannes, va fi proiectat vineri, 18 august. Fassbinder denunţă rasismul societăţii germane prin povestea de dragoste dintre un tânăr imigrant marocan şi o femeie mult mai în vârstă decât el din Germania de Vest. Fassbinder a marcat cinematografia mondială prin filmografia sa vastă realizată în doar 37 de ani de viaţă şi a fost catalistul Noului Cinema German de după al doilea război mondial.

Cel mai recent film al duo-ului belgian Jean-Pierre şi Luc Dardenne sau ‘fraţii Dardenne’ prezentat la Festivalul de la Cannes va fi proiectat în cea de-a treia seară, sâmbătă, 19 august. În ‘Tori şi Lokita’, un băiat şi o fată adolescentă care au călătorit singuri din Africa îşi pun prietenia invincibilă în faţa condiţiilor dificile ale exilului lor în Belgia.

‘Zero F***s Given’, filmul de închidere a ediţiei a IV-a Oradea Summer Film este despre o tânără care lucrează ca însoţitoare de zbor pentru o companie aeriană cu costuri reduse şi e interpretat cu o energie debordantă şi umor de actriţa Adele Exarchopoulos (cunoscută pentru rolul ei din ‘La Vie d’Adele’, premiat cu Palm D’or la Festivalul de la Cannes din 2013). Filmul abordează dorinţele şi frământările generaţiei denumite ‘mileniali’ sau ‘generaţia Y’ (născuţi între 1980 şi 1996, cu vârstele cuprinse între 27 şi 43 de ani), prinşi între slujbe precare din corporaţii şi un viitor incert.
Organizatorii au decis ca acest eveniment cultural să continue să fie cu acces gratuit precum în trecut, pentru a facilita participarea la activităţi culturale pentru toţi membrii comunităţii. Aşteptăm să ne revedem în Parcul Cetăţii Oradea şi să dezbatem împreună aceste filme excepţionale! Comercianţii de la faţa locului vor vinde popcorn, nachos, îngheţată, băuturi răcoritoare şi altele.

Programul complet al Oradea Summer Film

Spre Nord
Miercuri, 16 august 2023, ora 21:00
Regizat de: Mihai Mincan
Anul lansării: 2022 la Festivalul de la Veneţia
Ţările de co-producţie: România, Franţa, Grecia, Bulgaria, Cehia

Aici
Joi, 17 august 2023, ora 21:00
Regizat de: Bas Devos
Anul lansării: 2023 la Festivalul de la Berlin
Ţara de producţie: Belgia

Ali: Frica mănâncă sufletul
Vineri, 18 august 2023, ora 21:00
Regizat de: Rainer Werner Fassbinder
Anul lansării: 1974 la Festivalul de la Cannes
Ţara de producţie: Germania

Tori şi Lokita
Sâmbătă, 19 august 2023, ora 21:00
Regizat de: Jean-Pierre şi Luc Dardenne
Anul lansării: 2022 la Festivalul de la Cannes
Ţările de co-producţie: Belgia, Franţa

Zero F***s Given
Duminică, 20 august 2023, ora 21:00
Regizat de: Julie Lecoustre şi Emmanuel Marre
Anul lansării: 2021 la Festivalul de la Cannes
Ţările de co-producţie: Belgia, Franţa

În cazul unor avertizări meteo de vreme nefavorabilă, proiecţiile programate pentru serile în cauză se vor anula. Informaţia va fi transmisă pe pagina de Facebook şi Instagram Oradea Summer Film, precum şi în evenimentul dedicat Oradea Summer Film 2023.

Organizatori sunt Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea) cu sprijinul Primăriei Oradea şi al Cetăţii Oradea.

BUCUREȘTI: Festivalul Filmului Japonez, la Cinemateca Eforie
Evenimente vineri, 22 noiembrie 2024, 08:30

BUCUREȘTI: Festivalul Filmului Japonez, la Cinemateca Eforie

Evenimentul va avea loc de vineri până duminică, între 22 și 24 noiembrie. Filme de comedie, drame, animaţie şi thrillere vor putea fi văzute...

BUCUREȘTI: Festivalul Filmului Japonez, la Cinemateca Eforie
IAȘI: Festivalul de colinde „Vocea Vieții”, în decembrie
Evenimente joi, 21 noiembrie 2024, 20:00

IAȘI: Festivalul de colinde „Vocea Vieții”, în decembrie

Asociația „Glasul Vieții” vă invită, în luna decembrie, la Iași, la Festivalul – Concurs de Colinde Românești „Vocea vieții”,...

IAȘI: Festivalul de colinde „Vocea Vieții”, în decembrie
IAȘI: Ziua Muzeului „Poni-Cernătescu”
Evenimente joi, 21 noiembrie 2024, 18:30

IAȘI: Ziua Muzeului „Poni-Cernătescu”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Direcția Județeană Iași a Arhivelor Naționale, invită publicul la un...

IAȘI: Ziua Muzeului „Poni-Cernătescu”
Ziua Națională, sărbătorită la munte: Unele hoteluri, ocupate încă din aprilie
Evenimente joi, 21 noiembrie 2024, 17:00

Ziua Națională, sărbătorită la munte: Unele hoteluri, ocupate încă din aprilie

Chiar dacă nu este minivacanță, hotelurile de la munte sunt pline de Ziua Națională, anunță Radio România Brașov FM. Județul Brașov se...

Ziua Națională, sărbătorită la munte: Unele hoteluri, ocupate încă din aprilie
Evenimente joi, 21 noiembrie 2024, 15:30

„Anna Karenina”, premieră la Teatrul Mic

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Anna Karenina”, după Lev Tolstoi, în regia lui Dumitru Acriș, pe 23 și 24 noiembrie...

„Anna Karenina”, premieră la Teatrul Mic
Evenimente joi, 21 noiembrie 2024, 12:30

Evenimente de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională, la Muzeul Satului

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează pe 30 noiembrie şi 1 decembrie o serie de evenimente sub genericul...

Evenimente de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională, la Muzeul Satului
Evenimente joi, 21 noiembrie 2024, 08:30

Via Transilvanica, promovată printr-un documentar

Via Transilvanica este primul traseu de lungă distanță din România, amenajat de Asociația Tășuleasa Social. ”Apă și talpă”, un...

Via Transilvanica, promovată printr-un documentar
Evenimente miercuri, 20 noiembrie 2024, 18:30

„Mica mesă solemnă”, la Sala Radio

Alături de Orchestra Națională Radio și de Corul Academic Radio, pe scenă vor urca pe scenă patru soliști vocali: Veronica Anușca –...

„Mica mesă solemnă”, la Sala Radio