Premieră la Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare” din Constanța. “Povestea degețelului poznaș” va aduce în prim-plan drumul inițiatic al unei fetițe năzdrăvane
Se fac ultimele repetiții la Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare” din Constanța înaintea premierei spectacolului „Povestea degețelului poznaș”, o piesă realizată după un text de Matei Vișniec, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dramaturgi ai momentului. Regizorul spectacolului, Geo Balint, cel care a montat la Constanța și piesa “Jack și vrejul de fasole”, ne vorbește despre frumusețea spectacolelor sale inspirate mereu din dragostea infinită pentru copii.
Articol de Doina Sîrbu, 3 octombrie 2023, 16:39
“Povestea degețelului poznaș” este un spectacol care spune peripeţiile unei fetițe răzgâiate ce trece ușor peste sfaturile mamei, numai că face o călătorie inițiatică din care învață că nicăieri nu-i mai bine ca acasă, ne spune directorul Teatrului de Păpuși “Căluțul de Mare” din Constanța, Aurel Palade.
“Ceea ce vedem noi în acest spectacol este traiectoria unei fetițe, sau mă rog, drumul inițiatic al unei fetițe, în căutarea acestui degețel. Este o poveste foarte frumoasă, îmbrăcată minunat în ceea ce Matei Vișniec consideră poetica dramaturgică, în sensul în care textul este foarte poetic. Pentru noi este o mare bucurie și o mare onoare că am primit acordul domnului Matei Vișniec să facem această poveste”, spune Aurel Palade.
Cu ce învățătură vor pleca acasă cei mici?
“Păi vor pleca acasă cu mai multe învățături pentru că piesa seamănă un pic cu “Micul Prinț”, un pic cu “Alchimistul” lui Coelho, un drum inițiatic în care fetița învață ce e bine și ce e rău să facă și să nu facă și ce trebuie să facem ca să ne împlinim povestea vieții noastre. Fetița aceasta un pic obrăznicuță, un pic cu impertinențe ajunge să se cumințească și să își dea seama că mult mai bine este acasă”, a mai spus Aurel Palade.
Regizorul spectacolului “Povestea degețelului poznaș”, Geo Balint, ne invită să-i aducem pe cei mici la premieră pentru că este o piesă special realizată pentru ei, interpretată cu multă gingășie și cu sensibilitate de actorii constănțeni.
“Textul acesta este aproape țintit pentru vârsta aceasta fragedă de 3-4 ani când copiii nu prea vor să mănânce zarzavat, stau cu degetul în gură și nu vă spun mai multe. E un spectacol muzical, interactiv, cred că o să fie bine”, ne-a declarat Geo Balint.
Aș dori să le lansați celor mici, părinților și bunicilor, o invitație pentru a nu rata premiera de sâmbătă!
“Veniți să vedeți povestea despre voi, copii, despre voi și părinții voștri, și despre personajele pe care le mai întâlniți şi în alte povești – Vrăjitoarea, Doctorul , Marțianul, Robotul”, a mai spus Geo Balint.
Spectacolul, recomandat etapei de vârstă 3+, prezintă povestea unei fetițe nostime, micuța Larisa, cea care își pierde degețelul preferat și însoțită de ursulețul cel haios, pleacă în căutarea lui…Alături de Larisa și Ursuleț, îi veți întâlni pe Mama, Zâna cea bună, Doctorul, Magicianul, Vrăjitoarea, un Marțian grădinar dar și câțiva copii marțieni.
Regia artistică este semnată de regizorul Gheorghe Balint, conceptul scenografic și păpușile au fost realizate de Tünde Tomos, secondată ca asistent de scenografie de Daniel Pál. Muzica îi aparține compozitorului Ciprian Manta.
În distribuție, copiii îi vor întâlni pe actorii: Daniela Vlad, Rovena Paraschivoi, Arina Cojocaru, Claudia Brădescu, Grațian Prisacariu, Daniel Minciună, Ion Ciolan.
Premiera spectacolului este programată în această sâmbătă, de la ora 10:30, la Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare” din Constanța.
Redactor, foto: Silvia Pascale