Un cântec de sirenă: Premieră TNR, la Radio România Actualități
Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, miercuri, 13 noiembrie, ora 23:05, la Radio România Actualități, Un cântec de sirenă de Alexandru Sincu, în regia lui Attila Vizauer care semnează adaptarea radiofonică și interpretează rolul principal.
Articol de M P, 11 noiembrie 2024, 14:00
Teoretician literar, semiotician și prozator, figură iconică a Literelor bucureştene, unul dintre animatorii Cercului de poetică şi un mare dascăl „socratic”, profesorul Alexandru Sincu a rămas în memoria studenților săi ca o personalitățile de vârf a marii generaţii de profesori filologi, eclipsată în mediul intelectual românesc odată cu plecarea sau, mai degrabă, fuga sa în Franța în 1984.
Memoria generațiilor de studenți pe care i-a format în spiritul gândirii racordate la cele mai actuale curente ale teoriei literare din anii ’70-’80, restituie figura unui mentor pentru care „nimic nu era tabu și nimic nu putea fi prea departe de știința literaturii… Totul era text și condiția umană era egală cu damnațiunea extatică a lecturii continue” – Traian Ungureanu, în Caietul de amintiri pe care foștii studenți l-au scris în 2021 la aniversarea a 85 de ani ai fostului lor profesor.
Alexandru Sincu nu a revenit în țară decât târziu, abia în 2015, pentru lansarea unicului său volum de ficțiune publicat, La câinele fidel. Jocuri și jucării (ed. Tracus Arte), în care se relevă ca scriitor ludic, cu o voce unică în peisajul literaturii române contemporane.
În 13 noiembrie, la aniversarea a 88 de ani ai profesorului Alexandru Sincu, Teatrul Național Radiofonic îl readuce în atenția ascultătorilor noștri cu o proză în premieră radiofonică, Un cântec de sirenă după povestirea omonimă, publicată în Viața Românească nr.8/2016.
Povestirea parcurge procesul înțelegerii retrospective a mecanismelor de supraveghere, de abuz, manipulare în epoca în care turnătoria era justificată până și de vâltoarea unei pasionale și sfâșietoare iubirii de tinerețe.
Adaptarea și regia artistică semnate de Attila Vizauer urmăresc traseul labirintic al recuperării adevărului.
În producția TNR muzica originală semnată de Tom Brânduș transmite sentimentul apăsător al neliniștii ce evoluează spre groaza de a descoperi adevărata identitate a fostei iubite, reîntoarse în decenii prin vocea unui telefon primit în noapte.
Interpretarea lui Attila Vizauer surprinde în tonul și nuanțele frazării traseul labirintic al gândurilor care au ca scop recuperarea adevărului.
Vocea Alexandrei Stroe în rolul Sirenei renaște falsa inocență și seducția vechilor. Asemeni lui Ulise, protagonistul se leagă de catargul lucidității pentru a rezista ficționalizării iubirii.
Un cântec de sirenă de Alexandru Sincu
Adaptarea radiofonică și regia artistică: Attila Vizauer.
În distribuție: Alexandra Stroe și Attila Vizauer.
Regia de studio: Janina Dicu.
Muzica originală și sound design: Tom Brânduș.
Redactor: Oana Cristea Grigorescu.
Înregistrare din anul 2024.