„Răcituri și alte delicatese de iarnă”, la Muzeul ASTRA
Muzeografii sibieni vor găti și vor interacționa cu vizitatorii, vorbind despre instrumentarul din lemn și esențele lemnoase care erau folosite de meșteri, ca nu cumva să amărască mâncarea sau să-i modifice gustul.
Articol de AP, 10 ianuarie 2024, 14:57
Muzeul ASTRA invită publicul, în perioada 11-14 ianuarie, la evenimentul „Răcituri și alte delicatese de iarnă”.
În cadrul acestei inițiative, vor fi pregătie preparate precum piftie în farfurie/răci în blid/răci în tăner, popricaș de rugă și zamă cu moare de varză.
Potrivit Radio România Antena Satelor, acestea sunt câteva rețete întâlnite în această perioadă a anului din Banatul de munte până pe Valea Târnavelor, culese în cercetările de teren ale specialiștilor din Muzeul ASTRA.
În cadrul evenimentului, muzeografii vor găti și vor interacționa cu vizitatorii, vorbind despre instrumentarul din lemn și esențele lemnoase care erau folosite de meșteri, ca nu cumva să amărască mâncarea sau să-i modifice gustul.
De asemenea, se vor oferi detalii despre această perioada a anului, în care se tăia lemnul de diferite esențe și erau prelucrate lingurile din lemn, străchinile și restul instrumentarului.
În primele două zile, joi și vineri, se vor desfășura ateliere gastronomice prin care se vor ilustra toate etapele de pregătire a ingredientelor necesare preparării piftiilor: picioare de porc, urechi, ciolan, oase cu carne afumate. Iar după ce piftiile vor fi lăsate să se odihnească și să se închege peste noapte, vor fi servite sâmbătă și duminică, alături de alte preparate cu poveste ale bucătăriei tradiționale românești.
Sâmbătă, se va găti popricaș de rugă ca în Banatul de munte, un preparat ce valorifică ceea ce nu contituie fruntea cărnii la vacă, porc sau pasăre.
Al doilea preparat cald în ziua de sâmbătă va fi ciorba cu carne de porc acrită cu moare de varză. Duminică, pe lângă piftii, se va mai servi și o ciorbă acră cu afumătură de porc și hrean.
Doi meșteri rudari vor lucra lemnul de esență moale, transformându-l în obiecte folositoare încă în bucătărie.
Alături de instrumentarul care va fi proaspăt confecționat, o expoziție va arăta recipiente și modalități de a conserva hrana în perioada rece.