Radio Iași, sărbătorit la 83 de ani de românii din Torino
Pentru prima dată în istoria sa de 83 de ani, Radio Iași va marca momentul aniversar din 2 noiembrie printr-un spectacol omagial, realizat împreună cu românii din nordul Italiei.
Articol de M P, 1 noiembrie 2024, 12:30
În Torino, Italia, sâmbătă, 2 noiembrie 2024, se va desfășura manifestarea cultural-artistică ”MINTE, INIMĂ ȘI GRAI DE ACASĂ”, din cadrul proiectului cultural itinerant ”RADIO IAȘI, PENTRU TOȚI”, prin care Radio România Iași va sărbători împlinirea a 83 de ani de la înființare (2 noiembrie 1941 – 2 noiembrie 2024)
Evenimentul, aflat sub patronajul oficial al Consulatului General al României la Torino, va fi organizat împreună cu Associazione Italo-Romena di Sport e Cultura ”FLACĂRA” Torino-Italia, realizator al proiectului de tradiție ”EUROCULTURA”.
Manifestarea din 2 noiembrie 2024 se va desfășura în sala de festivități pusă la dispoziție de Primăria Torino.
Cu acest prilej, vor fi prezentate cartea și proiectul editorial ”Rost și rânduială în satul românesc”, inițiate și realizate în cadrul emisiunii ”Matinal agrar, glasul pământului”, de la Radio România Iași, sub coordonarea redactorului Petronela Cotea Mihai și a etnografului Marcel Lutic, colaborator constant al Radio Iași.
Din delegația prezentă în Italia fac parte Petronela Cotea Mihai-redactor Radio Iași, etnograf Marcel Lutic – președinte al Asociației Meșterilor Populari din Moldova și interpreta de muzică folk Margareta Mihăilescu, din Târgu Neamț, specialiști zootehniști și reprezentanți ai mediului economic.
Spectacolul de sâmbătă, 2 noiembrie 2024, este parte a unui program omagial complex care se va desfășura în Torino, în perioada 1-5 noiembrie 2024, cuprinzând și alte momente cheie din domenii precum etnografie și folclor, muzică/arte/cultură și socio-economic.
În Italia, oficial, există aproximativ 1,2 milioane de români (plus 10% sezonieri), aceștia dând naștere la peste 300.000 de copii care au nevoie să știe ce înseamnă ”Minte, inimă și grai, de acasă”.
Radio România Iași rămâne ”Un radio al fiecăruia, un radio al tuturor”.
Mai multe, AICI.