Săptămână plină de evenimente pentru Junii Brașovului
Suntem în Săptămâna Luminată, cea mai aglomerată perioadă din an pentru Juni.
Articol de Marian Stoica, 6 mai 2024, 16:00
După ce ieri au participat la slujba de Înviere și au petrecut în familie, de astăzi, pentru Juni încep evenimentele comunității. Locuitorii cartierului Șchei au păstrat cu sfințenie tradițiile din străbuni, fapt nemaiîntâlnit în orașe atât de mari din România.
Pentru Juni, întreaga săptămână de după Paşte este o sărbătoare. Aproape în fiecare zi au loc evenimente, iar seria lor se deschide de luni, când junii colindă pe la casele fetelor nemăritate cu „strochitul“. Băieții parfumează fetele și, în schimb, acestea le oferă ouă roșii și cozonac.
Următoarea zi, sărbătoarea continuă cu „Marțea cu plăcinte”. Junii Tineri fac plăcinte, iar după-amiaza se strâng în Piața Unirii, unde le împart trecătorilor și colectează bani pentru evenimentele din această săptămână, în special pentru parada de duminică.
Următorul obicei al Junilor din Săptămâna Luminată are loc vineri, atunci când este Aruncarea în țol. După ce cântă Troparul Învierii la troița căpitanului Ilie Birț, Junii se strâng în Piața Unirii, unde joacă Hora și se întrec în aruncarea buzduganului, invitând ulterior, contracost, și alți brașoveni să arunce buzduganul.
Parada din Duminica Tomii, cel mai așteptat eveniment
Ulterior este adus țolul – un fel de pătură, care este ținută de margini și de colțuri de mai multe persoane, și rând pe rând, membrii grupului sunt aruncați în cergă. La origine, un rit de inițiere și confirmare în ceata de feciori era făcut public doar „spre ocară”, pentru cei care nu treceau prin ritual în ziua de joi, la casa armașului mare.
Evenimentele din Săptămâna Luminată culminează în Duminica Tomii, atunci când are loc cel mai spectaculos eveniment al Brașovului – Coborârea Junilor în Cetate.
Îmbrăcați în frumoasele lor costume, cu pălăriile specifice fiecărui grup, rând pe rând, după o ordine bine definită, membrii celor șapte grupuri de Juni defilează călare pe străzile din Șchei și centrul istoric al orașului, apoi se retrag spre Pietrele lui Solomon pentru petrecerea câmpenească, la care sunt așteptați și brașoveni, și turiști.