ROMA: Şarpele Glykon poate fi admirat în cadrul expoziţiei “Dacia. Ultima frontieră a romanității”
Celebrul Şarpe Glykon, exponatul de referință al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dar și alte piese din tezaurul dobrogean, pot fi văzute în această perioadă în Italia, la Roma.
Articol de Doina Sîrbu, 29 decembrie 2023, 16:25 / actualizat: 30 decembrie 2023, 8:43
Artefactele fac parte din impresionanta expoziție numită “Dacia. Ultima frontieră a Romanității”. Aceasta conţine peste 1000 de piese arheologice ce urmăresc dezvoltarea istorică și culturală a teritoriului României actuale într-o perioadă de peste o mie de ani, de la VIII î.Hr. până în secolul 7 d.Hr.
Împreună cu alte 18 piese din patrimoniul dobrogean, la care se adaugă cele 1000 de artefacte de pe teritoriul României, Șarpele Glykon va completa italienilor lista informațiilor despre romanitate.
“E o manifestare de anvergură. Sincer, în acest moment, muzeul nu cred că ar fi putut să organizeze singur o astfel de manifestare, dar am răspuns pozitiv la invitația Muzeului Național de Istorie a României, organizatorul, Ambasadei României de la Roma și suntem, bineînțeles, onorați să fim acolo, mai ales că una dintre piesele de rezistență ale patrimoniul constănțean, acest faimos Şarpe Glykon ocupă o poziție centrală și oricine ia contact cu această piesă o poate admira și să sperăm că este în același sens și un bun vector de promovare”, a declarat pentru Radio Constanța directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, arheologul Aurel Mototolea.
Și nu este pentru prima oară când celebrul Șarpe Glykon călătorește peste hotare.
“Expoziția, replica cumva în mare parte, expoziţia de succes de acum 2 ani de la Madrid, va fi deschisă publicului vizitator până în aprilie 2024. A putut fi vizionată de la momentul vernisării până acum, și va mai putea fi văzută până în aprilie anul următor. Asta dacă nu cumva rata mare de succes va determina o posibilă solicitare de prelungire a perioadei de vizitare a acesteia, așa cum s-a întâmplat și la Madrid. Vom vedea ce va fi la momentul respectiv. Din punctul meu de vedere, cred că ar fi bine ca totuși expoziția să se încadreze în limitele propuse de la început, pentru că și noi avem un plan de activități. Lumea vrea să ne vadă piesele noastre aici, în Constanța, iar pentru asta evident că noi încercăm să ne pregătim cum putem și îi așteptăm pe oaspeţi să ne treacă pragul”, a completat directorul Aurel Mototolea.
Până în luna aprilie 2024, când Şarpele Glykon, precum și celelalte 18 piese de patrimoniu se vor întoarce acasă, la Constanța, sălile muzeului tomitan vă așteaptă să descoperiți și celelalte comori milenare.
Redactor: Silvia Pascale / Foto: wikipedia.org