„Sărutul” lui Brâncuşi, la Art Safari Love Edition. Capodopera, păzită non-stop
Pe durata acestei expoziţii temporare, Art Safari are program special de vizitare.
Articol de AP, 21 august 2023, 07:12 / actualizat: 31 august 2023, 21:10
Faimoasa sculptură brâncușiană „Sărutul” (1907) poate fi admirată timp de 10 zile, între 21 și 30 august, la Art Safari Love Edition.
Cu valoare de asigurare de 22 de milioane de euro, capodopera va fi transportată de la Muzeul de Artă Craiova la Bucureşti în condiţii de maximă securitate, escortată de Jandarmeria Română.
Pe durata acestei expoziţii temporare, Art Safari va avea program special de vizitare, zilnic între 12:00-21:00, şi program obişnuit de Night Tours (vineri şi sâmbătă, 22:00-1:00).
„Sărutul lui Brâncuşi, primul din celebrul ciclu dedicat iubirii, îşi găseşte perfect locul între capodoperele de la National Portrait Gallery. Mulţumim Muzeului de Artă Craiova pentru deschiderea de a ne împrumuta timp de 10 zile o capodoperă care întregeşte expoziţia Love Stories pe care o găzduim în acest sezon. Este o premieră pentru Art Safari, dar şi pentru Capitală. Cu această ocazie, Art Safari va avea un program de vizitare special, fiind deschis zilnic pentru ca publicul să o poată admira în număr cât mai mare. Se spune că primul sărut nu se uită niciodată, aşa că vă invităm să îl vedeţi la Art Safari”, spune Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi comisar al României la Bienala de la Veneţia.
Aflat în colecţia Muzeului de Artă din Craiova, „Sărutul” este realizat din piatră de marnă şi a fost prima sculptură din seria atât de iubită a Săruturilor, la care Constantin Brâncuşi (1876-1957) a lucrat timp de 40 de ani.
Opera a fost realizată într-o manieră aparent simplă, neavând nevoie de detalii anatomice şi surprinzând esenţa mesajului. Brâncuşi foloseşte o tehnică personală de tăiere a pietrei.
Constantin Brâncuşi este cel mai mare sculptor român şi, totodată, unul dintre cei mai importanţi artişti ai universalității, contribuind la revoluționarea artei moderne.
Biletele pentru Art Safari pot fi achiziţionate online sau direct de la intrarea în Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, Bucureşti.