Ascultă Radio Vacanța Live

Se aprind luminițele la Târgul de Crăciun București

Joi, 30 noiembrie, de la ora 18:00, din Târgul de Crăciun București, se va aprinde iluminatul festiv în Capitală. Organizat de Primăria Capitalei, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în Piața Constituției, evenimentul așteaptă bucureștenii și turiștii pentru experiența Crăciunului autentic, până pe 26 decembrie, cu activități și atracții dedicate întregii familii.

Se aprind luminițele la Târgul de Crăciun București

Articol de Mihaela Ioniță, 23 noiembrie 2023, 13:00

Atmosfera încărcată de magie a Crăciunului va fi creată de bradul înalt de 30 de metri, îmbrăcat în cetină, decorațiunile luminoase, căsuțele frumos ornate, deliciile tradiționale și internaționale, activitățile de poveste pregătite pentru toți vizitatorii, concertele de colinde și muzica specifică sărbătorilor.

Târg de meșteșug, creație și produse culinare autohtone

Cele peste 130 de căsuțe de Crăciun vor găzdui meșteșugari din toate zonele țării, creatori autentici și producători locali, care își vor prezenta arta și tradițiile deprinse de-a lungul generațiilor. Vizitatorii vor găsi zilnic inspirație pentru cadouri și cumpărături de sezon, de la globuri pictate manual, clopoței din ceramică, coronițe împletite și alte decorațiuni și ornamente specifice, la icoane și obiecte din lemn, ii și costume tradiționale, jucării, accesorii, bijuterii, podoabe și cosmetice naturale. Fiecare produs lucrat manual spune o poveste aparte.

Târgul oferă, de asemenea, aromele și rețetele tradiționale: cozonaci, plăcinte, prăjituri și ciocolată de casa, poale-n brâu, dulcețuri, dar și dulciurile preferate de cei mici: turta dulce, acadele, bomboane și jeleuri. Preparatele nelipsite de pe masa de Crăciun vor putea fi degustate în zonele gastronomice special amenajate, alături de băuturi calde de sezon. De la delicii românești, la specialități internaționale, târgul promite o călătorie culinară plină de savoare.

Program artistic

Cea de-a 16-a ediție a Târgului de Crăciun București va avea două zone dedicate muzicii specifice sărbătorilor. Publicul se va putea bucura de colinde și obiceiuri românești, coruri și grupuri de copii, recitaluri ale artiștilor instrumentiști, dar și ansambluri ale minorităților și comunităților naționale, în zona tradițională, iar cea de-a doua zonă va fi animată de mixurile DJ-ului pe ritmurile internaționale ale celor mai cunoscute melodii ale sezonului de iarnă. Deschiderea oficială – 30 noiembrie, Ziua Națională a României – 1 Decembrie, Sfântul Nicolae, Ajunul și cele două zile de Crăciun, precum și weekend-urile, vor fi sărbătorite prin concerte susținute de ansambluri, artiști de renume, trupe îndrăgite, precum și prin activități speciale, organizate împreună cu partenerii Târgului de Crăciun București.

În zilele de weekend o serie de piese de teatru pentru cei mici vor întregi magia și veselia. La ora 12 gongul va da startul poveștilor clasice, aventurilor și întâlnirilor cu personajele iubite de copii. Spectacolele îi vor purta pemicii spectatori în lumi fermecate și pline de surprize.

Activități pentru copii

Casa lui Moș Crăciun, o tradiție pe care cei mici o recunosc și o iubesc, dezvăluie în detaliu întreaga poveste a simbolului internațional al acestei sărbători. Suprafața de peste100 de metri pătrați, decorată și pictată manual, redă lumea magică a Moșului. Căsuța îi așteaptă pe copii, pe tot parcursul evenimentului, pentru a-și pune în cuvinte, desene și scrisori, cele mai sincere dorințe, în prezența spiridușilor. În primele săptămâni, copiii vor fi întâmpinați cu ateliere de creație, pentru a realiza propriile decorațiuni și ornamente. De vineri, 15 decembrie, Moș Crăciun sosește și el aici pentru a-i întâlni zilnic, a-i asculta și a le povesti, la rândul său, despre toate miracolele Crăciunului. În după-amiaza Ajunului, Moșul își va lua sania și va pleca pentru a împărți daruri, sub bradul de Crăciun, copiilor din toată lumea.

O altă atracție a târgului va fi caruselul care va stârni zâmbete și distracție. Personajele de iarnă, sunetul melodiilor vesele și mișcarea lină ii vor purta pe cei mici într-un univers de basm.

Atracții pentru întreaga familie

O perspectivă fascinantă asupra orașului o va oferi roata panoramică. Vizitatorii vor putea admira, de la înălțime, luminile de sărbătoare, căsuțele ornate festiv și spectaculosul Brad de Crăciun, decorat cu stele aurii, ghirlande și mii de globuri.

Poziționat chiar în centrul Târgului de Crăciun, trenulețul tematic va reda, totodată, o priveliște captivantă, în cadrul unei călătorii de poveste.

Mascotele și artiștii animatori pe picioroange, îmbrăcați în costume fascinante, vor interacționa și se vor fotografia cu publicul, aducând tuturor veselia specifica sărbătorii.
_________________________________________________________
PROGRAM
Joi, 30 noiembrie – marți, 26 decembrie 2023
Ediția a 16-a
Piața Constituției
Intrarea este liberă!

Târgul de Crăciun București va fi deschis zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 12:00 – 22:00, iar sâmbătă și duminică, între 10:00 si 22:00. De Ziua Națională a României – 1 Decembrie, publicul este așteptat începând cu ora 10:00, iar în Zilele de Crăciun, programul este următorul: pe 25 decembrie, de la ora 12:00, iar pe data de 26 decembrie, începând de la 10:00.

IAȘI: Festivalul de colinde „Vocea Vieții”, în decembrie
Evenimente joi, 21 noiembrie 2024, 20:00

IAȘI: Festivalul de colinde „Vocea Vieții”, în decembrie

Asociația „Glasul Vieții” vă invită, în luna decembrie, la Iași, la Festivalul – Concurs de Colinde Românești „Vocea vieții”,...

IAȘI: Festivalul de colinde „Vocea Vieții”, în decembrie
IAȘI: Ziua Muzeului „Poni-Cernătescu”
Evenimente joi, 21 noiembrie 2024, 18:30

IAȘI: Ziua Muzeului „Poni-Cernătescu”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Direcția Județeană Iași a Arhivelor Naționale, invită publicul la un...

IAȘI: Ziua Muzeului „Poni-Cernătescu”
Ziua Națională, sărbătorită la munte: Unele hoteluri, ocupate încă din aprilie
Evenimente joi, 21 noiembrie 2024, 17:00

Ziua Națională, sărbătorită la munte: Unele hoteluri, ocupate încă din aprilie

Chiar dacă nu este minivacanță, hotelurile de la munte sunt pline de Ziua Națională, anunță Radio România Brașov FM. Județul Brașov se...

Ziua Națională, sărbătorită la munte: Unele hoteluri, ocupate încă din aprilie
„Anna Karenina”, premieră la Teatrul Mic
Evenimente joi, 21 noiembrie 2024, 15:30

„Anna Karenina”, premieră la Teatrul Mic

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Anna Karenina”, după Lev Tolstoi, în regia lui Dumitru Acriș, pe 23 și 24 noiembrie...

„Anna Karenina”, premieră la Teatrul Mic
Evenimente joi, 21 noiembrie 2024, 12:30

Evenimente de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională, la Muzeul Satului

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează pe 30 noiembrie şi 1 decembrie o serie de evenimente sub genericul...

Evenimente de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională, la Muzeul Satului
Evenimente joi, 21 noiembrie 2024, 08:30

Via Transilvanica, promovată printr-un documentar

Via Transilvanica este primul traseu de lungă distanță din România, amenajat de Asociația Tășuleasa Social. ”Apă și talpă”, un...

Via Transilvanica, promovată printr-un documentar
Evenimente miercuri, 20 noiembrie 2024, 18:30

Rossini dirijat de David Crescenzi, la Sala Radio

Vineri, 22 noiembrie, de la ora 19:00, Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio vă invită să ascultați la Sala Radio Petite messe...

Rossini dirijat de David Crescenzi, la Sala Radio
Evenimente miercuri, 20 noiembrie 2024, 17:00

TIMIȘ: Expoziţia Tezaur Uman Viu, la Muzeul Satului Bănăţean

Muzeul Satului Bănăţean (MSB) din Timişoara va marca Ziua Naţională a Tezaurului Uman Viu printr-o expoziţie care se va desfăşura în...

TIMIȘ: Expoziţia Tezaur Uman Viu, la Muzeul Satului Bănăţean