Selecție impresionantă de muzicieni, la Frequenza Festival
Frequenza Festival, o călătorie muzicală intensă și captivantă, menită să celebreze reinterpretările inovatoare și fuziunea între tradițional și modern, va avea loc în Sala Auditorium a Muzeul Național de Artă al României, în perioada 22 – 25 mai.

Articol de Marian Stoica, 14 aprilie 2025, 11:00
Directorii muzicali ai evenimentului sunt trompetistul Serghei Nakariakov, supranumit ‘Paganini al trompetei’, și pianista Maria Meerovitch, artistă apreciată pentru sensibilitatea artistică și colaborările prestigioase din lumea muzicii clasice.
Festivalul aduce împreună o selecție impresionantă de muzicieni, printre care Kristof Barati – vioară, Sergio Carolino – tubă, Kevin Zhu – vioară, Jing Zhao – violoncel, David Taylor – trombon bas, Roman Spitzer – violă, Zvi Plesser – violoncel, Pavel Berman – vioară, Elias Faingersh – trombon, Eva Bindere – vioară, alături de trompetistul Sebastian Burneci, reprezentant de elită al scenei de jazz din România.
Paralel concertelor principale, pe 20, 24 și 25 mai, festivalul oferă tinerilor muzicieni o serie de masterclass-uri găzduite de Universitatea Națională de Muzică din București.
Prima seară a Frequenza Festival este un omagiu adus celor ‘3 mari B’ ai muzicii clasice – Bach, Beethoven, Brahms – cu lucrări emblematice într-o abordare inedită.
Pe 23 mai, de la ora 19:00, este programată o seară cu accente impresioniste: Sonata pentru două viori de Eugene Ysaye, Sonatina pentru violoncel și pian de Zoltan Kodaly, Cvintet de coarde de Glazunov, dar și programul special ‘Kopfkino’.
Ziua de 24 mai, de la ora 19:00, va fi a colaborărilor inedite și a versatilității muzicii de cameră, într-un program ce cuprinde Adagio și Allegro de Robert Schumann, Trei madrigale pentru vioară și violă de Bohuslav Martinu, Sonata pentru corn, trompetă și trombon de Francis Poulenc, Passacaglia pentru vioară și violoncel de Handel/Halvorsen și Cvintetul cu pian în fa minor de Cesar Franck.
Pe 25 mai, de la ora 19:00, Frequenza Festival se încheie cu un concert ce îmbină muzica clasică și jazz-ul, prin improvizație live, oferită de maeștrii instrumentelor de alamă: ‘Brass Fusion’ – o fuziune electrizantă între repertoriul clasic și elementele de improvizație jazz, realizată de Sergio Carolino, David Taylor, Elias Faingersch și Serghei Nakariakov, alături de invitatul special, trompetistul Sebastian Burneci.
Biletele, cu prețuri de 100 de lei, pot fi achiziționate de pe platforma eventim.ro. Elevii, studenții și pensionarii se bucură de prețuri speciale: 50 lei/concert.
AGERPRES